Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Metallicával kínozzák az irakiakat

2003.05.19. 14:08
Slágerrockkal kínozza az amerikai hadsereg a vallomást megtagadó iraki gyanúsítottakat - írja a Newsweek. A vallatás sikere az amerikaiak szerint a kulturális sokkban rejlik.
Kommersz metál és gyerekdalok hallgatásával próbálja megoldani azoknak az irakiaknak a nyelvét az Egyesült Államok hadserege, akiket Szaddám Huszein támogatásával gyanúsítanak, és hallgatnak ki. "Bízzanak bennünk, működik." - biztosít a rendhagyó kihallgatás hatásosságáról egy amerikai tiszt, értesült a Newsweek.

Az ötlet arra a régi gyakorlatra épül, magyarázza Mark Hadsell őrmester, hogy a kihallgatott személyt pszichésen felzaklatják, "felidegesítik". Erre pedig leginkább a hallgatásba burkolózó iraki polgár "kulturális letámadása" alkalmas. A kihallgatást vezető tisztek szettjei között a Metallica slágere, az 'Enter Sandman' valamint az XXX című Vin Diesel-film betétdala is szerepel.

"Mivel nem hallottak még soha heavy metált, egyszerűen nem bírják elviselni." Többen beadják a kulcsot a Metallica "pörölycsapásokhoz" mérhető riffjei hallatán, de ha mégsem, akkor jönnek a gyerekdalok. A legszigorúbb dózis pedig minden bizonnyal a Muppet Show bábfilm-sorozat lila dinoszauruszának, Barneynak egy gyerekkórussal közösen - a szöveg alapján "boldog pofikával" - előadott rövid dala.

A vallatás finom eszközei

A vallatás legújabb technikáiban egyre nagyobb szerepet kap a kihallgatás alatt álló személy pszichéjére gyakorolt nyomás. A nyomtalan, nem vérfürdővel és zúzódásokkal végződő praktikák ugyanis nem ütköznek a kihallgatást szabályozó, a kínzást megtiltó nemzetközi egyezménybe, amelyek megtiltják a gyógyszerek (és drogszármazékok) használatát is.

A kihallgatás előtt álló személyt ennek ellenére számtalan "tiszta" eszközzel lehet "felkészíteni", hiszen már a fogva tartás nehezített körülményeivel is gyengíthető az ellenállása. A CIA által is használt technika például az érzékelés drasztikus lefojtása, ahol a gyanúsítottat órákon át vaksötétben tartják, vagy meztelenül hallgatják ki olyan helyen, ahol nincs vécé, vagy éheztetik.

Az ilyen kezelések hatására a személy elbizonytalanodik, elveszettnek érzi magát, pánikba eshet, önidentifikációja megbomlik. A meggyötört lelkiállapotú ember innentől kezdve fogékonyabbá válik arra, hogy elhiggye, rossz, bűnös ember, és vallomást tesz. Az effajta vallatások sem mentesek azonban a mellékhatásoktól, a kihallgatás során átélt trauma idegbetegséget okozhat.