István, Vajk
19 °C
33 °C

Olasz városkában vakációzik a náci tömeggyilkos

2005.08.10. 21:18
Dühösek Cardana di Besozzo lakói, amiért a második világháborúban 335 zsidó lemészárlásáért elítélt Erich Priebke egykori barátja, a Gestapo-vezér Herman Brickler villájában pihenheti ki a házi őrizet feloldásának fáradalmait.

Egy emberként hördült fel egy kis olasz város, amikor egy életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt, a náci SS alatt szolgált tiszt náluk, egy barátja villájában töltötte a bíróság által engedélyezett párnapos vakációt, jelenti a Reuters.


Priebke a bíróságon

A második világháború után Argentínában letelepedett Erich Priebkét 1998-ban hozták vissza Dél-Amerikából, és ítélték el Rómában 335 olasz férfi és fiú lemészárlásért.

Ám az ítélet után egy évvel rossz egészségügyi állapota miatt kiengedték a házi őrizetből a 92 éves férfit, aki úgy döntött, a Maggiore-tónál Cardana di Besozzóban tölti el rövidke vakációját.

"Ez igazságtalanság!" - jelentette ki újságíróknak a tartomány vezetője Marco Reguzzoni, aki a lakosság felháborodását tolmácsolta a médiának.

"Ez nem akármilyen öregember ám! Miután életfogytot kap házi őrizetben, egy év múlva kiengedik, most meg a Maggiore-tóhoz mehet nyaralni! Ez túl sok!" - folytatta Reguzzoni.

335 zsidót végeztetett ki Priebke

A lakók berzenkedését nemcsak Priebke személye váltotta ki: a SS-tiszt úticélja ugyanis Herman Bickler villája. A férfi egykor a Gestapo, a náci titkosrendőrség vezetője volt, Priebke pedig az ő fiával készült találkozni.

Az ardeai barlangoknál elkövetett mészárlás, amiért Priebkét elítélték, a nácik 1943-as rémtette volt.

Miután a nácik Mussolinit félreállították, és megszállták Olaszországot az olasz partizánokra úgy akartak nyomást gyakorolni, hogy ártatlan olaszokat végeztek ki a megölt német katonákért cserébe. Ardeánál 33 nácin álltak bosszút, az áldozatok mind római zsidók voltak, a kivégzés koordinátora Priebke volt.