Géza
-12 °C
-4 °C

Juscsenko: a kormány mérgezett meg

2004.12.16. 11:04
Az ukrán ellenzéki elnökjelölt egy osztrák lapnak adott interjúban számolt be arról, ismeri azokat, akik dioxinnal mérgezték meg egy az ukrán titkosszolgálat vezetőivel elköltött vacsorán. Viktor Juscsenko azt szeretné, ha az ügyben indult vizsgálat eredménye a decemberi elnökválasztás után kerülne nyilvánosságra.

Viktor Juscsenko ukrán ellenzéki elnökjelölt szerint a kijevi kormány áll az ellene elkövetett gyilkossági kísérlet mögött. A súlyos dioxinmérgezést szenvedett politikus ezt a News című osztrák hírmagazin csütörtöki számában megjelent interjújában jelentette ki.

Az ellenzéki politikus vérében a dioxin normális értékének több ezerszeresét mutatták ki, ami rekordmennyiségű mérgezést jelent.

"Ez a kormány műve volt, azoké az embereké, akik még hatalmon vannak Ukrajnában. Ismerem a tetteseket. A választási kampányban akartak meggyilkolni, hogy megsemmisítsék az ellenzék vezetőjét. Ha nem mérgeztek volna meg, a választási kampányom még sikeresebb és hatékonyabb lett volna. Ez politikai okokból elkövetett gyilkossági kísérlet volt" - fogalmazott az ukrán politikus

Pazar vacsora a titkosszolgálatnál

#alt#
Juscsenko szeptemberben és novemberben
Juscsenko elmesélte, hogy megbetegedése előtt az ukrán titkosszolgálat vezetőivel vacsorázott együtt. Holtfáradt és feszült volt azon a napon, és nem is akarta a találkozót, ám azt mondták neki, rendkívül fontos, hogy a titkosszolgálat semleges magatartást tanúsítson a kampányban, ezért elment az összejövetelre.

Se túl sokat, se túl keveset nem evett a vacsorán, amelynek fogásai között szusi, homár, rák és különféle mártások szerepeltek. Néhány órával a vacsora után kezdte magát rosszul érezni, fájt a feje és a gyomra is.

Viszonylag hamar tisztázódott, hogy valami nincs rendjén, de hiányoztak a bizonyítékok. Az ügyészség vizsgálatot is indított, ám lezárta az eljárást.

A leletek alapján biztos a mérgezés

A hét végén a politikust kezelő bécsi Rudolfinerhaus klinika főorvosa bejelentette, a leletek alapján biztosra vehető, hogy mérgezés történt. Korábban erre azért nem került sor, mert Juscsenko nem utazott vissza az osztrák fővárosba kivizsgálásra. Az ügyet újra vizsgálni kezdte az ügyészség.

Juscsenko szerint jobb lenne, ha a vizsgálatokat a december 26-án tartandó, megismételt elnökválasztási forduló után folytatnák le, hogy a választókat ne befolyásolja - akár negatívan, akár pozitívan - az ügy.

Szakértők szerint a mérgezés miatt eltorzult arcú elnökjelölt a legsúlyosabb mellékhatásokon már túl van, állapota hamarosan javulhat. A mérgezés véleményük szerint nem befolyásolja Juscsenko jövőbeli munkaképességét.

Juscsenko: Ukrajna Európához van közelebb

A politikus a lapban annak a véleményének is adott hangot, hogy Ukrajna gyorsan integrálódni fog Európába. "Többé nem kétséges, hogy Ukrajna Európa részét képezi. Ukrajna nem csak földrajzi, hanem ideológiai értelemben is közelebb áll Európához, mint Moszkvához" - szögezte le.