Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Életben lehet a túszul ejtett amerikai katona

2004.07.06. 18:09
Rokonainak hiteles információik vannak arról, hogy életben van az a tengerészgyalogos, akinek lefejezésével fenyegettek elrablói az al-Dzsazíra hírtelevízióban. A túsz fogva tartóitól azonban a hétvégén is ellentmondásos hírek érkeztek.
Visszanyerte szabadságát az Irakban fogságba esett libanoni származású amerikai tengerészgyalogos, közölte kedden a katona Libanonban élő bátyja.

Egy jelet hoztak

Wassef Ali Hassoun tizedes tolmácsként dolgozott az amerikai haditengerészetnél. Eltűnését június 21-én jelentette be az amerikai hadsereg, miután a 24 éves, muzulmán vallású fiatalember előző nap, a megszabott időre nem tért vissza alakulatához.

Sami Hassoun, a tizedes bátyja kijelentette, hogy a család hitelt érdemlő információkkal rendelkezik, miszerint Wassef visszanyerte szabadságát és egészséges. Közölte, a család telefonhívásból értesült a jó hírről. Sem a telefonáló kilétéről, sem testvére kiszabadulásának körülményeiről nem volt hajlandó többet elárulni.

Azt is elmondta, hogy járt nála egy személy, aki "jelet" hozott fogságba esett testvérétől. E, közelebbről meg nem nevezett jellel tudatta Wassef a családdal, hogy életben van.

A libanoni külügyminisztérium ugyancsak közölte, hogy Libanon iraki nagykövetségének tájékoztatása szerint a tizedes még mindig életben van.

Ellentmondó közlemények

Június végén az al-Dzsazíra hírtelevízió bemutatott egy felvételt, amelyen a katona bekötött szemmel volt látható. Szélsőséges fogva tartói azzal fenyegetőztek, hogy kivégzik a túszt, ha az amerikaiak nem engedik szabadon az iraki börtönökben sínylődő valamennyi fogva tartottat.

Egy szélsőséges iraki csoport, a Dzsais Anszár al-Szunna szombaton az interneten nyilvánosságra hozott közleményében azt állította, hogy lefejezte a fogságába esett katonát.

Egy, magát "Iszlám válasznak" nevező szervezet viszont hétfőn azt közölte, hogy Wassef Ali Hassoun az ő fogságában van, és egy közelebbről meg nem nevezett "biztonságos" helyre szállították és elengedték a fiatalembert, aki megígérte, nem tér vissza az amerikai hadsereg kötelékébe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!