Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Újabb véres merénylet Irakban

2003.08.29. 17:52
Pokolgép robbant a péntek délelőtti szertartás végén Nadzsafban, a siíta muszlimok zarándokhelyén. A támadásban elhunyt Irak legismertebb siíta politikus is.
Az Imám Ali mecset
Fotó: EPA/Ali Abbas
Legalább 82 ember meghalt egy, amikor felrobbant egy autóba rejtett pokolgép az iraki Nadzsaf városában az Imám Ali mecsetnél, az iszlám vallás siíta szárnyának legfontosabb helyszínén, a vallásalapító Ali sírjánál. A sebesültek száma 229 - jelentette a francia hírügynökség.

A merényletben meghalt Mohamed Szájíd ajatollah siíta vezető is a BBC információi szerint. A vallási vezetőt, aki az egyik legismertebb siíta politikus volt Irakban, vasárnap már megpróbálták megölni. A robbanás akkor következett be, amikor a péntek délelőtti szertartás véget ért.

Fotó: EPA/Ali Abbas
A mostani robbantásért még egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget, de a BBC arról számolt be a Nadzsafban található Hawza siíta papi szeminárium falain belül hatalmi harc folyt már egy ideje.

Szemtanúk szerint a robbanás környékét emberi testek, üveg és törmelék borítja, a mecset bejárata összeomlott, ezért a mentés nehezebb lesz.

A héten ez már a második merénylet volt a Bagdadtól százhatvan kilométerre fekvő Nadzsafban. Vasárnap három embert ölt meg egy robbanás pár száz méterre a mecsettől, a merénylet sérültjei között volt a most elhunyt Mohamed Szájíd ajatollah is.