Valér
4 °C
8 °C

Magyarország nem fokozza a készültséget

2004.10.02. 19:15
Norvégiában alacsonyról mérsékelt fokozatra emelték a készültségi szintet, Dél-Koreában riadóztattak az al-Kaida második emberének hitelesnek találtatott fenyegetése után. A magyar szakszolgálatok komolyan vették a fenyegetést, de nem találtak arra utaló jelet, hogy magyar célpontok fenyegetve lennének, ezért nem emelték a készültségi szintet.
Magyarországon egyelőre nem hoztak látható biztonsági intézkedéseket azután, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel, köztük Magyarországgal szembeni szervezett ellenállásra hívta fel a muzulmán világot, közölte szombaton a nemzetbiztonsági szolgálatok egy magát megnevezni nem kívánó munkatársa.

Ajman az-Zavahri
#alt#
Zavahri és bin Laden az al Dzsazíra felvételén 2004 elején
Szakértők szerint Ajman az-Zavahri nem csak Oszama bin Laden jobb keze, "háziorvosa", de ő lehet az al-Kaida legfőbb ideológusa, akiről azt tartják, az ő fejében született meg a 2001-es Egyesült Államok ellen végrehajtott nagyszabású terrortámadás. Jelenleg 25 millió dollár (kb. ötmilliárd forint) vérdíj van érvényben ellene. Feltételezett tartózkodási helye Afganisztán és Pakisztán közös határvidéke.
Zavahri 1951-ben született Egyiptomban, apja középosztálybeli orvos, nagyapja imám volt. Már tizenöt évesen letartóztatják, mert az iszlám legrégebbi fundamentalista csoportjának, a Muszlim Testvériségnek lesz tagja. 1974-ben végez sebészként Kairóban. Nem sokkal ezután különféle szélsőséges csoportokban szerepel, megvádolják Anvar Szadat egyiptomi elnök 1981-es merénylete kapcsán is. Orvosként dolgozik a szovjet megszállás alatti Afganisztánban, Egyiptomban távollétében halálra ítélik, mert tagja az Iszlám Dzsihád nevű szervezetnek, Dagesztánban hat hónapot tölt börtönben, de elengedik, mert az orosz hatóságok nem ismerik fel. A kilencvenes években szabadon utazgat Európában főleg hamis útlevéllel. 1998-ban aláírja bin Laden fatváját, amely az amerikai állampolgárok ellenes támadásokra hív fel. Szervezete, az egyiptomi Iszlám Dzsihád ekkor olvad össze az al-Kaidával, és ekkortól hozzák összefüggésbe nevét a legtöbb nagyobb amerikai célpont ellen elkövetett merénylettel. (Index)
Nincs fokozott terrorveszély

A nemzetbiztonsági szolgálatok folyamatosan egyeztetnek a partnerszolgálatokkal, és "megtesznek minden lépést, ami egy ilyen helyzetben szükséges, és természetesen számba veszik azt a szombati információt is, amely szerint a fenyegetés valóban az al-Kaida második emberétől származik" - mondta a nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársa.

"Ezzel együtt továbbra sincs arra utaló jel, hogy magyar területet vagy külföldi magyar létesítményeket fokozott terrorveszély fenyegetne" - jelentette ki.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban bejátszott felhívás nyomán Norvégiában egy fokozattal, alacsonyról mérsékeltre emelték a rendőri biztonsági szolgálat készültségi szintjét, Dél-Koreában pedig riadókészültségbe helyezték a biztonsági erőket, és szombaton rendkívüli ülést tartott a Nemzetbiztonsági Tanács.

Nem tettek látható intézkedéseket

A CIA a hangüzenetet Ajman az-Zavahrinak tulajdonítja, aki az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének, Oszama bin Ladennek a jobbkeze. A dubaji székhelyű al-Dzsazíra arab hírtelevízióban bejátszott üzenetben azt hangoztatta, hogy nem szabad halogatni az ellenállás megszervezését.

"Nem szabad megvárnunk, hogy az amerikai, brit, francia, zsidó, dél-koreai, magyar vagy lengyel erők Egyiptom, az Arab-félsziget, Jemen és Algéria földjére lépjenek (...), kezdjük meg most az ellenállást" - mondta.

A szakszolgálatok munkatársa elmondta, egyelőre nem hoztak olyan intézkedéseket, "amelyek az állampolgárok, Magyarországra látogató külföldiek mozgását, életkörülményeit bármilyen módon befolyásolnák".