Szökni próbált a kalózoktól az amerikai kapitány

2009.04.10. 16:09
Megpróbált elszökni fogva tartóitól a Maersk Alabama teherhajó amerikai kapitánya, akit szomáli kalózok tartottak fogva egy mentőcsónakban az Indiai-óceánon: a vízbe ugrott, és úszni kezdett a közelben álló amerikai hadihajó felé, de a kalózok rövid időn belül újra elfogták.

Megpróbált megszökni péntek hajnalban a szomáliai kalózok fogságába esett amerikai hajóskapitány, ám nem járt sikerrel. Amerikai sajtóhírek szerint Richard Philips kapitány - aki jelenleg elrablóival együtt egy mentőcsónakban sodródik az Ádeni-öbölben - nem sokkal hajnal előtt vízbe vetette magát a csónakból, hogy megpróbáljon odaúszni a közelben horgonyzó USS Bainbridge nevű amerikai hadihajóhoz, a kalózok azonban utána ugrottak, és visszavitték a mentőcsónakba. A CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozó katonai illetékesek szerint a kapitány látszólag jó egészségi állapotban van, és szökése után a kalózok nem bántották.

Richard Philips kapitány akkor került a fogságba, amikor a rablók kedd éjszaka rátámadtak Maersk Alabama nevű, dán tulajdonú, ám amerikai legénységgel közlekedő teherhajóra. A kereskedelmi jármű tengerészei felvették a harcot a kalózokkal, akiket sikerült is menekülésre kényszeríteniük, ám ekkor túszként magukkal vitték a hajó kapitányát. A tengeri rablók és Philips kapitány azóta egy mentőcsónakban van, ám abból csütörtökre kifogyott az üzemanyag, így a benne ülők jelenleg az Indiai-óceánon sodródnak.

Eközben a térségbe érkezett a USS Bainbridge amerikai hadihajó, ami megpróbálja megakadályozni, hogy a mentőcsónak elérjen egy másik kalózhajót, amellyel megszökhetnének. A hadihajó fedélzetén FBI-ügynökök is vannak, akik megpróbálnak tárgyalni a kalózokkal Philips kapitány szabadon bocsátásáról - közölte a CNN-nel William Gortney altengernagy, az amerikai haditengerészet Bahreinben állomásozó flottájának parancsnoka. "Kommunikálnak velünk. A kommunikációból talán egyeztetés, majd együttműködés lesz" - fogalmazott a tiszt.

A szomáliai kalózok egyik parancsnoka eközben úgy nyilatkozott az AFP-nek, hogy a csónakban lévő emberei váltságdíj fejében engedik csak szabadon a teherhajó kapitányát. "Váltságdíjat és szabad eltávozást követelünk, mielőtt elengedjük a kapitányt" - mondta Abdi Garad, aki szerint a kalózok folyamatosan egyeztetnek a közvetítőkkel. "Nem adjuk fel. Abban a helyzetben vagyunk, hogy megvédhetjük a csapatunkat, és ha az amerikaiak be akarnak csapni minket, annak rossz következményei lesznek" - mondta Garad, ám ennek részleteire nem tért ki.

A Maersk Alabama egyébként a kenyai Mombassába tartott, mielőtt megtámadták, fedélzetén 5 ezer tonna élelmiszert vitt az afrikai nélkülözőknek, egy ENSZ-segélyprogram keretében. A teherhajó megtámadása a kalózok immár hatodik sikeres akciója az elmúlt napokban. Az elrabolt hajók között van egy brit és egy tajvani is, noha a térségben több ország is jelentős számú tengeri védelmi erőt állomásoztat. 2008-ban több mint 130 támadás történt az Ádeni-öbölben, ebből 50 "sikeres" volt, és váltságdíj fizetésével zárult.