Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Százmilliós gyorssegélyek Iránnak világszerte

2003.12.27. 18:59
Bush amerikai elnök segítséget ajánlott fel Iránnak, amely elfogadta azt. Számos európai ország több tízmillió forintos nagyságrendű gyorssegélyt ajánlott fel, Brüsszel kétszázmillió forint humanitárius segélyt mozgósít. Izraelben civil szervezetek ígértek segítséget.
A világ országai sorra jelentik be segítségnyújtási szándékukat Iránnak, amelyet a katasztrófa sújtotta ország - Izraelt kivéve - el is fogad. Magyarország ötmillió forintot ajánlott fel, a miskolci speciális mentőkre nincs szüksége Iránnak. Bővebben >>

Összefoglaló anyagunk a földrengésről >>

Az ENSZ Genfben bejelentette, hogy elsőként egy 90 ezer dollár értékű gyorssegélyt küld, és szakértőket indított útnak, hogy a helyszínen tájékozódjanak a károkról, és koordinálják a nemzetközi segítségnyújtást. A Vöröskereszt 6,4 millió eurós segélyfelhívást tett közzé, hogy sátrakat, takarókat és tábori kórházakat szállíthasson a földönfutóvá vált embereknek.

Bush és a First Lady sajnálkozik

Az Egyesült Államokban George Bush elnök, aki a "gonosz tengelyének" részeként tartja nyilván Iránt, készségét nyilvánította arra, hogy segítse a földrengés áldozatait. Bush és felesége, Laura mély szomorúságának adott hangot a sok halálos áldozat, és a Bám műemlékváros által elszenvedett jelentős károk miatt. Teherán jelezte, elfogadja az amerikai segélyt.

EU: kétszázhat-millió

A brüsszeli Európai Bizottság közölte, hogy 800 ezer euró (kb. kétszázhat-millió forint) rendkívüli humanitárius segélyt mozgósít.

Az Európai Unió egyes tagországi is már számos konkrét segélyfelajánlást tettek. Párizsból szombaton 65-fős mentőalakult indult Iránba, 20 tonnányi felszereléssel. Belgium 100 ezer euró (kb. huszonhat-millió forint) készpénzt küldött Iránba, a görög kormány kezdetnek egy 250 ezer euró (kb. hatvanöt-millió forint) értékű gyorssegélyt küld.

Izraelben civil szervezetek közölték, hogy "segítséget fognak felajánlani Iránnak," ami szokatlan, mert a két ország hivatalos szinten feszült viszonyban áll egymással, diplomáciai kapcsolat sincs köztük.

Japán: kétszázmillió

Japánban Koidzumi Dzsunicsiro miniszterelnök kormánya 770 ezer dollár (kb. százhat-millió forint) segélyt és 234 ezer dollár (negyvennyolc-millió forint) értékben takarókat, áramfejlesztőket ajánlott fel.

Az ENSZ Nevelési, Kulturális és Tudományos Szervezete, az UNESCO felajánlotta segítségét Teheránnak a megrongálódott kulturális örökség megmentéséhez. Az iráni kormány azt tervezte, hogy a földrengésben romba dőlt Bám történelmi várost felveteti a világ kulturális örökségének listájára - közölte szombaton Párizsban az UNESCO a földrengés kapcsán.

Nagy-Britanniából szombaton 60 fős, különleges kiképzett katasztrófa-elhárítási, egészségügyi és mentőalakulat repült Kermánba, a porig rombolt iráni Bám városától 200 kilométerre lévő tartományi fővárosba.

A brit mentők repülőgépét a brit kormány fizette, amely emellett 150 ezer fontos (ötvenhat-millió forintos) közvetlen anyagi segélyt is elkülönített Irán számára.

A csoport mentőkutyákkal, a romok közé lejuttatható száloptikás kamerákkal, a túlélők lélegzetét észlelő széndioxid-érzékelőkkel és hangdetektorokkal felszerelkezve indult a katasztrófa térségbe.

Az épületek voltak gyengék

A szombati brit lapok a rendkívül magas veszteségmérleget az építésbiztonsági előírások betartatásának a fejlődő országokra általában jellemző teljes elhanyagolásával magyarázták. A The Guardian megjegyezte, hogy alig három nappal az iráni földrengés előtt Kaliforniában hasonló erejű földmozgást észleltek, amely három halálos áldozattal járt.

A baloldali brit napilap által kérdezett szakértő szerint az Iránra jellemző demográfiai robbanás miatt súlyos a lakáshiány az országban, ezért a hatóságok szemet hunynak az olcsó, silány építészeti megoldások felett.