Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tizenkét nepáli túszt végeztek ki Irakban

2004.08.31. 13:45
Miközben a francia kormány lázasan dolgozik azon, hogy élve hazajusson két újságírója Irakból, kedden kivégezték a múlt héten elrabolt tizenkét nepáli munkást. A túszejtők egy weboldalon tették közzé a hírt. Nepál nem vett részt az iraki háborúban.
Kivégezték azt a tizenkét nepáli állampolgárságú túszt, akiket múlt héten raboltak el Irakban, a kivégzésről ismét egy iszlám weboldal adott hírt. Az oldalon képeket és videót közölt az oldal, adta hírül a CNN.

#alt#
A kivégzett nepáliak holttestei
forrás: al-Dzsazíra
"Végrehajtottuk Isten ítéletét azon a tizenkét nepálin, akik azért jöttek az országukból, hogy muszlimokkal harcoljanak, zsidóknak és a keresztényeknek szolgáljanak, miközben azt hiszik, Buddha az Isten" - áll az Anszar al-Szunna Hadsereg szélsőséges szervezet katonai bizottságának közleményében.

Szakácsként és takarítóként dolgoztak a nepáliak

A tizenkét túszról múlt hét hétfőn mutattak be felvételt az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízióban, a felvételen egy fegyveres férfi gépfegyvert fogott a túszokra. A szervezet az al-Kaida terrorista csoporthoz áll közel.

A nepáli külügyminiszter akkor úgy nyilatkozott, felvették a kapcsolatokat a szélsőségesek által szócsőként használt televízióval, hogy rajtuk keresztül kapcsolatba léphessenek az elrablókkal.

Különös kegyetlenséggel

A kivégzésről hírt adó Anszar al-Szunna szervezet oldalának címét nem közölték a nagy hírügynökségek, az al-Dzsazíra angol nyelvű oldalán forrásmegjelölés nélkül hozták le a közleményhez csatolt képeket, amiknek egyikén egy férfi elvágja a torkát az egyik túsznak, másikon pedig a kivégzett munkások holttestei láthatók vélhetően gépfegyver ütötte sebekkel.

A dokumentumot ismertető honlapon olyan videofelvételt is közzé tettek, amelyen látható, amint egy álarcos férfi elvágja a földön heverő egyik, bekötött szemű túsz torkát.

Nepál semmilyen módon nem vett részt az iraki háborúban, és bár a nepáli kormány megtiltotta polgárainak, hogy Irakba utazzanak, a világ egyik legszegényebb országából több ezren vállaltak külföldi cégeknél munkát Irakban. A megölt munkások Irakban főzést és takarítást vállaltak egy jordán célgnél.

Szunnita szervezet tiltakozott a kivégzések ellen

A szervezet közleményében azt mondja, ilyen sorsot szán mindazoknak, akik harcolnak az iszlám és a muszlimok ellen, és kiszolgálják a "keresztes háborút viselőket Irakban".

A kivégzés egy nappal azután történt, hogy Muktada asz-Szadr siíta hitszónok, a Nedzsefben ellenálló Mehdi hadsereg vezetője általános tűzszünetet rendelt el hívei körében, és kinyilvánította, hogy hamarosan beszáll a politikai életbe is. A tűzszüneti felhívást az amerikaiak nem erősítették meg.

A kivégzést elítélte a szunnita vallásúak fő szervezete, az Iszlám Bölcsek Tanácsa is, amelynek elnöke a vallási türelem és az ártatlanokkal szembeni kegyetlenségek megállítására szólított fel.

Múlt héten egy olaszt végeztek ki

Jelenleg két francia újságírót tartanak fogva Irakban, elrablóik azzal fenyegetőznek, hogy kivégeznek két elrabolt francia újságírót, ha Franciaország nem vonja vissza az iskolában a vallási jelképek, így a muszlim nők által kötelezően használt fejkendő viselését tiltó törvényt, ami csütörtökön, szeptember 2-án lép érvénybe.Részletek >>>

Múlt hét csütörtökön végeztek ki különös kegyetlenséggel egy olasz újságírót Irakban. A túszejtők az olasz csapatok Irakból való azonnal kivonását követelték az olasz kormánytól.