Gerzson
-3 °C
2 °C

Kína kártérítést ígért a Japán elleni tüntetések miatt

2005.05.11. 12:27
Kína beleegyezett abba, hogy kártérítést fizet Japánnak az áprilisi japánellenes kínai tüntetéseken megrongált épületekért, közölte szerdán a japán kormányhivatal főtitkára.

Kína beleegyezett abba, hogy kártérítést fizet Japánnak az áprilisi japánellenes kínai tüntetések során megrongált javakért, közölte szerdán a japán kormányhivatal főtitkára.

Bejelentése szerint Li Csao-hszing (Li Zhaoxing) kínai külügyminiszter biztosította Aiszava Icsiro japán külügyminiszter-helyettest, hogy eredeti állapotukban hozzák helyre a megrongált épületeket. A japán kormánytisztviselő "nagy előrelépésnek" minősítette a megállapodást. A részletekről később állapodnak meg.

Kínai tüntetők három hétvégen át dobálták kővel Japán pekingi nagykövetségét, a nagyköveti rezidenciát, Japán sanghaji (Shanghai) konzulátusát, japán éttermeket és más épületeket több városban.

Pekingi tavasz

A kínaiak egy új japán történelemkönyv ellen tüntettek, amely elhallgatja a Kínával szembeni második világháborús japán bűntetteket, és bírálva Japán törekvését az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagságára.

Végül azonban a pekingi kormány leállította a tüntetéseket, és lépéseket tett a Tokióhoz fűződő kapcsolatok rendezésére. Elemzők - így az Index helyszíni tudósítója szerint is - a kínai kormány közvetett módon még támogatta is a nacionalista felhangoktól egyáltalán nem mentes tüntetéseket.

A két ország közötti feszültséget növelte, hogy a japán kormány engedélyt adott a földgázkutatásra a Kelet-kínai-tenger egy vitatott területén. A kínai külügyminisztérium április 28-án tárgyalásokat javasolt e kérdésről is.