Világjárvány lehet a sertésinfluenzából

2009.05.22. 11:19

Fontosabb részletek
  • Magyarországon is megjelent a vírus. Először május végén egy brazil turistáról bizonyosodott be, hogy megfertőzödött, majd két New Yorkból hazaérkező férfinél diagnosztizálták a H1N1-et.
  • Már 69 országban 22 ezernél is több esetben jelentettek fertőzést.
  • Eddig 125 ember halt meg a járványban, többségük Mexikóban és az Egyesült Államokban.
  • A WHO továbbra sem emeli a legmagasabb, hatos fokozatúra a riasztási szintet.
  • A betegség sertéshús fogyasztásával nem terjed, ember-ember közti érintkezéssel viszont igen.
  • Kell-e félni a sertésinfluenzától? - kérdések és válaszok

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az olasz hatóságok pénteken elrendelték két római iskola bezárását, legalább egy hétre. Bizonyossá vált ugyanis, hogy az újfajta influenza vírusával fertőződött meg négy tanuló, akik nemrég érkeztek vissza New Yorkból, egy tanulmányi kirándulásról.

    Az olasz egészségügyi miniszter helyettese szerint csak elővigyázatosságról van szó, hogy megakadályozzák a H1N1-es vírus terjedését. Ferrucio Fazio hozzátette, hogy ezzel 14-re emelkedett a bizonyított fertőzések száma Olaszországban.

    Az éppen egy hónapja Mexikóból indult újfajta influenzajárvány eddig világszerte 11 ezer embert fertőzött meg 41 országban és 85 ember halálát okozta, az Egészségügyi Világszervezet összesítése szerint.

  • Japánban 292-re emelkedett csütörtökön a sertésinfluenza-fertőzések száma, és már 3 fertőzésről tudnak Tokióban, a világ legnagyobb agglomerációjában. A 292-es adatot az NHK japán közszolgálati televízió jelentette. Nem sokkal korábban az egészségügyi minisztérium még csak 282 fertőzésről tudott. (FH)

  • A japán kormányfő, Aszo Taro csütörtökön ismételten nyugalomra szólította fel a lakosságot, miután már 281-re emelkedett a sertésinfluenza-fertőzések száma. A legtöbb beteg Kobe és Oszaka városában van, de megjelent a vírus Tokióban is, amely 36 millió lakosával a világ legnagyobb agglomerációja.

    Tokió két elővárosában egy-egy gimnazista lány laboratóriumi tesztje bizonyult pozitívnak. A két lány egy iskolába jár, és mindkettő részt vett néhány napja New Yorkban egy nemzetközi diákkonferencián. Tokiónak abban a két elővárosában, ahol a két lány lakik, a regionális vasúttársaság szájmaszk viselésére szólította fel az alkalmazottait és az utasokat. (Független Hírügynökség)

  • A szerda reggelig beérkezett ellenőrzött adatok szerint 40 országban 10 243 fertőzést okozott a H1N1-es vírus. A szám 24 óra alatt 413-mal nőtt. Ebből 346-ot jelentett az Egyesült Államok, és 51-et Japán. Az Egyesült Államokban 5469 a bizonyított fertőzések száma, Mexikóban 3660. Japánban a hivatalos bejelentések már 232-nél tartanak. (FH)

  • A görög egészségügyi miniszter is azon a repülőn utazott Amerikából Görögországba, amelyen az újfajta influenza első görög fertőzöttje is hazatért. A 19 éves egyetemistát egy athéni kórházban ápolják, utastársait pedig folyamatosan ellenőrzik, de eddig egyiküknél sem mutatták ki a fertőzést. Dimitrisz Avramopulosz egészséges, nem fertőződött meg a H1N1-es vírussal, közölte kedd este a görög egészségügyi minisztérium. A közleményben az is szerepel, hogy az első görög beteg családtagjait és körülbelül 40 utastársát már ellenőrizték a vasárnapi visszatérés óta, de egyiküknél sem találtak az újfajta influenzára utaló tünetet. Görögország a 41. ország, ahol megjelent a H1N1-es vírus. (Független Hírügynökség)

  • cikkünk a témában:

    191 fertőzés Japánban

    Japánban 191-re emelkedett az új H1N1-es influenzafertőzések száma, jentették be kedden a hatóságok. Az amerikai földrész után már Japánban történt a legtöbb sertésinfluenzás megbetegedés, lassan kétszer annyi, mint a Latin-Amerikával szoros kapcsolatokat ápoló Spanyolországban. A japán esetek elsöprő többsége már nem hozható összefüggésbe Mexikóval vagy az Egyesült Államokkal, ahonnan a járvány áprilisban kiindult. Szakértők szerint egy kobei és egy oszakai középiskola röplabdameccsén kaphatott lendületet a járvány.

