Gyula
8 °C
21 °C

Háromezer dél-koreai indul Irakba

2004.06.18. 13:59
A harmadik legnagyobb haderőt küldi Irakba Dél-Korea. Az újjáépítési munkákat segítő alakulat a békés kurd területeken állomásozik majd, és az amerikaiak kérése ellenére sem vesz részt a harcokban.
Háromezer fős haderőt küld Irakba Dél-Korea - döntött az ország kormánya. A koalíciós erőkhöz csatlakozó csapatok augusztusban érkeznek az ország északi részére. Bár az országban hónapok óta heves vita folyik a csapatok küldéséről, a kormány döntésével Dél-Korea állomásoztatja majd Irakban a harmadik legnagyobb haderőt.

Hatott a csapatkivonás

A koreai csapatok Irbil városában, a békés kurd területeken állomásoznak majd. A csapatok főként újjáépítési munkákat végeznek majd - az Egyesült Államok eredetileg harcoló alakulatokat kért Dél-Koreától.

A BBC értesülései szerint a hónapok óta halogatott döntés váratlan meghozatalában közrejátszott, hogy az Egyesült Államok időközben dél-koreai csapatai egyharmadának kivonását jelentette be. A maradék amerikai haderő Koreában tartása érdekében a kormány végül hozzájárult a csapatküldésekhez.

Maradnak a Japánok

Hozzájárult csapatai további iraki állomásoztatásához a japán kormány is. A félezer japán katonát kivonnák a nemzetközi haderő fennhatósága alól, közvetlen japán parancsnokság alatt áll majd. A kormány közlése szerint, tiszteletben tartva Japán pacifista alkotmányát harci cselekményekben nem vesz majd részt - írja a BBC.