Két halott, száznál több sebesült a bangkoki zavargásokban

2009.04.13. 11:56 Módosítva: 2009.04.13. 18:02
Legalább százan megsérültek, amikor a thai kormányerők megkezdték a közlekedési csomópontot lezáró tömeg feloszlatását Bangkokban. Lövöldözés tört ki a tüntetők között, eddig két halottról tudni. A hadsereget is bevetették, a miniszterelnök szerint a rendfenntartók urai a helyzetnek.

Thaiföld fővárosában a rendőrök és katonák hétfőn könnygázzal és gumilövedékekkel próbálták meg szétoszlatni a várost megbénító kormányellenes tüntetőket. A Bangkok egyik közlekedési csomópontját elzáró demonstrálók kövekkel és gyújtóbombákkal támadtak a biztonsági erőkre. Az összecsapásokban több mint százan megsebesültek, két sérült állapota súlyos. A sebesültek között több mint húsz rendőr van.

A városban több helyen lövöldözés tört ki a tüntetők és lakosok között - jelentette be a thai kabinetminiszter. A lövöldözésekben hárman megsebesültek, egyikük a kórházban belehalt sérüléseibe. A szemtanúk szerint a vörösingesek, azaz Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök hívei lőtték le az áldozatot. A tévé arról is hírt adott, hogy benzinpalackkal felgyújtottak egy kormányzati oktatási épületet, és a tűz terjedőben van. Kiégett több autóbusz is. Helyi idő szerint késő este egy újabb tüntető halt bele sérüléseibe a kórházban.

A BBC jelentése szerint a tüntetők nagy része békés, fegyvertelen, vannak akik a béke jeleként virágokat osztogatnak a rendfenntartóknak.

A harcok néhány kilométerre a kormányfői irodától törtek ki, ahol a tüntetők berendezték főhadiszállásukat. A Thakszin Sinavatra volt kormányfő támogatóinak számító kormányellenes tüntetők szétoszlatását azután kezdték meg hétfőn, hogy a thaiföldi miniszterelnök vasárnap rendkívüli állapotot hirdetett ki a demontsrálók miatt, akiknek sikerült meghiúsítaniuk szombaton egy nemzetközi csúcstalálkozót.

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének vezetőinek konferenciáján a világgazdasági válságot és az észak-koreai rakétakísérleteket kívánták megvitatni. De végül a találkozóra összegyűlt külföldi vezetőket csak helikopterekkel tudták kimenteni a hotelből.

A kormány hétfőn bejelentette, hogy biztosítani fogják a kikötők és repterek védelmét. A hivatalos jelentések szerint húszezer tüntető lehetett napközben Bangkok utcáin, akikből négy-ötezer maradt szétszóródva az oszlatás után.

A rendőrök és katonák egyelőre csak vaktölténnyel adnak le figyelmeztető lövéseket, illetve több helyen könnygázt vetettek be az utcaköveket dobáló tüntetők ellen.

Thaiföldön Aphiszit Vetcsacsiva miniszterelnök kormánykoalíciója négy hónapja vette át a hatalmat, de folyamatosan tiltakoznak ellene a korrupciós vádak miatt külföldre menekült korábbi kormányfő támogatói.