Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Lefejeznék dél-koreai túszukat az iraki emberrablók

2004.06.21. 10:25
Az al-Kaidával is kapcsolatban álló emberrablók fenyegetései ellenére sem változtatja meg háromezer fős haderő küldésére vonatkozó döntését Dél-Korea. Az emberrablók a múlt héten túszul ejtett Kim Szun Il lefejezésével fenyegetőznek. A férfi munkaadójának képviselője tíz külföldi túszt látott a zsaroló emberrablóknál.
Dél-koreai túszuk lefejezésével fenyegetőzik Irakban egy lázadócsoport. Az al-Dzsazírához eljuttatott videón a túsz hazája csapatainak kivonásáért könyörög. A túszszedők mintegy tíz külföldit tartanak fogva a kivégzéssel fenyegetett koreain kívül.

Újságíró a foglyok között

A dél-koreai túsz szabadon bocsátásáról munkaadója, a Gana General Trading vállalat egyik alkalmazottja tárgyalt Fallúdzsában. A tárgyaló mintegy tíz további külföldit látott az emberrablók fogságában, köztük legalább egy európai újságírót, valamint az amerikai Halliburton cég egyik műszaki és építési részlegének néhány alkalmazottját.

A túszszedők a háromezer fős dél-koreai haderő küldésére vonatkozó döntés visszavonását akarják kikényszeríteni fenyegetésükkel. A túszejtés ellenére azonban a dél-koreai védelmi minisztérium nem kívánja megváltoztatni döntését, de minden lehetőséget felhasználnak a fogoly életének megmentése érdekében.

Hadfelszerelést szállított

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió hétfő hajnalban játszott le egy videofelvételt, amelyen a halálra ítélt férfi könyörög életéért. A mintegy kétperces felvételen a magát a jordániai születésű Abu Muszab az-Zarkávinak, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik iraki vezérének a követőjeként bemutató szervezet nevében egy maszkot viselő férfi arra kérte a dél-koreai kormányt: vonja ki erőit Irakból, és ne küldjön további csapatokat oda, ha azt akarja, hogy ne küldjék el neki a dél-koreai fejét.

A harminchárom éves Kim Szun Ilt a múlt héten rabolták el. A túsz munkaadója, a Gana General Trading az amerikai hadseregnek szállít hadfelszereléseket.