Diplomatát küldött a külügy Bolíviába

2009.04.21. 16:49 Módosítva: 2009.04.21. 18:17
Kedd este már Bolíviában vizsgálódik a Buenos Aires-i magyar nagykövet. Józsa Mátyásnak tisztáznia kell Tóásó letartóztatásának, illetve Flores és Magyarosi halálának körülményeit is. Magyarosi haláláról Romániát már hivatalosan is tájékoztatták.
Eduárdó Rózsa-FloresFotó: Dala Gábor
Eduárdó Rózsa-Flores
Fotó: Dala Gábor

Magyar idő szerint kedd éjfélkor érkezik Bolíviába Józsa Mátyás, Magyarország argentínai nagykövete. Őt a külügyminiszter a két magyar halálával és egy harmadik letartóztatásával zárult, múlt csütörtöki Santa Cruz-i rendőrségi akció körülményeinek felderítésével bízott meg. Balázs Péter külügyminiszter keddi bemutatkozó sajtótájékoztatóján azt mondta, nem látja bizonyítékát annak, hogy a rendőrségi akcióban elhunyt Eduárdó Rózsa-Flores és Magyarosi Árpád, valamint a letartóztatott Tóásó Előd valóban Evo Morales bolíviai elnök elleni merényletre készült.

Józsa elsősorban az életben maradt, letartóztatásban levő Tóásó érdekében jár majd el. Megvizsgálja majd, hogy érdekei nem sérültek-e, éltek-e tiltott módszerekkel vallatása során a bolíviai hatóságok, valamint, hogy megfelelő védelmet biztosítottak-e számára. De vizsgálja majd letartóztatása körülményeit, mely vizsgálat, mint azt kérdésünkre külön is megerősítette, kiterjed magára a halálos áldozatokkal járó kommandós akcióra is.

Emellett a magyar állampolgárságú Flores és a magyarországi lakcímű Magyarosi halotti anyakönyvi kivonatának másolatát is be kell szereznie a hazai nyilvántartások frissitéséhez.

Tóásó Elődforrás: iwiw
Tóásó Előd
forrás: iwiw

Dolgát nehezíti, hogy a bolíviai hatóságok egyelőre semmilyen hivatalos tájékoztatást nem adtak az ügyben, sem politikai, sem igazságszolgáltatási együttműködést nem kezdeményeztek - azaz hivatalosan Magyarország nem is tehet többet annál, hogy a nagykövetet a helyszínre küldte.

Józsa azt tervezi, hogy az ügyben eljáró főügyész mellett a külügy-, az igazságügyi és a belügyminisztériumtól is tájékoztatást kér a történtekről.

Balázs Péter sajtótájékoztatóján már utalt arra, hogy a magyar fél kapcsolatban van a román hatóságokkal is, akik a család mellett kezdeményezhetik a román állampolgárságú Magyarosi holttestének hazaszállítását. A román külügyminisztérium keddi közleménye szerint ők már kapcsolatba léptek az áldozat családtagjaival. A bolíviai hatóságok a román külügyminisztériumot már hivatalosan is tájékoztatták Magyarosi haláláról.

Bolíviai ügyvédi iroda védi Tóásót

Bolíviai ügyvédi irodát bízott meg a dél-amerikai országban terrorizmus vádjával letartóztatott Tóásó Előd védelmére a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége Külügyminisztériuma - közölte a lovagrend.

Még hétfőn felkeresték Tóásót, aki semmilyen bűncselekmény elkövetését nem ismerte be, és hivatalosan is kérte a Magyar Köztársaság konzuli védelmét.

A lovagrend megdöbbenéssel értesült arról, hogy a letartóztatott magyar állampolgárt bántalmazták, alapvető emberi jogait súlyosan megsértették - olvasható a közleményben.