Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tariceanu az új román kormányfő

2004.12.22. 21:30
Traian Basescu államfő párttársát, Calin Popescu Tariceanut bízta meg kormányalakítással. Az elképzelések szerint a liberálisok és a demkraták az RMDSZ-szel kisebbségben kormányoznának, ez nagyban növeli az előrehozott választások esélyét.
Calin Popescu Tariceanut bízta meg az új román kormány megalakításával szerdán aláírt elnöki rendeletével Traian Basescu román államfő.

Sajtóértekezletén Basescu elnök úgy nyilatkozott, hogy a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) és a Demokrata Pártból (PD) álló Igazság és igazságosság (D.A.) nevű politikai szövetség vezető politikusának kormányalakítással való megbízását az indokolja, hogy ez a szövetség rendelkezik a legtöbb (161) mandátummal az új román parlamentben, a második a sorban a mandátumok számát illetően a Szociáldemokrata Párt (PSD), amely 160 parlamenti helyet mondhat magáénak.

Ezen túlmenően - mutatott rá a román államfő - egyedül a D.A. szövetség programja szavatolhatja azoknak a választási ígéretnek a teljesítését, amelyek alapján őt Románia elnökének megválasztották.

Tudor szenátusi alelnök lett

Kedden a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségével kezdett koalíciós tárgyalásokat az elnökválasztáson nyertes, de a parlamenti választásokat elbukó Jog és Igazság koalíció (DA). Az ellenzéki pártszövetséget hétfőn súlyos kudarc érte, mivel a szenátusban és a parlamentben is a jelenlegi hatalom, a Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje nyerte el a házelnöki tisztet. A DA mindkét szavazásról kivonult.

A képviselőház elnöki tisztét Adrian Nastase jelenlegi kormányfő nyerte el, a szenátusét Nicolae Vacaroiu, aki eddig is a szenátus elnöke volt. A szociáldemokrata politikusokat választási szövetségesük, a múlt héten még a DA-val egyezkedő Humanista Párt (PUR) és a szélsőjobboldali Nagy-Románia Párt (PRM) képviselői és szenátorai is támogatták, írja a Népszabadság.

A román parlament felsőháza, a szenátus alelnökévé választották szerdán Corneliu Vadim Tudort, a szélsőjobboldali Nagy-Románia Párt (PRM) elnökét. Tudor azon a közös jelöltlistán szerepelt, amelyet a november 28-i parlamenti választáson legtöbb szavazatot elnyert három párt, a Szociáldemokrata Párt, a DA jobbközép pártszövetség és a PRM állított össze. A listát egyhangúlag szavazták meg a szenátorok.

Tárgyalások az RMDSZ-szel

A parlamenti kudarc után Traian Basescu, az ellenzéki DA jelöltjeként elnökválasztást nyerő és hétfőn már be is iktatott államfő az RMDSZ-szel kezdett koalíciós tárgyalásokat. Az elképzelések szerint a DA és az RMDSZ a kisebbségek képviselőinek a támogatásával kisebbségben kormányozna. Bár a PUR hétfőn a szociáldemokratákkal szavazott, nem kizárt, hogy végül mégis belép a jobboldali kormányba is.

Ez utóbbi lehetőség kedvezőbb lenne Románia szempontjából. A kisebbségi kormánynak ugyanis igazán rosszak a túlélési esélyei, egy kormányválság pedig hátráltathatná az ország EU-csatlakozásának folyamatát.