Béla
12 °C
27 °C

Rehabilitálják Szaddám pártjának egykori tagjait

2004.04.22. 23:39
Feloldja a Baath párt volt tagjait érintő tiltásokat az Egyesült Államok iraki megbízottja, az ideiglenes kormányzó, Paul Bremer. A régi párttagok akár a kormányban és a hadseregben is munkát kaphatnak. Már csak napok kérdése, és rohamot indítanak a körülzárt Fallúdzsa ellen.
Megváltoztatta eredeti politikáját az Egyesült Államok Irakban, nem tiltják ki Szaddám Huszein elűzött diktátor pártjának, a Baath áprt tagjait az új vezetésből - erősítette meg a Fehér Ház csütörtökön. A volt párttagok munkát vállalhatnak mind a kormányzásban, mind a katonaságnál - értesült be a CNN.

Az expárttagokat érintő teljes tiltást Irak amerikai ideiglenes polgári kormányzója, Paul Bremer rendelte el Szaddám bukása után (ezt "debaathifikációnak" nevezték el), de most úgy döntött változtat eddigi politikáján.

Bremer célja, hogy meggyőzze a Szaddám éra vezető tisztségeit betöltő, manapság leginkább lázongással elfoglalt szunnitákat arról, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei komolyan gondolják, számítanak rájuk az iraki újjáépítésben - írja a CNN.

A Baath párt tagjainak kirekesztését az újjáépítésből ráadásul azért is bírálták, mivel így az egyik leginkább felkészült, kitanult réteg maradt ki az országépítésből. A párttagok annak idején ugyanis pénzt és tanulási lehetőséget kaptak, vagyis igen képzetteknek számítottak az iraki társadalomban.

Az ideiglenes kormányzóság szóvivője, Dan Senor Bagdadban közölte, "olykor ártatlanokat is érintett a tiltás, olyanokat, akik csupán névlegesen tartoztak a párthoz, hogy lehetőségekhez jussanak".

Vezetők kellenek

Egy magas beosztású katonai illetékes, Mark Kimmit ugyanezen a sajtótájékoztatón elmondta, ahogy az iraki hadsereg létszáma gyarapodik, egyre nagyobb szükség van képzett tisztekre. "Szükségük van tábornokokra, és vezető titsztviselőkre. Világos, hogy az ilyen tudást nem lehet hetek alatt megszerezni" - fogalmazott Kimmit.

Az április eleje óta tartó zavargások egyik zavaró fordulata az volt az amerikaiak számára, amikor több általuk irányított, újonnan kiképzett iraki katona egyszerűen eldobta fegyverét harc közben, de előfordult, hogy az amerikaiak ellen fordították fegyverüket Bagdadba, Szádr város ostromakor.

Ráadásul a frissen kiképzett iraki rendőrök alig ötven százaléka harcol az amerikaiak oldalán - ismerte el egy amerikai tábornok csütörtök délelőtt. A kiképzettek negyven százaléka nem akar az irakiak ellen harcolni, tíz százalékuk konkrétan az amerikaiak ellen küzd. Bővebben >>

Napok kérdése, és megindulnak

Tovább tart a patthelyzet a szunnita többségű város, Fallúdzsa falainál. Jelenleg iraki tárgyalók próbálják meggyőzni a gerillákat, szolgáltassák be fegyvereiket az amerikai tengerészgyalogosoknak, akik másfélezer fővel képviselik magukat a város körül - számol be a BBC helyszínen tartózkodü tudósítója.

A tárgyalások eddig nem vezettek eredményre, az Első Expedíció Tengerészgyalogos Erők parancsnoka, James Conwey tábornok szerint nem fogják magukat megadni a fegyveresek. "Napok és nem hetek kérdése. A blokád nem állhat örökké, ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, elkezdjük, amiért idejöttünk" - mondta a BBC tudósítüjának a tábornok.

Fallúdzsa ostromában eddig hatszáz iraki és jelentős számú amerikai katona vesztette életét. A háromszázezer főt számláló városból tízezrek menekültek már el.

Csütörtökön újabb három túsz szabadult ki iraki lázadók fogságából. Elengedték az Izraelnek való kémkedéssel vádolt arab származűású izraeli állampolgárt, kiszabadult egy svájci pár is. Egy amerikai békeharcos nő pedig cirkuszi mutatványokkal szórakoztatta elrablóit, ezért szabadulhatott meg.

Az elmúlt hetekben mintegy ötven külföldit raboltak el Irakban, többüket megölték. A két legnagyobb külföldieknek munkát adó cég is ideiglenes beszűntette a munkát. Sajtóértesülések szerint a magyar munkavállalókat alkalmazó német ToiFor is biztonságba helyezte munkásait.