Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Indonézia bekeményít a bali merénylet miatt

2002.10.18. 13:50
Az indonéz kormány ezentúl új, minden eddiginél hatékonyabb eszközökkel harcol a terrorizmus ellen, jelentették be Dzsakartában. Az új törvénytervezet értelmében halálra ítélhetik azokat, akiket vétkesnek találnak terrortámadások végrehajtásában.
Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
A parlament támogatja az elnök asszonyt az új rendeletek megszavazásában, miután Indonéziára hatalmas nemzetközi nyomás nehezedik a bali merényletek miatt. A Megawati Sukarnoputri elnök által beterjesztett rendkívüli határozat több hatalmat biztosít majd a rendőrségnek is, a gyanúsítottakat akár egy évig előzetes letartóztatásban tarthatják vádemelés nélkül. Emellett halálbüntetésre ítélhetik azokat, akiket bűnösnek találnak terrorcselekmények elkövetésében. A kormány terrorellenes osztag felállítását is tervezi.

A múlt szombati, közel kétszáz halálos áldozatot követelő és 300 embert megsebesítő bali merényletért eddig egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget.

Howard kritizálta az indonéz hatóságokat

Pénteken a terrortámadás helyszínére utazott John Howard ausztrál miniszterelnök. A halálos áldozatok közül legtöbben ausztrál turisták voltak. Howard elmondta, hogy országa Indonéziával együtt válaszolna a támadásra. Hozzátette, nem hiszi, hogy a támadás kifejezetten az ausztrálok ellen irányult volna. A miniszterelnök további merényleteket valószínűsített a régióban.

Az ausztrál kormányfő kritizálta a helyi hatóságokat, mert azok nem zárták le azonnal a merénylet helyszínét, így értékes nyomok veszhettek el. Az indonéz hatóságok szerint az áldozatok többségét csak a DNS-minták alapján lehet azonosítani.

Basírt beidézték, de nem megy el

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Az indonéz rendőrség szombatra beidézte Abu Bakar Basirt, a múlt hét végi bali pokolgépes merénylet kapcsán gyanúba keveredett szélsőséges iszlám szervezet vezetőjét. A férfit egy két évvel korábbi merényletsorozat gyanúsítottjaként akarják meghallgatni. A szélsőséges Dzsemáa Iszlámija szervezet szellemi vezetőjét a 2000-ben keresztény templomok ellen Indonézia-szerte elkövetett bombatámadások kitervelésével gyanúsítják. Az sem kizárt, hogy a kihallgatás nyomán Basirt letartóztatják.

A 64 éves Abu Bakar Basir ügyvédje pénteken bejelentette, hogy Basir Solo kórházába vonult - asztmára és kimerültségre panaszkodott -, ezért egészségügyi okok miatt nem tud megjelenni a jakartai rendőrség kihallgatásán. A kórház illetékesei az AP hírügynökségnek elmondták: Basirt éjszakára is benntartják az intézményben, és rövidesen kivizsgálják.

"Az al-Kaidát az amerikaiak találták ki"

Basir az elmúlt napokban tagadta, hogy bármi köze lett volna akár a Bali szigetén múlt szombaton véghezvitt gyilkos merénylethez vagy az al-Kaidához. A 64 éves iszlám fundamentalista elöljáró azt állította egy korábbi interjújában, hogy az al-Kaidát az Egyesült Államok találta ki, csoportja, a Dzsemáa Iszlámija pedig a Korán felolvasása céljából járja az országokat. Basir szerint a bali robbantásokat "az amerikaiak vitték véghez a zsidók támogatásával", mégpedig azért, hogy "alátámasszák azokat a vádjaikat, amelyek szerint Indonézia terroristák menedékévé vált".