Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Elfogadja a román választás eredményeit az EU

2004.12.03. 11:41
Nem emelt kifogást a romániai választások eredményei ellen az Európai Bizottság. A szabályosnak minősített választás nem veszélyezteti az ország EU-csatlakozási tárgyalásait. A szabálytalanul osztogatott állami támogatások és a jogrendszer korruptsága annál inkább.

Érvényesnek ismerte el a romániai parlamenti és elnökválasztás eredményeit az Európai Bizottság (EB). Az Európai Unió kormánya szerint a választások rendben zajlottak le, az eredmények pedig nem befolyásolják az ország csatlakozási tárgyalásait, jelentette a BBC.

Rosszul osztogatnak

A román választások a kormánypárt diadalát hozták, az ellenzék az eredmények ismeretében választási csalásokról számolt be, és a választás megismétlését követelte. Panaszaikat a nemzetközi megfigyelők beszámolói nem támasztották alá. A választások eredményeként a jelenleg is kormányzó Szociáldemokrata Párt alakíthat kormányt, bár a parlamenti többséghez a kormányba belépni szándékozó Románia Magyarok Demokratikus Szövetségének mandátumain túl független képviselőkre is szükség lesz.

Románia még az idén le kívánja zárni a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val. Ez azonban nem lesz künnyű, hiszen a kormányzati támogatások elosztása miatti aggályai miatt az EB nyitva hagyta az állami támogatásokról szóló tárgyalási fejezetet. A csatlakozási tárgyalások vezetői szerint az elmúlt években egyetlen állami támogatásról hozott döntés sem felelt meg az európai előírásoknak.

Bizakodók

Bár ideiglenesen lezárták, gondot okozhat az igazságügyi fejezet is. Több európai kormányt is aggaszt a román jogrendszer korruptsága és hatalom általi befolyásolhatósága.

A panaszok ellenére a román politikai vezetés biztos benne, hogy az év végéig lezárulhatnak a csatlakozási tárgyalások, és a keleti bővítés első köréből kimaradt ország a tárgyalásokat már rég lezáró Bulgária társaságában 2007-ben csatlakozhat az EU-hoz, írja a BBC.