Ödön
1 °C
11 °C

Az Amnesty szerint az osztrák rendőrség rasszista

2009.04.09. 21:05
Az Amnesty International rasszizmussal vádolta meg az osztrák rendőrséget. A jogvédő szervezet azt állítja, hogy az etnikai kisebbségeket többször gyanúsítják meg bűncselekmény elkövetésével, illetve hogy a hatóságok nem vizsgálják ki a rendőrség faji szempontokon alapuló eljárási módszereit.

Az Ausztriában élő bevándorlókat és etnikai kisebbségek tagjait az osztrák származásúaknál gyakrabban gyanúsítják meg bűncselekmény elkövetésével, és nem részesítik őket a többséget megillető jogi elbánásban sem, állapította meg az Amnesty International (AI).

A nemzetközi emberjogvédő szervezet Bécsben csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése másrészt azt állította, hogy a hatóságok nem vizsgálják ki hatékonyan a rendőrség faji szempontokon alapuló eljárási módszereit, és nem hoznak ezzel arányos elmarasztaló intézkedéseket sem.

Az AI egyedi esetek kivizsgálása, jogászokkal, közösségi vezetőkkel és igazságügyi hivatalnokokkal folytatott beszélgetések alapján arra a következtetésre jutott, hogy a bevándorlók és etnikai kisebbségek tagjai előítéletektől szenvednek. Ráadásul ezek az előítéletek képesek befolyásolni a rendőröket. A jogvédő szervezetet aggasztja például, hogy a bőrszín döntő motívuma lehet rendőrségi fellépéseknek.

Az AI szerint nyilvánvaló, hogy az elmúlt évtizedben egyre markánsabban kirajzolódott az osztrák rendőrség etnikai alapú hátrányos megkülönböztető viselkedése, különösen a drogkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményeknél. A célpontok ezekben az esetekben elsősorban fekete bőrű fiatalemberek. Azoknak az afrikai származású bevándorlóknak a többsége, akiket a szervezet bevont a felmérés elkészítésébe, arra panaszkodott, hogy a szúrópróbaszerű igazoltatások és motozások szinte mindennaposak.

Rudolf Gollia belügyminisztériumi szóvivő azonban - elismerve ugyan, hogy előfordulnak rendőri melléfogások a külföldiek kárára - úgy vélte korántsem általános jelenségről van szó. "Visszautasítjuk azokat a célozgatásokat, hogy Ausztriában intézményi szintre emelkedett a hátrányos megkülönböztetés és a rasszizmus" - fogalmazott a tárcavezető.

Heinz Patzelt, az AI ausztriai részlegének a főtitkára szerint az osztrák hatóságok könnyen javíthatnának a helyzeten, ha tudomásul vennék, hogy a fajú alapú hátrányos megkülönböztetés elterjedt jelenség az országban, és nem korlátozódik csupán egyedi esetekre. Patzelt szerint a rasszizmus olyan, mint a rákbetegség: ha nem diagnosztizálják időben, áttétessé válik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?