Ágnes
-1 °C
2 °C

Újra blokád alá vették a kormányépületeket Kijevben

2004.11.30. 17:21
Szimbolikus győzelemtől esett el az ukrán elnökválasztás eredményét elutasító ellenzék, amikor az ukrán parlament kedden nem szavazta meg a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványukat. Tiltakozásul a kijevi tüntetők ismét körbevették a parlament épületét, a Pora ifjúsági szervezet erélytelenséggel vádolja az ellenzéket, szerintük tárgyalni is kár volt. Eközben Leonyid Kucsma leköszönő államfő és a nemzeti bank elnöke a gazdaság összeomlásáról beszél.
Kivonult az ukrán ellenzék a törvényhozásban folyó tárgyalásokról kedden, mivel nem szavazták meg a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványukat, írja a BBC.

A parlamenti szavazás ideje alatt is tartottak a tömegtüntetések Kijevben, bár a múlt hét második felében kezdett kormányzati épületek, így a parlament blokádját hétfőn megszüntették, a sikertelennek bizonyult bizalmatlansági indítványról szóló hírek hallattára, ismét körbevették az épületet a kijevi tüntetők.

Az ellenzék követeli, hogy kedden estére hívják össze a parlament rendkívüli ülését, közölte Viktor Juscsenko kampánystábja. A tüntetők addig blokád alá vonják a kormányzati épületeket.

A Pora beszól

A Pora (Itt az idő) nevű ukrajnai diákszervezet kedden kiadott nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte, hogy a politikai ellenzéknek tárgyalni kezdett az "állami szinten bűntetteket elkövető pártütőkkel", írja az MTI

"Véleményünk szerint az ilyen lépések miatt az újonnan megválasztott hatalom hitelét veszti és demoralizálhatja a népi ellenállást, csakúgy, mint a nép mellé átállt rendvédelmi szerveket és állami szolgálatokat" - áll az utcai demonstrációk fő szervezőjének számító szervezet nyilatkozatban.

Múlt héten megvolt a többség

Bár a szavazásnak jogilag nem lett volna következménye, szimbolikus győzelmet hozhatott volna a választási csalások miatt az elnökválasztás eredményét elutasító ellenzéki Viktor Juscsenko és hívei számára.

Múlt hét pénteken már aratott egy jelzésértékű győzelmet a Juscsenko-tábor, amikor a törvényhozás megszavazta, hogy nem fogadják el a november 21-ei elnökválasztás második fordulójának eredményét, ami szerint 49,5-46,4 arányban Leonyid Kucsma kiszemelt utóda, Viktor Janukovics nyert.

Az ukrán legfelsőbb bíróság kedden tovább tárgyalta Viktor Juscsenkóék panaszát a választási csalásokkal kapcsolatban, de döntés egyelőre nem született.

Juscsenko nem kért Janukovics ajánlatából

Kedden Viktor Juscsenko visszautasította Janukovics kompromisszumos ajánlatát, hogy az ellenzéki politikus fogadja el a miniszterelnöki széket, míg a jelenlegi kormányfő a választási eredmények alapján az elnöki székbe ülne.

Elfogyott a bankok pénze

Leonyid Kucsma elnök kedden arra figyelmeztetett, már az ukrán gazdaság összeomlásával fenyeget a több mint egy hete tartó politikai krízis, mivel az ország készpénz-tartalékai fogyóban vannak.

Hasonlóan pesszimistán nyilatkozott az ukrán nemzeti bank elnöke is, holott múlt héten az ukrán gazdaság működését egy svájci óráéhoz hasonlította. "A politikusok elkezdtek nyilatkozgatni, az emberek meg elkezdtek félni" - mutatott rá az országos méretű lakossági kézpénzfelvétel okaira Arszenij Jatcenyuk, írja a BBC.

Csak politikai manőver?

Kucsma elmondása szerint már egymilliárd hrivnya (35 milliárd forint) adóhátralék halmozódott fel, a vámbevételek negyedével estek vissza november 21. óta. Az ukrán sajtó arról számolt be, naponta 4 millió (740 millió forint) dollár veszteség keletkezik a külkereskedelemben.

A BBC összeállításából azonban kiderül, nehéz korrekt képet kapni a politikai válság valós gazdasági hatásairól, mivel az adatoknak politikai súlyuk van. Viktor Janukovics és stábja előszeretettel kelt pánikot a gazdaság összeomlásával, mert ezzel mozgósíthatja a kereskedelemtől függő, jelentős iparral rendelkező keleti régiókat, amik őt támogatják.