Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Mégiscsak az ellenzéki vezér győzött Ukrajnában

2004.11.10. 16:53
Tíz nappal az ukrán elnökválasztás első fordulója után kiderült, az eddigi részleges adatokkal szemben nem Leonyid Kucsma utódjelöltje, a miniszterelnök Viktor Janukovics, hanem az ellenzéki jelölt Viktor Juscsenko szerzett több szavazot. A hivatalosnak tekinthető eredmény szerint csaknem fél százalékkal előzte meg riválisát a Mi Ukrajnánk vezére, aki szerdán megállapodást kötött a kárpátaljai magyarok szervezetével, a KMKSZ-szel, hogy őt támogatják a második fordulóban. A kijevi megbeszélésen Orbán Viktor is jelen volt.
Viktor Juscsenko ellenzéki jelölt megelőzte ellenfelét, Viktor Janukovics hivatalban lévő kormányfőt az ukrajnai elnökválasztás október 31-én megtartott első fordulójában, közölte szerdán a központi választási bizottság, a forduló végleges eredményét ismertetve.

A hivatalos közlés szerint a Mi Ukrajnánk elnevezésű ellenzéki tömörülés vezetője a szavazatok 39,87 százalékát szerezte meg, mintegy fél százalékkal előzve meg a szavazók 39,32 százaléka által támogatott Viktor Janukovics miniszterelnököt. A második fordulót november 21-re tűzték ki.

Juscsenko megállapodott a kárpátaljai magyarokkal

A kárpátaljai magyarok jogainak jelentős bővítését kilátásba helyező választási megállapodást írt alá Viktor Juscsenko ukrán elnökjelölt és a cserébe a második elnökválasztási fordulóra támogatását felvállaló Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nevében Kovács Miklós, a szervezet elnöke szerdán Kijevben.

A politikai támogatásért cserében Juscsenko - megválasztása esetén - támogatja a KMKSZ-nek az ukrajnai tömbmagyarság településeit magában foglaló Tiszamelléki járás létrehozását célzó kezdeményezését, elősegíti a sztálinizmus magyar áldozatainak rehabilitálását és anyagi kárpótlását, valamint az ukrajnai kisebbségek, köztük a magyarok állandó parlamenti képviseletének biztosítását, a kárpátaljai magyarság nyelvi jogainak kibővítését és megvalósulását, az anyaországi támogatások eljutását a jogosultakhoz.

A tárgyaláson jelen volt Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ elnöke, aki az Európai Néppárt nevében ígéretet tett az ellenzéki vezérnek, hogy az Európai Parlament a második fordulóban megnöveli megfigyelőinek számát, s mindent megtesz annak érdekében, hogy tiszta és átlátható választások legyenek.

Ki tud többet

A közel azonos támogatottságot elért két elnökjelölt között - tiszta választás esetén - a verseny azon dőlhet el, ki tud nagyobb tartalékot mozgósítani. Az első fordulóban harmadik helyen végzett Olekszandr Moroz, a szocialista párt elnöke, aki 5,83 százalékot ért el, Juscsenkót biztosította támogatásáról. A negyedik helyen, 5 százalékkal végzett Petro Szimonenko, a kommunista párt első embere pedig felszólította híveit, hogy egyik jelöltet se támogassák.

Kárpátalján összességében Viktor Juscsenko győzött, ám épp a magyar többségű területeken, ahol a KMKSZ az első fordulóban passzív maradt, Janukovics nyerte el a szavazatok többségét. Kovács Miklós az Indexnek korábban elmondta, mintegy negyvenezer főt tudnak mozgósítani a második fordulós kampányban.

Viktor Janukovicsnak ugyanakkor nagyobb az első fordulóban nem mozgósított bázisa, ugyanis az őt támogató területeken (Ukrajna keleti és déli része) tizenöt-húsz százalékkal volt kisebb a részvételi arány, mint a Juscsenkót támogato kijevi körzetben, illetve Nyugat-Ukrajnában. Átlagosan az ukránok 75 százaléka ment el szavazni.