Luxushajóra támadtak a kalózok

2009.04.26. 11:24 Módosítva: 2009.04.26. 13:10
A banditák hat gumicsónakkal közelítették meg az olasz Melodyt, de az őrség visszaverte a támadást. Egy utas és a személyzet egyik tagja könnyebben megsérült.

Kalóztámadás ért szombaton este egy olasz luxushajót Szomália közelében, de az akciót a hajó őrsége visszaverte.

Ciro Pinto, a MSC cég tulajdonában lévő Melody parancsnoka elmondta, hat kalóz egy gumicsónakon közelítette meg a hajót, és Kalasnyikov géppisztolyokból tüzet nyitottak, de miután a fedélzeti biztonsági személyzet viszonozta a tüzet, a támadók visszavonultak.

A Melody csak apróbb károkat szenvedett: a lövések lyukakat ütöttek a hajóorrban, néhány ablaktábla is eltört, és találat érte az egyik mentőcsónakot. A támadáskor kitört kisebb pánikban egy utas és a személyzet egyik tagja könnyebben megsérült.

A Melody 22 napos útra indult a dél-afrikai Durbanből az olaszországi Genova felé. A támadás a Seychelle-szigetektől 290 kilométerre északra történt. A hajó jelenleg - az eredeti terveknek megfelelően - a jordániai Akaba kikötőjébe tart.

A nemzetközi tengerhajózási hivatal szerint a szomáliai partok közelében végrehajtott kalóztámadások az év első negyedében megtízszereződtek a tavalyi év hasonló időszakához képest: 2008 első három hónapjában hat ilyen támadás volt, most 61. A kalózok többségében kereskedelmi vagy tartályhajókat próbálnak hatalmukba keríteni.