Árpád
-2 °C
4 °C

Könyvet írt a halálra ítélt terrorista

2004.09.07. 15:31
A 2003. szeptemberében több társával együtt halálra ítélt Szamudra imámon még nem hajtották végre a halálos ítéletet, ezért az időt kihasználva a siralomházban megírta önéletrajzát. A korlátozott példányszámban kiadott könyvből kiderül, miért tartja jogosnak a 202 ember halálát okozó bali merényletet. Könyvének címe: Terroristákkal harcolok.
Kiadja önéletrajzát Indonéziában az a prédikátor-terrorista, akit a Bali szigetén 2002-ben elkövetett 202 halálos áldozatot követelő merénylet kiterveléséért és végrehajtásáért egy évvel ezelőtt halálra ítéltek, értesült a BBC.

Szamudra imám
A napokban egyelőre csak ötezer példányban, korlátozott terjesztési jogokkal piacra dobott könyv címe "Terroristákkal harcolok", utalva ezzel arra, hogy a szélsőségesek a terror ellen fellépő nyugati hatalmakat tekintik terroristának. A kétszáznyolcvan oldalas könyvet Szamudra imám már a siralomházban írta meg. A szélesebb nyilvánosság elé csak jövő hónapban kerül az amúgy is kevés példányszámban megjelenő könyv.

Bombakészítés és házasság

Mint Szamudra a könyv megjelenéséről beszámoló Indo Pos indonéz napilapnak elmondta, nem okozott neki gondot, hogy személyes kalandjairól, az iszlámról vallott nézeteiről és hacker múltjáról beszámoljon. "Az Egyesült Államok és szövetségesei amúgy tudnak már mindent rólam, a gyerekkoromról, a múltamról" - fogalmazott a merénylő.

"A könyv feltárja Szamudra indítékait, hogy miért tartotta szükségesnek, hogy terrorista merényletben vegyen részt" - számolt be a BBC-nek Bambang Szukirn, az önéletrajz kiadója. A terrorista továbbá elbeszéli húsz Afganisztánban töltött évét, amikor iszlám szélsőségesekkel harcolt együtt, megtanult bombát készíteni, de szó esik arról is, hogyan találkozott feleségével.

Hackelés: miért ne?

A 2002-es merénylet képei
Klikk a képre!

A magát hackernek is kiképző terrorista-prédikátor külön fejezetett szentelt a számítógépeknek, ahol leírja, hogyan vált belőle számítógépes bűnöző; az erről szóló fejezet címe: "Hackelés: miért ne?"

"Nagyon fontos és jelentőségteljes volt számomra, hogy végig az iszlám törvényeknek megfelelően írhattam a könyvet, papírt és tintát használtam, amit nem a börtönőröktől, hanem iszlám hívő védőügyvédemtől kértem" - idézi az Indo Pos Szamudrát.

Nem bánta meg tettét

Az első kiadást ötezer példányban nyomtatták ki, és az AFP hírügynökség értesülése szerint már kapható Indonézia egyes részein. Úgy tudni, hogy a bevételeket jótékonysági célra fordítják.

Szamudrát 2003 szeptemberében ítélték halálra, de a kivégzés időpontját még nem tűzték ki, a férfi fellebbezett a döntés ellen. A terrorista nem mutatott megbánást a bíróságon, és úgy vélte, a bali merénylet jogos válasz volt az Egyesült Államok afganisztáni háborújára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?