Ágnes
-1 °C
2 °C

Kormánypárti győzelmet jelentett a román választási bizottság

2004.12.01. 12:47
Nagy fölénnyel nyerte a román választásokat a kormányzó Szociáldemokrata Párt a választási bizottság előzetes végeredménye szerint. A testület még vizsgálja az ellenzék panaszait, így az eredmény változhat. Traian Basescu, az ellenzék elnökjelöltje az eredmények megsemmisítését és a szavazás megismétlését követeli.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) nyerte a román választásokat az előzetes végeredmény szerint, jelentette be a központi választási iroda. A még nem hivatalos adatok szerint az SDP a parlamenti választásokon 37,13 százalékot szerzett, a jobboldali ellenzéki Jog és Igazság koalíció (DA) 31,77 százalékot kapott. A két nagy pártszövetségen kívül a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM - 13,65 százalék) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ - 6,23 százalék) lépte át a parlamentbe jutás öt százalékos küszöbét.

Módosulhat az eredmény

Noha már az összes szavazatot összeszámlálták, még módosulhat az eredmény az ellenzék által benyújtott panaszok kivizsgálása nyomán, jelentette be a választási iroda. Az ellenzék több panaszt is benyújtott a véleményük szerint elcsalt szavazás miatt. Basescu kedden a választások eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését követelte.

A parlamenti választásokkal egyidejűleg megtartott elnökválasztásokon is az SDP diadalmaskodott, Adrian Nastase kormányfő a szavazatok 40,94 százalékával hét százalékos előnyre tett szert a 33,92 százalékot elérő Traian Basescu bukaresti főpolgármesterrel szemben. Mivel egyik jelölt sem szerzett abszolút töbséget, december 12-én a második körben dől el az elnöki cím sorsa.

Magyar erő

A parlamenti választások eredményeként egyik nagy párt sem képes önálló kormányalakításra. A győztes szociáldemokraták valószínűleg az RMDSZ-szel lépnek majd koalícióra, mivel a parlamentbe szintén bekerülő szélsőjobboldali PRM a Nyugat számára elfogadhatatlan. Románia ez EU-csatlakozási tárgyalások lezárására készül, így nem vállalhatja fel egy szalonképtelen politikai erő hatalomba emelését.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke már jelezte, hogy kész koalíciót kötni az SDP-vel, amennyiben a kormányzásban érvényesülhetnek a romániai magyarság érdekei.