Ágnes
-5 °C
2 °C

Amerika és Izrael maga vigyázza sportolóit

2004.07.07. 17:08
A görög mellett saját biztonsági személyzetük is vigyázza majd az amerikai és izraeli sportolókat az athéni olimpián. Bár a biztonságra több mint kétmilliárd dollárt költenek, az olimpiai falu építésének késlekedése miatt komoly problémákkal kell számolni, véli egy amerikai kongresszusi jelentés.
A több nemzetnek kijáró görög biztonsági személyzet mellett Izraelnek és az Egyesült Államoknak külön engedélyezik, hogy sportolóikat önálló speciális egységeik is vigyázzák az athéni olimpián, derül ki egy amerikai kongresszusi jelentésből.

"A magas rizikófaktorral rendelkező országok sportolóit, mint a spanyol, brit, amerikai vagy izraeli versenyzőket a görög biztonsági személyzet kíséri, de kettőnek, az Egyesült Államok és Izrael csapatának lesz saját biztonsági kísérete is. Az amerikai személyzet a külügyminisztérium 100-110 ügynökéből, szakértőjéből és adminisztrátorából fog állni" - áll a Görögország: Terrorveszély az Olimpián című dokumentumban.

A jelentés beszámol arról, hogy a játékokon a helyszíneket 1 400 kamera segítségével lehet majd figyelni, a görög kormány pedig 250 millió dollárért rendelte meg az amerikai Science Applications International Corp. (SAIC) nevű, biztonságtechnikai berendezéseket szolgáltató cégtől az infrastruktúra kiépítését.

A SAIC vezette konzorciumban olyan cégek szerepelnek, mint a német Siemens, a svéd Nokia, AMS és E Team, valamint több görög cég. A konzorcium feladata egy biztonsági központ és parancsnokság kiépítése, amely állandó kapcsolatot tart a tűzoltósággal, rendőrséggel, mentőkkel, parti őrséggel és a katonasággal.

A jelentés ugyanakkor nem mulasztja el megjegyezni, hogy az olimpiai falu felépítésének késlekedése komoly hiányosságokat jelenthet majd a biztonság terén is: például nem lehet biztonsági kamerákat szerelni olyan falra, amit még nem építettek meg, de az építkezés késése miatt a biztonsági réseket sem lehet előre kiküszöbölni.

Izrael sokat segít

Az olimpiára Izrael egyébként erősen készül, a Sin Bét titkosszolgálat soha ekkora személyzettel nem képviseltette magát külföldön, írja a Jerusalem Post. Izrael tanácsadóként részt vett abban a hétnemzetiségű tanácsadói gárdában, amely segédkezett az összesen 1,2 milliárd dollárt felemésztő biztonsági készültség megtervezésében.

Az izraeliek képezték ki a görög biztonságiakat arra, hogyan kell kiszűrni és ártalmatlanítani az öngyilkos merénylőket, vagy hogyan lehet kiüríteni a légteret egy merényletkísérlet esetén.

A izraeli parti őrség hajói a görög partokon segítenek a házigazdák flottájának, de a NATO és az Egyesült Államok haditengerészete is kiveszi részét a térség biztosításából. Izrael még azt is felvetette, hogy saját tanácsadóit küldi a nepáli és az olaszországi NATO-központba a játékok idejére.

Nagyszabású terrorista akció az 1972-es müncheni olimpián fordult elő először, amikor a Fekete Szeptember nevű palesztin fegyveres szervezet öt tagja az olimpiai faluban megölt két izraeli sportolót, és túszul ejtett tízet. A túszejtők alkudozásának a fürstenfeldi repülőtéren vetett véget egy tűzpárbaj, amelyben a túszok meghaltak.

Legutóbb az 1996-os atlantai olimpián, július 27-én robbant fel egy csőbomba az olimpiai faluban, amely két embert ölt meg és 111-et megsebesített.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!