Árpád
-2 °C
4 °C

Londonban kért menedékjogot a gyilkossággal vádolt csecsen vezető

2002.12.06. 11:20
Ahmed Zakajev, a szakadár csecsen kormány miniszterelnök-helyettese politikai menedékjogot kért Nagy-Britanniában. A férfit Oroszország azzal vádolja, hogy köze volt az októberi moszkvai túszdrámához és többször is kiadatását követelte Dániától, ahol a politikus eddig tartózkodott. A dán igazságügyi szervek azonban a héten végleg elutasították az orosz kérést.
Az Eho Moszkvi rádió szerint Zakajevet, aki egyben a függetlenségpárti Aszlan Maszhadov csecsen elnök megbízottja, csütörtök este egy időre őrizetbe vették a londoni Heathrow repülőtéren, ahová Dániából érkezett. Négy órán át kihallgatták, végül óvadék ellenében szabadon engedték. Az óvadékot Vanessa Redgrave színésznő, Lord Bethell konzervatív európai parlamenti képviselő és Vlagyimir Bukovszkij, Londonban élő orosz pénzember fizette ki. A kihallgatás idejére Zakajevtől elvették az útlevelét.

Oroszország kitart

Egy londoni rendőrségi szóvivő korábban úgy nyilatkozott: Zakajev, aki ellen Oroszország - még dániai tartózkodása idején - többrendbeli gyilkosság és emberrablás miatt kiadatási kérelmet nyújtott be, hamarosan bíróság elé kerül. "A moszkvai kérelem elbírálása azonban sokáig eltarthat"- jegyezte meg. Szergej Jasztrzsembszkij, a csecsenföldi ügyekben illetékes Kreml-szóvivő pénteken Moszkvában megerősítette, hogy Oroszország változatlanul kitart Zakajev kiadatása mellett, s ezirányú kérelme független a körözött személy mindenkori tartózkodási helyétől.

Zakajevet orosz követelésre október 30-án vették őrizetbe a koppenhágai csecsen világkongresszus után. A csecsen szakadár politikus kedden nyerte vissza szabadságát Koppenhágában, ahol egy hónapot töltött őrizetben az orosz kiadatási kérelem miatt, azt azonban Dánia végérvényesen elutasította.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?