Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem törődtek a Szaddám-per bizonyítékaival

2004.11.04. 21:52
Szaddám Huszein és a diktátor befolyásos emberei ellen felhasználható, perdöntő bizonyítékok vesztek el valószínűleg Irakban az amerikaiak és szövetségeseik nemtörődömsége miatt, derül ki a Human Rights Watch amerikai emberi jogi szervezet jelentéséből, írja a BBC.
Az Amerika által vezetett koalíció elmulasztotta a háborús és emberiség ellenes bűnök elkövetéseit bizonyító helyszíneket és dokumentumok biztosítását, ezért azokat vagy megsemmisítették, vagy egyszerűen ellopták a hatalomátvétel napjaiban Irakban, állítja a szervezet 41 oldalas jelentésében.

Újabb segélyszervezet vonul ki Irakból
A fokozódó erőszak miatt kivonul Irakból a Médecins Sans Frontieres nevű francia segélyszervezet Irakból, írja a BBC. A szervezet közlése szerint "a kialakult helyzetben nem tudják garantálni munkatársaik biztonságát". A múlt hónapban egy másik nagy nevű segélyszervezet, a Care International vonult ki Irakból. Az MSF külföldi munkatársai már egy hónapja Jordániában vannak, Afganisztánból szintén idén júliusban jöttek el 24 év után. Az MSF Irak legveszélysebb részein, Fallúdzsában, Szadr városban, Kerbalában és Nedzsefben teljesített szolgálatot.
A szervezet állítása szerint a tömegsírok és a diktatúra dokumentumai perdöntőnek bizonyulhatnak Szaddám Huszein és emberei ellen, akiket jelenleg is fogva tartanak, ügyükben még nem kezdődött meg a per.

Azóta sem gyűjtötték össze

A szervezet azt állítja, a 2003 áprilisában kifosztott vagy lerombolt állami intézmények lehetlenné teszik a tömegmészárlások visszakövetését, de a tömegsírokat ellenőrizetlenül kiásó rokonok is sok kárt okozhattak a halottak személyazaonosságának megállapítását illetően.

Még nagyobb problémának találja a szervezet, hogy a 2003-as hatalomátvétel óta sem gyűjtötték össze az információkat, amik valószínűleg már így is reprodukálhatatlan állapotban vannak.

A Human Right Watch ezért felszólítja az iraki ideiglenes kormányt, hogy állítson fel egy iraki és egy nemzetközi bizottságot hogy a tömegsírok gondozását és a megmaradt dokumentációt ellenőrizze és gondozza.

Szaddám Huszein peréről egyelőre csak azt tudni, hogy 2005-ben kezdődik, a speciális bíróságot már az új iraki kormány állítja fel.