Rendőrök lepték el Londont

2009.04.02. 22:02
Óriási erőket mozgósított a londoni rendőrség, hogy megfelelően tudják biztosítani a G20-csúcs biztonságát. Csütörtökön nagyobb rendbontás nem történt, több kisebb csoport tüntetett. A Pókember egy biztosítótársaság épületére mászott fel, a Bank Of Englandnél 100 ember tiltakozott, az értéktőzsdénél Monopoly-t játszottak.

Nagy erőkkel vonult ki a rendőrség csütörtökön Londonban a G20-ak csúcstalálkozójának helyszínére, elözönlötték a Temze kelet-londoni partszakaszát, miközben tüntetők viszonylag kis csoportjai tiltakoztak a világot sújtó szegénység és klímaváltozás ellen.

Az eseményen feltűnt a francia Pókember is, aki ezúttal az egyik londoni biztosítótársaság épületére mászott fel, hogy ott bontson ki egy transzparenst.

A kelet-londoni ExCel kiállítási csarnok környékén, amelyben a húsz legnagyobb pénzügyi hatalom vezetői tárgyaltak az 1930-as évek óta legsúlyosabb világgazdasági válság megoldásáról, a rendőrség 800 méteres sugarú körben épített ki kordont, és visszafordított mindenkit, akinek nem volt akkreditációja az eseményre.

A helyszín közelében csütörtökön összesen csaknem négyszáz tüntető gyűlt össze, hogy tiltakozzon a szegénység, a háborúk és az átlagembereket cserben hagyó pénzügyi rendszer ellen. Az iraki és az afganisztáni háború és az etiópiai éhínség, valamint a sokak szerint a válságot okozó kapzsiság elleni jelszavakat skandáltak.

Közben London belvárosában, a Bank of England épületénél csaknem száz tüntető jelent meg a szerdai heves összecsapások helyszínén, hogy kifejezze haragját egy férfinak az összetűzés közelében történt halála miatt. "Szégyelljétek magatokat" - skandálták a rendőrök felé, miután egyperces néma csenddel adóztak a férfi emlékének. Több embert igazoltattak, a tiltakozók egy része szétszéledt, a rendfenntartók a többieket kiszorították a közeli Liverpool Street-i vasútállomáshoz, ahol azután a tüntetők leültek és bosszantani próbálták a hatóság embereit.

A rendőrök elővigyázatosságra hivatkozva agresszívan távol tartották a média embereit, lehúzták a közeli erkélyekről a szemfüles fotósokat, és a tévés operatőröket sem engedték a közelbe. A megmozdulás rövidesen véget ért.

A G20 csúcs ellen tüntetők egy másik csoportja Monopoly-t játszott egy hatalmas táblán a londoni értéktőzsde épületénél, így tiltakoztak a gazdasági monopóliumok világszerte tömeges szegénységet okozó tevékenysége ellen.

A rendőrség csütörtöki mérlege szerint két nap alatt összesen 111 tüntetőt vettek őrizetbe, többségüket még szerdán, amikor a randalírozók betörtek a Royal Bank of Scotland épületébe, és megrongálták a Bank of England, a brit jegybank épületét is.

Jelentések szerint a nap folyamán tiltakozók tízezrei kezdtek gyülekezni több száz kilométerrel arrébb, a NATO pénteken kezdődő, 60. évfordulós csúcsértekezletének két egymáshoz közeli helyszínén, a kelet-franciaországi Strasbourgban, illetve a délnyugat-németországi Baden-Badenben, ahol két napon át a világ 28 országának vezetői tanácskoznak majd, és ahová Londonból átvonul majd többek között Barack Obama amerikai elnök, Angela Merkel német kancellár és Nicholas Sarkozy francia elnök is.