Nándor
3 °C
16 °C

Több százan megsérültek a szerdai tüntetéseken Grúziában

2007.11.07. 20:57
Szerdán is folytatódtak a kormányellenes tüntetések Grúziában, este az elnök rendkívüli állapotot hirdetett, a katonaság elfoglalt egy független tévéállomást.

Mihail Szaakasvili grúz elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki szerdán este a kormány megdöntésére tett kísérletre hivatkozva, és a grúz hatóságok nemkívánatos személynek nyilvánítottak három orosz diplomatát.

A független Imedi televíziót kommandósok foglalták el, s a grúziai helyzet alakulása egyre súlyosabb aggodalmakat kelt a környező térségben.

Klikk!

A rendkívüli állapotot Zurab Nogaideli kormányfő jelentette be azzal, hogy az elnök rendelte el, csak Tbiliszire érvényes, és az alkotmánynak megfelelően 48 órán belül átadják a parlamentnek, hogy az megerősítse.

Tbilisziben szerdán délután ismét könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, a kommandósok verték a tiltakozókat, azok kövekkel dobálták őket és a rendőröket, többen megsérültek.

Az óvárosi Rike téren mintegy tízezer tüntető gyűlt össze, s az egyik szónok bejelentette, hogy országszerte elkezdődött az ellenzékiek tömeges őrizetbe vétele.

Késő délután a Rike téren is szétverték a tüntetőket: itt vetettek be ismét könnygázt, és az elkeseredett tiltakozók itt dobálták meg kövekkel a kommandósokat. Mindkét oldalon többen megsérültek.

Több száz sérült az utcákon

Szerdán 360 ember kért orvosi segítséget a délelőtti események nyomán, de 251 fő az elsősegély után hazamehetett. A sérültek gyógykezelését az állam fedezi - közölte az egészségügyi minisztérium.

Klikk!

A grúz elektronikus sajtó délután azt írta, hogy tovább özönlenek a sérültek a kórházakba. Nevük mellőzését kérő orvosok a páciensek tünetei alapján úgy vélik, a rendőrök és kommandósok nem könnygázt, hanem annál erősebb hatású szert alkalmaztak.

Az orosz nagykövetet szerdán is bekérették a grúz külügyminisztériumba, s ezúttal magyarázatot kértek tőle a követség munkatársainak az ellenzékhez fűződő kapcsolatairól, amelyekről korábban a grúz titkosszolgálat tett közzé anyagot a Rusztavi 2 tévé műsorában.

A film lényegében lehallgatott telefonbeszélgetésekre épült, amelyeket különböző ellenzéki vezetők egy olyan személlyel folytattak, aki úgymond az orosz követség munkatársa.

Badri Patarkacisvili dúsgazdag grúz üzletember, - akinek egyik cégétől szerdán megvonták egy tbiliszi park kezelési jogát - az Imedi független televíziónak nyilatkozva fasisztának nevezte Szaakasvili rezsimjét, és bejelentette: minden erejével és anyagi lehetőségével azon lesz, hogy megszabadítsa tőle az országot.