Részletes kivonulási tervvel állt elő Saron

2004.08.31. 10:50
Elszántságát hangsúlyozva mutatta be kedden Ariel Saron izraeli kormányfő Lukid párti képviselőtársainak a Gázai zsidó telepek felszámolásának és a telepesek kárpótlásának tervét, ami szerint a zsidó parlament november elején szavazná meg a törvényt. Saronnak azonban tervei véghezviteléhez még meg kell szereznie a támogató többséget, amit keményvonalas párttársai kivonulásával idén nyáron vesztett el.
Személyes elszántságát is hangsúlyozva Ariel Saron izraeli kormányfő kedden bemutatta pártja parlamenti képviselőinek a Gázai övezetbeli zsidó telepesek átköltöztetésére vonatkozó részletes tervét.

Ki fog evakuálni?
#alt#
Saron a hétfői kormányülésen
fotó: EPA
Megosztja a kormányzó jobboldalt az a kérdés, melyik erőszakszervezet fog közreműködni a zsidó telepek felszámolásában a rendőrség vagy a katonaság. A Jerusalem Post elemzése szerint ez a kivonulás legérzékenyebb pontja, amely komoly politikai csapdákat állít az említett szervezetek vezetőinek. A katonaság bevetését ellenzők azzal érvelnek, hogy a hadsereget a külső ellenség ellen kell bevetni, ráadásul tapasztalatok szerint a hadsereggel szemben sokkal türelmetlenebb a lakosság, mint a rendőrséggel szemben. Egy katonai szakértő szerint nem kell tovább növelni a hadsereg szerepét a politikában. Szakértők ugyanakkor a rendőrségnek nincs elég embere és eszköze a terv végrehajtásához, bár jobban ki van képezve a "civil" feladatokra. Az ellenzéki Munkapártban viszont úgy értelmezik, az egész vita csupán egy politikai játszma a hadsereget irányító védelmi miniszter Saúl Mofaz és a rendőrség felettesének számító nemzetbiztonsági miniszter Cahi Hanegbi között, ugyanis mindketten a kormányfői posztra pályáznak.
Saron a jobboldali Likud parlamenti képviselőcsoportja előtt egyúttal arra figyelmeztette pártjának a Gázai kivonulást ellenző tagjait, hogy a nyolcezer telepes átköltöztetését célzó tervet mindenképpen végrehajtják. "A tervet végrehajtjuk, és kész." - idézte Saront a BBC.

Átköltöztetés jövő év elején

Az izraeli kormányfő elmondta, hogy szeptember 14-én az izraeli biztonsági kabinet elé terjeszti a telepek felszámolását és a telepesek kárpótlását célzó törvény irányelveit. Saron tanácsadói remélik, hogy az önként átköltözőknek nyújtandó kárpótlás több telepest sarkall majd a Gázai övezetből Izraelbe való áttelepülésre.

Saron a frakció előtt elmondta azt is, hogy szeptember 26-án ismerteti kormányával a tervet, október 24-én pedig annak jóváhagyását kéri a parlamenttől, amit reményei szerint november 3-án elfogad a törvényhozás.

Egy, az izraeli miniszterelnökhöz közel álló politikai forrás mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy Saron ez év végéig kívánja befejezni a kivonulási terv elfogadását célzó parlamenti és biztonsági előkészületeket, s a jövő év elején szavaztatná meg kormánya tagjait a tervről. Az átköltöztetés (jóváhagyás esetén) ezután hamarosan megkezdődhetne, fűzte hozzá.

Nincs meg a többség

Izraeli politikai források elismerték, hogy Saronnak még fel kell számolnia az átköltöztetéssel szemben kormánykoalícióján belül kialakult jobboldali ellenállást.

A Saron-kormány júniusban elvesztette parlamenti többségét, mert a kivonulást ellenző szélsőséges kormánytagok kiléptek a kabinetből, vagy leváltották őket. Saron ezért a kivonulást támogató politikai erőket kíván bevonni a kormánykoalícióba, hogy biztosítsa a szükséges többséget a Gázai zsidó telepesek átköltöztetésének jóváhagyásához.

Legutóbb az ellenzéki Munkapártot próbálta bevonni a koalícióba, ám terve megbukott, amikor a Likud küldöttei 843 szavazattal 612 ellenében leszavazták a javaslatot.  • Tippek
  • Lakáshitel