Felfüggesztett börtön német szélsőjobboldali politikusoknak

2009.04.24. 17:45
A párt vezetőit egy félig nigériai származású válogatott focista elleni rasszista uszítás miatt ítélték 7-10 hónap felfüggesztett börtönre. Fejenként 2000 eurót is kell fizetniük az UNICEF-nek.

A berlini fellebbviteli bíróság a szélsőjobboldali párt elnökét, Udo Voigtot héthónapi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A párt szóvivője, Klaus Beier is hét, Franc Schwerdt, a jogi osztály vezetője pedig tíz hónapot kapott. Emellett mindhármuknak 2000 eurót kell befizetniük az ENSZ Gyermekvédelmi Alapja, az UNICEF kasszájába.

A tárgyalás márciusban kezdődött, Voigt és két társa rasszista uszítás vádjával állt a bíróság előtt. A bíróság bizonyítottnak tekintette, hogy a 2006-os labdarúgó világbajnokság alkalmából kiadott NPD-füzet rasszista volt, és megsértette a címlapján ábrázolt, színes bőrű Patrick Owomoyelát. A füzet kiadói Voigték voltak. A címlapon a német válogatott 25-ös számú meze volt látható, alatta a szöveg "valódi nemzeti válogatottat" követelt. A szóban forgó mez Patrick Owomoyeláé, a Werder Bremen csapatának nigériai apától és német anyától született (azóta a Borussia Dortmundhoz igazolt) játékosáé volt.

A füzet terjesztését a hatóságok annak idején betiltották, a rendőrség 70 ezer példányt foglalt le. A perben magánvádlóként lépett fel maga Owomoyela és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) is. A DFB vezetői hangsúlyozták: ezzel is jelezni kívánták, hogy a sportban nincs helye a rasszizmusnak. A bírósági tárgyalás ellenére Voigtot - aki 1996 óta áll az NPD élén - a párt április elején tartott kongresszusán megerősítették elnöki tisztségében.

Az elítélt NPD-poliitkusok ügyvédei megpróbálták a vádlottakat egy, a párt ellen zajló politikai kampány áldozataiként láttatni. 2009 választási "szuperév", a tartományi és önkormányzati választások mellett a szövetségi parlament alsóházát (Bundestag) és államelnököt is választanak. A bíróság azonban nem volt vevő erre a védekezésre.

A Bundestag a kongresszus előestéjén hamis elszámolási adatok miatt 2,2 millió eurós pénzbüntetéssel sújtotta a pártot, amely az állandó tiltakozások ellenére állami támogatásban részesül. Az NPD betiltását célzó törekvések eddig nem jártak eredménnyel. A parlamenti pártok ugyanakkor kivétel nélkül elhatárolódnak a mintegy 7000 taggal rendelkező, nyíltan antiszemita és idegenellenes jelszavakat hangoztató újfasiszta tömörüléstől. A pártnak eddig nem sikerült bejutnia a német parlament alsóházába, a Bundestagba. Ugyanakkor két keleti tartomány, Szászország és Mecklenburg-Elő-Pomeránia parlamentjében képviselői helyekkel rendelkezik.