Jenő
-3 °C
6 °C

Olasz városkában vakációzik a náci tömeggyilkos

2005.08.10. 21:18
Dühösek Cardana di Besozzo lakói, amiért a második világháborúban 335 zsidó lemészárlásáért elítélt Erich Priebke egykori barátja, a Gestapo-vezér Herman Brickler villájában pihenheti ki a házi őrizet feloldásának fáradalmait.

Egy emberként hördült fel egy kis olasz város, amikor egy életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt, a náci SS alatt szolgált tiszt náluk, egy barátja villájában töltötte a bíróság által engedélyezett párnapos vakációt, jelenti a Reuters.


Priebke a bíróságon

A második világháború után Argentínában letelepedett Erich Priebkét 1998-ban hozták vissza Dél-Amerikából, és ítélték el Rómában 335 olasz férfi és fiú lemészárlásért.

Ám az ítélet után egy évvel rossz egészségügyi állapota miatt kiengedték a házi őrizetből a 92 éves férfit, aki úgy döntött, a Maggiore-tónál Cardana di Besozzóban tölti el rövidke vakációját.

"Ez igazságtalanság!" - jelentette ki újságíróknak a tartomány vezetője Marco Reguzzoni, aki a lakosság felháborodását tolmácsolta a médiának.

"Ez nem akármilyen öregember ám! Miután életfogytot kap házi őrizetben, egy év múlva kiengedik, most meg a Maggiore-tóhoz mehet nyaralni! Ez túl sok!" - folytatta Reguzzoni.

335 zsidót végeztetett ki Priebke

A lakók berzenkedését nemcsak Priebke személye váltotta ki: a SS-tiszt úticélja ugyanis Herman Bickler villája. A férfi egykor a Gestapo, a náci titkosrendőrség vezetője volt, Priebke pedig az ő fiával készült találkozni.

Az ardeai barlangoknál elkövetett mészárlás, amiért Priebkét elítélték, a nácik 1943-as rémtette volt.

Miután a nácik Mussolinit félreállították, és megszállták Olaszországot az olasz partizánokra úgy akartak nyomást gyakorolni, hogy ártatlan olaszokat végeztek ki a megölt német katonákért cserébe. Ardeánál 33 nácin álltak bosszút, az áldozatok mind római zsidók voltak, a kivégzés koordinátora Priebke volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?