Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Hat évet kapott a madridi merénylet első elítéltje

2004.11.16. 19:03
Egy fiatalkorú lett a 191 halálos áldozatot követelő márciusi merénylet első elítéltje. A 16 éves fiú droggal fizetett egy bánya dolgozójának a dinamitért, amit tömegközlekedéssel szállított le a terroristáknak. A vádlott bűnösnek vallotta magát.
Megszületett az első ítélet kedden a 191 ember életét követelő, március 11-i madridi merényletsorozat ügyében. Egy madridi bíróság hatévi szabadságvesztésre ítélte azt a 16 éves fiút, aki pénzjuttatás fejében beszerezte a robbanóanyag egy részét a muzulmán terroristák számára a madridi elővárosi vonatokon végrehajtott robbantásokhoz.

A vádlott beismerte a terhére rótt vádat. A kamaszfiú egy asztúriai szénbánya egyik dolgozójától kapta a dinamitot, s menetrend szerint közlekedő autóbuszon, hátizsákban vitte a fővárosba a veszélyes robbanóanyagot. A terroristák egyike vette át tőle a szállítmányt, és ezer eurós készpénzfizetéssel fizette meg szolgálatát.

A bánya dolgozójának, aki a munkahelyi raktárkészletből ellopta a dinamitot, kábítószerrel fizettek a szélsőségesek. A robbanóanyagot szállító kamaszfiú már régebb óta tagja volt egy bűnszervezetnek, amely droggal és robbanóanyaggal üzletel.

Elismerte bűneit

Az ügyész fiatalkorúak börtönében letöltendő hatévi szabadságvesztést kért, és indítványozta, hogy e büntetés letöltése után további öt évre helyezzék rendőri megfigyelés alá a tettest. A bíró kérdésére, hogy bűnösnek vallja-e magát, és elfogadja-e az ügyész által indítványozott büntetést, a vádlott igennel felelt. Több szót nem is mondott ki az összesen mintegy 25 percig tartó tárgyaláson.

Kiskorúsága miatt az elítélt nevét nem hozzák nyilvánosságra. A tömegtájékoztatás képviselői jelen lehettek a tárgyaláson, de képeket nem készíthettek a fiatalkorú vádlottról. A vádlottak padja golyóálló üveggel is el volt látva.