Auguszta
-4 °C
2 °C

Obama hat hét alatt beleőszült az elnökségbe

2009.03.06. 10:14 Módosítva: 2009-03-06 10:23:57
A halántékánál felfedezhető világosabb hajfelületek azt bizonyítják, hogy a 47 éves Obamán is nyomot hagynak az elnökség fizikai és pszichológiai megpróbáltatásai

Beiktatása után 44 nappal már őszül Barack Obama amerikai elnök, hívta fel a figyelmet képpel illusztrált címoldalas cikkében a The New York Times. "Hát ehhez nem volt szükség hosszú időre, csak 44 napja végzi munkáját és Obama elnök már őszül" - írta az újság, megjegyezve, hogy ez a változás a Fehér Ház korábbi lakóit is elérte.

Bill Clinton fején még felerészben barna haj volt hivatalba lépésekor, két év elteltével viszont már olyan volt, mint egy ezüstróka. George W. Bush fekete-fehér haja pedig mintha egyik pillanatról a másikra fehéredett volna ki teljesen.

Obama egy fehérházi fórumon, 2009. március 5-én (Fotó: Jim Watson/AFP)

Azt az interneten terjedő szóbeszédet, hogy Obama festi a haját, hol sötétebbre, hol világosabbra, ha fiatalosabbnak vagy éppen korosabbnak akar látszani, fodrásza, Zariff cáfolja. Állítása szerint az elnök hajszíne 100 százalékosan természetes.

A halántékánál felfedezhető világosabb hajfelületek mindenesetre azt bizonyítják, hogy a 47 éves Obamán is nyomot hagynak az elnökség fizikai és pszichológiai megpróbáltatásai, jóllehet olyan ember benyomását kelti, aki remekül kezeli a feszültségeket. Pszichológusok szerint a stressz felgyorsíthatja az őszülés folyamatát.

Obama - aki nagyjából kéthetente vágatja haját, amelyet mindig rövidre nyírat - egyszer beszélt újságíróknak arról, hogy őszül. A virginiai Augustban rendezett tavaly nyári választási gyűlésen azt mondta: 19 hónapja kampányol, és az embereknek már feltűnik, hogy több az ősz hajszála, mint amikor belevágott a küzdelembe. A gazdasági válság, a két háború és más feszültséget jelentő tényezők miatt valószínűleg napról napra mind törődöttebb arc néz szembe vele, amikor reggelente tükörbe pillant, írta a lap.

obama oszul

Az elnökök egy év alatt valójában két évet öregednek - véli Michael Roizen, az emberek fizikai korának megállapításával foglalkozó RealAge weboldal társalapítója. Az őszülő hajkorona csak az egyik szokásos jele az elnökökre nehezedő rendkívüli tehernek. Sok elnöknél - ilyen volt például Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson és Franklin D. Roosevelt - magas vérnyomás alakult ki. Clintonon szívműtétet hajtottak végre, mikor a Fehér Házból távozott.

Az amerikai elnök deresedő halántékát március végén Európában is meg lehet csodálni. E hónap végén Európába érkezik ugyanis Barack Obama, és a G-20-as csúcstalálkozó előtt kétoldalú megbeszéléseket folytat Angela Merkel német kancellárral és Nicolas Sarkozy francia elnökkel.

Obama március 31-én kezdi meg első hivatalos európai látogatását, és így bőven lesz lehetősége kétoldalú tárgyalásokra a húsz legfejlettebb ipari ország állam-, és kormányfőivel a csoport április 2-i, londoni találkozója előtt - közölte a Fehér Ház.

Az elnök útja Londonból a NATO április 3-4-én esedékes strasbourg-kehli csúcsértekezletére vezet, és április 5-én ér véget Prágában, ahol az Európai Unió vezetőivel találkozik.