Gerzson
-3 °C
2 °C

A holokausztra emlékezik a világ

2005.01.27. 18:13
Hatvan éve szabadította fel a szovjet hadsereg a náci haláltáborok legnagyobbikát, az auschwitz-birkenaui lágert. A dél-lengyelországi városban a világ vezetői és a holokauszt túlélői emlékeztek az áldozatokra, és a hasonló tragédiák megakadályozására szólítottak fel.

A világ vezetői és holokauszttúlélők emlékeztek az auschwitz-birkenaui, egykori náci munka- és megsemmisítő tábor felszabadításának 60. évfordulóján Lengyelországban csütörtökön.

Auschwitz-Birkenau
#alt#
A német államfő nem beszélt
Tekintse meg képeinket!
Az 1940-ben 40 négyzetkilométeren elterülő auschwitz-birkenaui haláltábort 1945 januárjában szabadította fel a szovjet hadsereg. A táborban 1,1 millió zsidót pusztítottak el, de cigányok, melegek, mozgássérültek és politikai foglyok is áldozatául estek a náciknak. A tábor 7000 náci őre közül 750 ítéltek el.
A ceremónia egy beérkező vonat sípjelének hangjára kezdődött a birkenaui (Brzezinka) tábor nemzetközi emlékműve előtt, az egykori krematórium romjainak szomszédságában.

Kacav a szövetségesek tétlenségéről

A vendégeket Waldemar Dabrowski lengyel kulturális miniszter köszöntötte, majd Auschwitz két túlélője, Wladyslaw Bartoszewski volt lengyel külügyminiszter és Simone Veil korábbi francia kulturális miniszter mondott beszédet.

A roma áldozatok nevében Romani Rose, a németországi Központi Roma Tanács elnöke szólalt fel, ő már a háború után született, de családjának 13 tagját ölték meg a nácik.

A legnagyobb náci haláltábort Móse Kacav izraeli államfő beszédében a "világ legnagyobb zsidó temetőjének" nevezte.

"A szövetségesek tudtak az európai zsidók elpusztításáról, de semmit sem tettek, hogy megakadályozzák azt" - hangsúlyozta az izraeli államfő, aki szerint az Auschwitz elleni légitámadás több százezer zsidót menthetett volna meg a gázkamrától, a lágerekbe vezető vasútvonalak bombázása megállíthatta volna a zsidók elpusztítását.

A német államfő nem beszélt

Az Európai Parlament csütörtöki brüsszeli ülésén határozatban fejezte ki aggodalmát az antiszemitizmus erősödése miatt, s felszólított a faji jellegű gyűlöletkeltés, intolerancia határozott elítélésére, az ellenük való fellépés összehangolására. A szavazáson a flamand szélsőjobboldal pártjának, a Vlaams Belangnak mindhárom képviselője tartózkodott.

A német államfő, Horst Köhler végig csendben maradt Németország második világháborús szereplése miatt, de egy német költő, Wolf Biermann felolvasta egy auscwitzi áldozatról költött versét.

Vlagyimir Putyin a rossz időjárás miatt húsz órás késéssel érkezett meg a dél-lengyelországi városba, így helyette előzőleg Viktor Juscsenko szólalt fel a konferencián.

Az újonnan megválasztott ukrán elnök, akinek az édesapja túlélte az auschwitzi rabságot, ígéretet tett, hogy Ukrajnában soha többé nem lesz antiszemitizmus.

Budapesten is megemlékeztek

A ceremónián beszédet mondott Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki az antiszemitizmus elleni harcra szólított fel elismerve, hogy a jelenség Oroszországban is létezik.

Az Egyesült Államokat Dick Cheney alelnök képviselte, Magyarország részéről Mádl Ferenc államfő volt jelen a rendezvényen.

Budapesten is tartottak hivatalos megemlékezést a IX. kerületi Holokauszt Emlékközpontban, amin Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin házelnök vett részt.

A fővárosi közgyűlés csütörtökön megemlékezett a hatvan éve felszabadított auschwitzi haláltábor áldozatairól. A MIÉP képviselői azonban nem hajtottak fejet a többiekkel együtt, hanem elhagyták a termet (Bővebben >>).