Sára, Márió
2 °C
6 °C

Rumsfeld újabb bakija

2004.12.20. 13:06
Mintegy ezer Afganisztánban és Irakban elhunyt amerikai katona családja kapta meg a Pentagon gyásztáviratát úgy, hogy azon a védelmi miniszter aláírása géppel volt nyomtatva. Donald Rumsfeld újabb bakija felemelegítette az alkalmasságáról szóló vitát az amerikai törvényhozásban.
Saját kezűleg fogja aláírni ezentúl a küldetésben elhunyt katonák rokonainak kiküldött gyásztáviratokat Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter, akire az utóbbi időben több család is panaszt tett, mivel az elhunyt családtagról értesítő táviratokat géppel írták alá, írja a BBC.

Kínos ügyek

Az iraki hadműveletet vezető védelmi miniszter széke egyre inkább inogni látszik, mind demokrata, mind republikánus oldalról több támadás érte az utóbbi időben. Nem tett jót népszerűségének az amerikai katonák iraki fogolykínzási botránya sem.

Legutóbbi közel-keleti látogatása is azért került be a hírekbe, mert a Kuvaitban állomásozó, Irakban harcoló katonák nyíltan panaszkodtak a szerintük gyengén páncélozott amerikai harci járművekre, amiket kénytelenek a szeméttelepen talált ócskaságokkal megerősíteni.

Kezébe veszi a tollat

Donald Rumsfeld
Donald Rumsfeld
A családok panaszaira Rumsfeld a Stars and Stripes-ban, az amerikai hadsereg lapjában válaszolt, elismerve, hogy hibázott, valamint ígéretet téve arra, a jövőben saját maga fogja aláírni az értesítőket. Rumsfeld azzal indokolta a gépi aláírás alkalmazását, mert így gyorsabban lehetett tudatni a családot a fájdalmas hírről.

"Engem ez sért, és nem csak azért, mert elvesztettem egyik szerettemet, de azok számára is sértő, akik jelenleg Irakban szolgálnak" - nyilatkozta a Stars and Stripesnak egy katona, Ivan Medina, aki ikertestvérét vesztette el tavaly nyáron Irakban.

Lobbizók Rumsfeld ellen

Az aláírási vita az Egyesült Államok törvényhozói között újra felmelegítette Donald Rumsfeld alkalmasságáról szóló vitát.

A BBC washingtoni tudósítójának beszámolója szerint az utóbbi napokban számos tekintélyes republikánus látogatta meg George Busht, és arról tudakozódott, az elnök szerint valóban Rumsfeld-e a legmegfelelőbb személy a Pentagon élére.

"A védelmi miniszter ügye, nevezetesen, hogy nem saját kezűleg írja alá a gyásztáviratokat, megdöbbentett" - nyilatkozta a CBS televíziónak Chuck Hagel republikánus szenátor, háborús veterán, aki kifejtette, még George Bush is saját kézjegyével látja el a hasonló leveleket.

Bebetonozták?

Az elnöki adminisztráció vezetője, Andrew Card ugyanakkor cáfolta, hogy Rumsfeld széke inogna, az ABS televízió heti politikai magazinjának elmondta, a Fehér Ház támogatja a védelmi minisztert, aki "látványos dolgokat visz végbe".

A Pentagon egyike azon kevés kormányzati intézménynek, amelynek élén Bush újraválasztása óta nem következett be változás.