Sára, Márió
2 °C
6 °C

Moszkvai rendőrök szabadítottak ki egy magyar túszt

2005.05.11. 18:15
Múlt héten raboltak el egy magyar üzletembert Moszkvában, akit szerdán szabadított ki a moszkvai rendőrség. Az állítólagos grúz elkövetők 150 ezer dollárt követeltek, a moszkvai magyar konzul szerint pénzügyi vita állhatott a háttérben.

Grúz emberrablók fogságából szabadítottak ki egy magyar túszt szerdán a moszkvai rendőrök, adta hírül az ITAR-TASZSZ.

Az orosz hírügynökség tudomása szerint a férfi május 5-én érkezett Moszkvába, hogy régi műtárgyakat adjon el, de ismeretlenek elrabolták és 150 ezer dollárt követeltek szabadon engedéséért cserébe.

A Moszkovszkij Komszomolec című tömeglap szerint a 39 éves műkereskedőt két grúz szélhámos csalta ki Moszkvába, hogy megzsarolják, miután korábban üzleti partnerként be is csapták őt.

A magyar állampolgárságú férfi eltűnését május 9-én jelentették a magyar nagykövetség konzulátusán. Szabó Endre moszkvai konzul az Indexnek elmondta, ezután értesítették a rendőrséget, amely a túszt kiszabadította.

Az orosz lap tudni vélte, hogy a magyar műkereskedő a németek által második világháborúban elrabolt műtárgyak Oroszországba való visszajuttatásával foglalkozott, és éveken át együttműködött a két grúzzal, akik hivatásos festőnek és műértőnek adták ki magukat.

A szélhámosok átvették a magyartól a magával hozott festményeket, felbecsültették azokat, majd jóval valódi értékük alatt vásárolták meg tőle és busás haszonnal adták tovább.

A műkereskedő azonban gyanút fogott, és beszüntette a kapcsolatot partnereivel. Ezek elhatározták, hogy még egyszer keresnek rajta, és újra kicsalták őt azzal az ürüggyel, hogy fel akarják becsültetni egy magyar festő képét. A férfit elrabolták, és pénzt követeltek, de miután a régiségkereskedőnél nem volt 150 ezer dollár, a zsarolók harmadnap megengedtek neki egy telefonhívást. A férfi a konzulátost hívta fel, amely értesítette a rendőrséget.

Nem Szabó Károly

Szabó Endre is megerősítette, hogy pénzügyi vita állt az ügy hátterében. A rendőrségi forrásokra hivatkozó ITAR-TASZSZ jelentése szerint a moszkvai rendőrök szerdán szabadították ki a műkereskedőt, aki sérülések nélkül úszta meg az incidenst. Jelenleg a Zamoszkvorecki körzeti ügyészség vizsgálódik az ügyben.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint a kereskedőt Szabó Károlynak hívják, ám a szakmában állítása szerint otthonosan mozgó Szabó Károly könyvkereskedő azt állította az Indexnek, ilyen nevű személyt nem ismer. A Budapesten tartózkodó férfi elmondta, délután többször is gartuláltak neki ismerősei a szerencsés szabadulásáért. Az ITAR-TASZSZ angol nyelvű oldala egyébként a hírt délután visszavonta.