Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

NATO teherautókat gyújtottak fel Pakisztánban

2009.03.15. 11:07
Tálib fegyveresek vasárnap hajnalban felégettek nyolc NATO teherautót Pakisztán északnyugati részén.

Az Afganisztánban szolgáló NATO-csapatok ellátmányát szállító teherautókat a tiltás ellenére egy buszterminálon hagyták a sofőrök. A támadásban 12 további jármű megsérült.

Az automata fegyverekkel és rakétavetőkkel felfegyverzett tálib harcosok négy rakétát lőttek ki a terminálra Pesavar város külterületén, és nyolc teherautót teljesen megsemmisítettek - közölte egy helyi rendőrtiszt az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Gohar Khan elmondása szerint további 12 teherautó és trailer is megsérült a napfelkelte előtt indított támadásban.

Khan elmondta, hogy a rendőrök a támadás közben érkeztek a helyszínre, és fél órás tűzpárbajt vívtak a tálibokkal, akiknek azonban sikerült elmenekülniük a közeli törzsi területekre. A támadásban két teherautósofőr megsebesült.

A pakisztáni kormány korábban arra utasította a teherautóvezetőket, hogy ne parkoljanak NATO teherautókat a kérdéses buszterminálon, amelyet már több támadás is ért. A rendőrség eljárást fog indítani a sofőrök ellen - közölte Khan.

Becslések szerint az Afganisztánban szolgáló amerikai és NATO csapatok ellátmányuk nyolcvan százalékát Pakisztánon keresztül kapják meg. Az utóbbi hónapokban több támadás is történt Pakisztánban a szomszédos országban harcoló külföldi csapatok felszereléseit szállító konvojok ellen. Az ellátási út esetleges lezárása komoly gondot okozna az afganisztáni küldetéseknek.