Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Hatalmi válságot jósol Romániában a sajtó

2004.12.14. 14:20
Kapcsolódók (9)
Megismételt választásokat, de legalábbis hosszan tartó hatalmi válságot jósol a román és az európai sajtó az ellenzéki Traian Basescu elnökválasztási győzelme után. A parlamenti választások szoros eredménye miatt a jelenlegi kormánypártok és a Basescut támogató pártszövetség sem tud stabil kormánytöbbséget biztosítani. A rendszerváltóként üdvözölt ellenzéki jelöltet a Süddeutsche Zeitung Ceaucescu ügynökének tartja.

Politikai bizonytalanságot eredményezett a romániai elnökválasztás második fordulójának eredménye a nemzetközi és a román sajtó elemzései szerint. Az ellenzéki Jog és Igazság (DA) pártszövetség jelöltje, Traian Basescu győzelmével megakadtak a koalíciós tárgyalások a parlamenti választásokat megnyerő kormánypártok között, a szociáldemokratákkal (PSD) választási koalíciót kötő Humanista Párt (PUR) jelezte, hogy akár a DA-val is hajlandó kormányozni.

Ingatag többség

A DA a PUR és az eredetileg szintén a PSD-vel tárgyaló Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének szavazataival biztosíthatná magának a többséget a szenátusban, a kisebbségek tizennyolc képviselőjének szavazataival pedig az alsóházi többség is meglenne. Elemzők szerint a DA kormányalakításának kudarca esetén a frissen megválasztott Basescu akár Mircea Geoanát, a kormánypártok miniszterelnök-jelöltjét is felkérheti, máskülönben előrehozott választásokat kellene tartani az országban.

Ez utóbbi a német és az osztrák lapok elemzései szerint veszélyeztethetné Románia küszöbön álló csatlakozását az Európai Unióhoz. Ennek ellenére a Standard című bécsi lap szerint több mint valószínű, hogy legkésőbb 2005-ben újra parlamenti választásokat kell tartani. A jelenlegi erőviszonyok alapján egyik nagy párt sem tudna stabil kormánytöbbséget alkotni, a PSD például még az RMDSZ szenátoraival sem tudná biztosítani a felsőházi többséget.

Rendszerváltó titkosszolga

Basescu győzelmét a nyugati sajtó mindenesetre a rendszerváltás késői diadalának tekinti. A román politikai élettel kapcsolatban azonban meglehetősen szkeptikusak maradtak, a választások eredménye a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Presse című osztrák lap értékelése szerint is az ország megosztottságára utal.

A Süddeutsche Zeitung véleménye kilóg a nyugati sajtó Basescut ünneplő véleményei közül. A liberális lap meglátása szerint a megválasztott államfő ugyanúgy magas funkciót töltött be a kommunista rezsimben, mint ellenfele. Mivel külföldi megbízatásai is voltak, a lap szerint szinte biztos, hogy kapcsolatban állt a román állambiztonsággal is.

A Nyugati lapok kommentárjai szerint nagy esély van rá, hogy Romániában hamarosan kormányválság alakuljon ki.