  • Csak minden hatodik amerikai aggódik amiatt, hogy ő vagy valamelyik családtagja megkapja az új típusú influenzát - közölte a CNN egy friss felmérés alapján. A CNN/Opinion Research kutatása szerint a H1N1 vírustörzs miatti félelem gyengült az Egyesült Államokban: a megkérdezetteknek csak 17 százaléka tart a fertőzéstől.

    A válaszolók egyötöde azt jelezte, hogy az előző hetekben ugyan aggódott, de mára elmúlt az aggodalma. A megkérdezettek 63 százaléka azt mondta, soha nem félt az új vírustól. A férfiak 71, a nők 55 százaléka nem aggódott. (MTI)

  • A világon gyakorlatilag elérte a 10 ezret az új H1N1-es influenzavírus
    okozta fertőzések száma, jelentette be az Egészségügyi
    Világszervezet (WHO). Negyven országban 9830 eset történt, ebből 79
    volt halálos. A WHO statisztikája szerint egy nap alatt a világon
    1001-gyel nőtt a bizonyított fertőzések száma, és 5-tel a
    haláleseteké. (Független Hírügynökség)

  • Mégse az új vírus okozta annak az 59 éves nőnek a halálát, akit Thaiföldön a sertésinfluenza gyanújával tartottak megfigyelés alatt. A thai egészségügyi miniszter helyettese kedden délután bejelentette, hogy a nő tüdőgyulladás miatt vesztette életét és a laboratóriumi vizsgálatok nem mutatták ki az újfajta influenzavírust a szervezetében.

    Az 59 éves nő május 12-én érkezett partnerével Thaifödre, a tengerparti Hua Hin üdülővárosba. Május 16-án, szombaton helyezték megfigyelés alá influenzás panaszai miatt, majd hétfőn este át akarták vinni egy fővárosi kórházba, de útközben meghalt.

  • Thaiföldön meghalt egy német nő, akit sertésinfluenza gyanújával tartottak megfigyelés alatt. Az 59 éves nő május 12-én érkezett partnerével Thaifödre, a tengerparti Hua Hin üdülővárosba. Május 16-án, szombaton helyezték megfigyelés alá influenzás panaszai miatt, majd hétfőn este át akarták vinni egy fővárosi kórházba, de útközben meghalt. Feltételezik, hogy az új vírus okozta a halálát, de a laboratóriumi tesztek szerdára készülnek el.

    Thaiföldön eddig két megbetegedést okozott a korábban sertésinfluenzának is nevezett új AH1N1-es vírus. Mindkét páciens thai volt, aki Mexikóban fertőződött meg, és azóta tejesen felépült. Thaiföldön most 21 embert tartanak megfigyelés alatt sertésinfluenza gyanújával.

  • cikkünk a témában:

    A japán influenza miatt jöhet a 6-os fokozat

    Az Egészségügyi Világszervezet hamarosan 6-os szintűre emelheti a pandémiás riasztási fokozatot, miután Japánban több ember úgy fertőződött meg az új influenza vírusával, hogy előtte nem járt külföldön. A 6-os fokozatot akkor rendelik el, ha a vírus a világ két különböző régiójában önálló gócokban terjed.

  • Japánban hétfőn a H1N1 vírussal fertőzött betegek száma elérte a 130-at, míg vasárnap csak nyolcvan betegről tudtak.
    A betegség gyors terjedése miatt a japán kormány rendkívüli ülést tartott. Aszo Taro miniszterelnök nyugalomra intette a lakosságot, s közölte: a kormány nem tervezi azt, hogy a tömegrendezvényekről való távolmaradásra szólítson vagy a munka visszafogását kérje a vállalatoktól.

    A megbetegedések többsége Oszaka, Hjógo (Hyogo) és Kioto tartományban történtek, ahol összesen 17 millió ember él. A héten majdnem minden iskolában szünetelni fog az oktatás, zárva lesznek az óvodák is. Oszakában bezárnak a mozik is, s mindhárom tartományban kötelezően gézmaszkot kell viselniük a vasúttársaságok és bevásárlóközpontok dolgozóinak. Részben a járvány miatti aggodalmak, részben pedig a dollár gyengélkedése miatt hétfőn reggel meredek zuhanással nyitott a japán tőzsde. A börze fő mutatója, a Nikkei nyitás után 2,85 százalékot vesztett értékéből.

