Mátyás
-6 °C
1 °C

A Nagy-Romániával versenyez az RMDSZ

2004.11.26. 16:37
A korábbinál kevesebb parlamenti képviselője és szenátora lesz Romániának a hétvégi választás után. A kormányzati pozícióért és az elnöki posztért is két nagy erő feszül egymásnak. Az elvándorlás és a magyarok közötti politikai viszálykodás miatt 1990 óta először kérdéses az RMDSZ parlamenti részvétele.

Tizennyolc millió román állampolgárt várnak az urnák elé vasárnap, hogy megválasszák a következő évekre Románia parlamentjét és az államfőt. Hiába indul ötvenhárom párt, győzelmi esélye a két nagy választási koalíciónak van.

Kevesebb képviselő

Az egyik a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a vele szövetségre lépett Román Humanista Párt (PUR), a másik pedig az ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Párt (PD) választási szövetsége, amely az Igazságosság és Igazság (Dreptate si Adevar - D.A.) nevet viseli.

A most leköszönő parlamentben 343 képviselő és 140 szenátor foglal helyet, de az új törvényhozó testületben 29 képviselővel és három szenátorral kevesebb lesz, mégpedig az ország népességének csökkenése miatt. Az központi választási iroda adatai szerint 17 995 828 szavazati joggal rendelkező román állampolgár lesz hivatott megválasztani vasárnap az összesen 13 678 induló jelölt közül a honatyákat.

Elnököt is választanak

A választáson a parlamenti pártokat négy elnökjelölt képviseli. Adrian Nastase jelenlegi miniszterelnök a kormánypárti koalíció, Traian Basescu bukaresti főpolgármester pedig az ellenzéki tömörülés színeiben mérkőzik meg. A legfőbb közméltósági tisztségért Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke is versenybe száll. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) immár harmadszor indít államfőjelöltet, ezúttal Markó Béla elnök személyében.

Az elnökválasztás esélyese Nastase, akire a felmérések szerint a szavazók 41 százaléka adná a voksát. Második helyen 32 százalékkal Basescu áll. Tudornak (13 százalék) és Markónak nincs győzelmi esélye.

Az RMDSZ lehet a mérleg nyelve

Az RMDSZ-nek el kell érnie az öt százalékos küszöböt. Kétséges, hogy ez sikerül-e neki. Az elmúlt négy évben potenciális szavazótáborát némileg csökkentette, hogy sokan külföldre mentek dolgozni, a magyarság lélekszáma amúgy is megcsappant. A szavazati arányt pedig jelentősen befolyásolja, hogy vasárnap a román lakosság milyen aktívan vesz részt a választásokon. Az RMDSZ-nek az utóbbi időben szembesülnie kellett a közösség korábbi egységét kikezdő kísérletekkel is.

A mérleg nyelve ez esetben a Románia Magyarok Demokratikus Szövetsége (RMDSZ) lehet. Markó Béla, az RMDSZ az elnökválasztásokon is induló elnöke szerint pártja a választások nyertesével lép majd koalícióra, függetlenül attól, melyik párt lesz az.

Az RMDSZ királycsináló szerepébe Vadim-Tudor Nagy-Románia Pártja rondíthat bele. Amennyiben a párt megszerzi a parlamentbe kerüléshez szükséges öt százalékot, a szociáldemokratákkal lépne koalícióra, ahogy tette azt 1992-96 között is.