Sára, Márió
2 °C
6 °C

Bizalmat kapott az új román kormány

2004.12.29. 08:57
A román parlament bizalmat szavazott a Calin Popescu Tariceanu vezette négypárti koalíciós kormánynak, amiben három miniszteri posztot szerzett a magyar RMDSZ. A bizottsági meghallgatáson csak egy miniszter bukott el, az ellenzék nacionalista felhangoktól sem mentes beszédben kritizálta a hétfőn hivatalba lépő kormányt.

Bizalmat szavazott a román parlament kedd este a liberális-demokrata politikai szövetség koalíciós kormányának, amelyben a politikai stabilitásra törekvő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egy miniszterelnök-helyettesi és három miniszteri tisztséget tölt be.

Tăriceanu a sármos milliomos
#alt#
Călin Popescu-Tăriceanu (Fotó: EPA)
Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu 1952-ben született. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, a DA pártszövetség társelnöke, 2004. december 28-tól a román kormány miniszterelnöke. Matematika és informatika szakon végzett Bukarestben, 1993-ban dolgozott a Citroen cég ügynökeként, 1996 és 1997 között Victor Ciorbea kormányában a iperi és kereskedelmi miniszteri posztot töltötte be, a 2000-2004-es ciklusban ellenzéki képviselő és a pénzügyi bizottság alelnöke volt. Az EUobserver jellemzése szerint a 15 millió dolláros vagyonnal rendelkező kormányfő Románia versenyképességére helyezi a hangsúlyt, jelentős adócsökkentéseket helyezett kilátásba. Az elegáns megjelenésű, jó tárgyalási készségekkel rendelkező Tariceanu szabadidejében autókat (2CV Citroeneket) és motorokat gyűjt, folyékonyan beszél angolul és franciául.
Négy miniszteri szintű poszt az RMDSZ-nek

A novemberi parlamenti választásokon a második legtöbb mandátumhoz jutott liberális-demokrata szövetség által az RMDSZ-szel és a Román Humanista Párttal (PUR) együtt létre hozott koalíciós kormány miniszterelnöke, Calin Popescu Tariceanu 45 perces beszédben ismertette kormányprogramját és bemutatta minisztereit.

A programbeszédet követő több mint háromórás vitában a kormánykoalíciót alkotó Nemzeti Liberális Párt (PNL), Demokrata Párt (PD), az RMDSZ és a PUR képviselői, valamint a román képviselőház (magyartól eltérő) nemzeti kisebbségi képviselőinek 18 tagú csoportjának vezetője méltatták a kormányprogram célkitűzéseit, támogatásukról biztosítva a Popescu Tariceanu-kormányt.

Nagy Zsolt, az RMDSZ ügyvezető alelnöke a távközlési és informatikai tárca vezetője, Borbély László a területrendezéssel és középítkezésekkel, Winkler Gyula pedig a kereskedelemmel megbízott miniszter lett. Az RMDSZ elnöke, Markó Béla miniszterelnök-helyettesként dolgozik majd.

Megbukott miniszterjelölt

Nem kapott bizalmat a kormány egyik legfiatalabb jelöltje, Cristina Parvulescu, akit az európai integrációs miniszteri posztra szántak, de bizottsági meghallgatásán leszerepelt. A 2007-es román EU-csatlakozás előtt különösen fontosnak számító pozíciót így a 48 éves Emilia Dinga közgazdász, egyetemi tanár kapta meg.

Az ellenzékbe szorult Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nagy Románia Párt (PRM) nacionalista felhangokban bővelkedő szónoklatokban támadták a koalíciós kormány programját és összetételét. A PSD és a PRM képviselői olykor - mint a vita egyik magyar felszólalója megállapította - "nemzeti-szocialista" felhangokat ütöttek meg támadva az RMDSZ kormányzati jelenlétét.

Tariceanu kormánya a demokratikus Románia legfiatalabb kormánya, tagjai ifjú és kormányzati téren tapasztalatlan technokratákból állnak, akikre kemény évek várnak az integrációs folyamatban, értékeli a kormányalakítást az International Herald Tribune.

Hétfőtől hivatalba lépnek

A román parlament két háza együttes ülésének részvevői végül, titkos szavazással 265 igen és 200 ellenszavazattal bizalmat szavazott a Tariceanu-kormánynak. A két ház 468 tagja közül az ülésen megjelent és érvényes szavazatot adott le 465 szenátor és képviselő.

Az új román kormány tagjai szerdán délelőtt teszik le a hivatalos esküt Traian Basescu államfő előtt, a Cotroceni palotában.