  • Japánban a Tokiótól 430 kilométerrel nyugatra fekvő Kobe város egy diákja kapta el a H1N1 vírust, noha az utóbb időben nem járt külföldön. A hír nyomán a város összes iskoláját bezárták. A távol-keleti országban korábban kiderült, hogy megfertőződött három diák és egy tanár, aki előzőleg Kanadában járt. Azt nem közölték, hogy az ő iskolájuk hol van. (MTI)

  • Törökországban is felbukkant a sertésinfluenza, a helyi egészségügyi minisztérium közlése szerint a fertőzött az Egyesült Államokból érkezett Amszterdamon át az isztambuli repülőtérre, és Irakba tartott volna tovább. A repülőtéri infravörös kamera érzékelte, hogy lázas. Nemzetiségéről nem adtak jelentést. (MTI)

  • A karanténok, utazási megszorítások és iskolabezárások, valamint az egészségügyi maszkok használata mellett a gyermekek higiéniájára, elsősorban a gyakori kézmosásukra való odafigyeléssel lehet a leghatékonyabban védekezni a sertésinfluenzaként ismertté vált, H1N1 vírus terjedésével szemben. A különböző légúti fertőzések okozta járványokat vizsgáló 51 tanulmány áttekintése nyomán Tom Jefferson brit kutató arra a megállapítása jutott, hogy minden egyéb intézkedés mellett, az alapvető higiéniai követelmények betartásával, így a gyakori kézmosással lehet a leginkább visszaszorítani a sertésinfluenza terjedését. (MTI)

  • Újabb fertőzött halálát okozta az új típusú, H1N1-es influenzavírus az egyesült államokbeli Texasban, ezzel ötre emelkedett az országban a kór halálos áldozatainak száma. A hivatalos tájékoztatás szerint a férfi a múlt héten halt meg, és más egészségügyi problémái is voltak. Az Egyesült Államokban több mint 4700 bizonyított újinfluenzás fertőzést tartanak számon. Európában eddig 16 országban bukkant fel a vírus, és közel 230 embert betegített meg, de halálos áldozatot nem követelt.

  • cikkünk a témában:

    Már négy halott az USA-ban, 66 Mexikóban

    Két nap alatt kétezerrel nőtt az igazolt sertésinfluenza-fertőzések száma az Egyesült Államokban, ahol egy múlt heti halálesetről is beigazolódott, hogy a vírus okozta. Mexikóban is vannak újabb fertőzöttek és halottak. (MTI)

  • Az új H1N1-es influenzavírus annyira fertőzőképes, hogy valószínűleg újabb területeken is elterjed a világon, közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet főigazgató-helyettese, Fukuda Keidzsi kijelentette, hogy a szakemberek újabb helyi járványgócok felbukkanásával számolnak. A WHO pénteki hivatalos adatai szerint egyetlen nap alatt több mint ezerrel nőtt a világon az új H1N1-es influenzavírus által okozott fertőzések száma. A csütörtök reggeli összesítésben még 6497 bizonyított fertőzés szerepelt, a péntek reggeliben már 7520, ami 1023-mal haladja meg a 24 órával korábbit. Ennek a zömét, csaknem ezret az Egyesült Államokban regisztrálták. (Független Hírügynökség)

  • cikkünk a témában:

    Ezer új H1N1-fertőzés az Egyesült Államokban

    Huszonnégy óra alatt drámaian megugrott a bizonyítottan az új influenzában megbetegedettek száma az USÁ-ban, csütörtök estére 4298-ra emelkedett a fertőzések száma az előző napi 3352-ről. Az 51 államból már 47-ben van jelen az új influenzavírus.

  • Malajzia megerősítette pénteken első új vírusos influenzás megbetegedését. A Kuala Lumpur-i egészségügy-minisztérium főigazgatója szerint a beteg a közelmúltban tért haza az Egyesült Államokból. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Mexikó kártérítést szeretne

    Mexikó - az új influenzavírus által leginkább sújtott országként - pénzügyi kártérítést szeretne kapni arra hivatkozva, hogy a mexikói hatóságok riasztásának köszönhetően lehetett elkerülni a járványból adódó súlyosabb következményeket.

  • Peru a 34. ország, amelyben bizonyítottan megjelent az újfajta influenza. Egy 27 éves nő fertőződött meg a H1N1-es vírussal. A perui egészségügyi miniszter csütörtök esti közlése szerint a nő múlt szombaton érkezett haza New Yorkból és hamarosan kitört rajta a betegség. A kezelésre jól reagált és most már gyógyulóban van, tette hozzá a miniszter. A perui hatóságok "lépéseket tettek annak kizárására", hogy a vírus átkerült volna a repülőgép más utasainak vagy a nő családtagjainak szervezetébe. "Mindeddig nem találtak senki mást Peruban, aki a H1N1-es vírusfertőzés tünteteit mutatta volna", közölte a miniszter. (Független Hírügynökség)

  • Házipálinkát tesznek a sertések ételébe az ukrajnai Dávidfalván, a Munkácsi járásban, hogy óvják az állatokat a sertésinfluenza ellen. A gazdák szerint a pálinka védelmet nyújt az állatoknak a fertőzésektől, és a gyorsítja a hizlalás folyamatát. A helyi gazdák heti 1-2 liter, szilvából és almából készült pálinkát itatnak a sertéseikkel. (MTI)

  • Megjelent Belgiumban is az új influenzavírus, jelentette be az egészségügyi minisztérium szerdán Brüsszelben. A H1N1 vírus jelenlétét egy 28 éves genti fiatalember leleteiben erősítették meg. A férfi kéthetes utazásról tért vissza a hét elején az Egyesült Államokból. A beteget elkülönítik, akikkel pedig érintkezett, azokat kivizsgálják.

    Belgium a 34. ország a világon, ahol az új vírus megjelent, de nem az első a térségben.

  • Negatív lett a gyorstesztje és már hazamehetett az a férfi, akit még szerdán szállítottak be H1N1 gyanújával a László Kórházba, tudta meg az Index Dr. Kertész Adrienne-től. Az intézmény járványügyi osztályának főorvosa hozzátette, hogy eddig még nem vettek fel H1N1 vírussal fertőzött beteget a kórházban.

    A beteg háziorvosa értesítette a mentőszolgálatot, hogy feltétezhetően az új influenza vírussal fertőzött beteg jelentkezett nála, áll az ÁNTSZ szerdán este kiadott közleményében. A gyanúra az adott okot, hogy a beteg a Ferihegyi repülőtéren egy Los Angelesből egy szomszédos országba továbbrepülő ismerősével találkozott és rövid időt vele töltött. A mentőszolgálat védőöltözékben küldte a helyszínre személyzetét, így szállították be őt az új típusú influenza vírus gyógykezelésére Budapesten kijelölt László Kórházba. Az ott és az Országos Epidemiológiai Központban is elvégzett influenza gyorsteszt kizárta az influenzás megbetegedés lehetőségét, áll a közleményben.

  • Hatvanra nőtt Mexikóban a bizonyíthatóan az újinfluenzás megbetegedésben elhunytak száma, közölte szerdán a mexikói egészségügyi miniszter. A hatóságok 2386 fertőzöttet tartanak nyilván, de a miniszter szavai szerint csökken a járvány intenzitása az észak-amerikai országban.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte több mint négyezer embert fertőzött meg bizonyítottan az influenza új típusú H1N1 vírustörzse. (MTI)

  • Kuba is bejelentette, hogy megtalálták az első bizonyított H1N1-es influenzást. A páciens egy mexikói diák, aki 13 mexikói társával együtt Havannában tanul. Az egész csoportot laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá, de csak egy diák tesztje lett pozitív. A mexikói diákcsoport április 24-én érkezett a kubai fővárosba. Kuba április 29-én szüntette be a Mexikóval való légiközlekedést.

  • Finnországot is elérte az új influenza: az észak-európai országból két megerősített megbetegedést jelentettek kedden. Dániában, Svédországban és Norvégiában már korábban felütötte fejét a betegség. A három skandináv országból májusban megerősített eseteket jelentettek.

  • Thaiföldön az új típusú influenzavírus első megerősített esetét regisztrálták a hatóságok egy betegnél, aki egy meg nem nevezett országból tért vissza - jelentette be kedden az ország kormányfője. Abhiszit Veddzsadzsiva az ázsiai ország fővárosában, Bangkokban tartott sajtóértekezletén közölte, hogy az amerikai járványügyi központok (CDC) nevű intézetben kimutatták a H1N1-es vírussal való fertőződést a beteg által szolgáltatott mintában. A beteg már teljesen felépült és hazatért - tette hozzá végezetül a miniszterelnök.

  • Év végére állhat helyre Mexikó idegenforgalma, és akár a négymilliárd dollárt is elérheti az új influenza keltette riadalom nyomán keletkező bevételkiesése. Feltéve, hogy a vírus nem terjed tovább, és az Egyesült Államok is felhagy azzal, hogy eltanácsolja állampolgárait a mexikói utazásoktól - mondta Rodolfo Elizondo idegenforgalmi miniszter helyi idő szerint hétfőn.

    Mexikóban bukkant fel először az új H1N1-es altípusú vírus, amely már 56 halálos áldozatot követelt, és világszerte több tucat országra átterjedt. Mivel a turizmus az egyik legjövedelmezőbb iparág Mexikóban, a világjárványtól való félelem miatt lemondott utazások rosszul érintik az országot. 2008-ban 23 millió külföldi turista utazott Mexikóba, és az idegenforgalom 13 milliárd dolláros bevételt hozott az országnak. Az elmúlt hetekben több hajózási társaság döntött úgy, hogy járművei elkerülik a mexikói kikötőket, és számos latin-amerikai ország felfüggesztette a Mexikóba tartó, illetve onnan induló repülőjáratokat.