Világjárvány lehet a sertésinfluenzából

2009.05.11. 17:21

Fontosabb részletek
  • Magyarországon is megjelent a vírus. Először május végén egy brazil turistáról bizonyosodott be, hogy megfertőzödött, majd két New Yorkból hazaérkező férfinél diagnosztizálták a H1N1-et.
  • Már 69 országban 22 ezernél is több esetben jelentettek fertőzést.
  • Eddig 125 ember halt meg a járványban, többségük Mexikóban és az Egyesült Államokban.
  • A WHO továbbra sem emeli a legmagasabb, hatos fokozatúra a riasztási szintet.
  • A betegség sertéshús fogyasztásával nem terjed, ember-ember közti érintkezéssel viszont igen.
  • Kell-e félni a sertésinfluenzától? - kérdések és válaszok

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ötvenhatra emelkedett Mexikóban az új típusú influenza halálos áldozatainak a száma. A megerősített megbetegedések száma 2003-ra nőtt - mondta José Ángel Cordova egészségügyi miniszter.

    A betegség egy viszonylag szűk területre, a fővárosra és környékére koncentrálódik. Minden tíz megbetegedésből hetet ebben a középső országrészben észleltek. (MTI)

  • Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága a közeljövőben áttekinti az új influenzával kapcsolatos aktuális helyzetet, mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfőn napirend előtt a Parlamentben. A Fidesz szerint a kormány pánikot kelt azzal, hogy továbbra is államtitokként kezeli a gyógyítókészletek ügyét. Székely Tamás kiemelte: Magyarországon még nem fordult elő új típusú influenzás fertőzés. A legfrissebb adatok szerint 30 országban 4694 új vírusfertőzést regisztráltak, az unióban 10 országban van jelen a fertőzés. Magyarországhoz a legközelebbi esetet Ausztriából jelezték, ahol egy beteget tartanak nyilván. A Ferihegyen felállított hőkamerával 58 ezer embert vizsgáltak meg, s közülük 200 utast szűrtek ki, akiknél felvetődött az influenza lehetősége, de végül egy esetben sem igazolódott a betegség. (MTI)

  • Bosznia és Hercegovinában az új típusú influenzától való félelmet kihasználó csalók és bűnszervezetek hamis gyógyszerek értékesítésébe kezdtek, figyelmeztetett hétfőn az ország egészségügyi minisztériuma. A közlemény szerint az utóbbi hetekben több száz internetes oldal bukkant fel, amelyeken illegális gyógyszertárak új típusú influenza elleni gyógyszereket ajánlanak. Ezeknek a minősége, s a hatása is ismeretlen. A minisztérium szerint az sem zárható ki, hogy bosznia-hercegovinai titkos laboratóriumokban állítják elő őket. (MTI)

  • A mekkai kis zarándoklatok elhalasztását és a szabadban való imádkozást javasolta a muzulmán hívőknek a dubaji főmufti az új influenza miatt, jelentette hétfőn egy dubaji napilap. Fatvájában, mérvadó vallási állásfoglalásában Abdel-Azíz Haddád sejk azt tanácsolta a hívőknek, hogy "két-három héttel halasszák el az omrákat, a mekkai kis zarándoklatokat, amíg a járványhelyzet nem stabilizálódik" - írta az Emarataljum. Haddád sejk azt is ajánlotta, hogy a hívők ritkábban álljanak a közös imák alkalmával a mecsetekben, és inkább a mecsetek belső udvarain vagy kertjeiben imádkozzanak. (MTI)

  • A mexikói kormány elfogadhatatlannak nevezte vasárnap, hogy a kínai hatóságok karantén alá helyeztek több mexikói beutazót, törölték a két országot összekötő repülőjáratokat és betiltották a mexikói sertéshús importját az új típusú influenza Mexikó szerint az ázsiai ország olyan mexikói állampolgárokat is karanténba zár, akik nem mutatják az új H1N1-es altípusú vírusfertőzés tüneteit. A külügyminisztérium vasárnapi közlése szerint Kínában 14 mexikóit tartanak elővigyázatosságból elkülönítve. (MTI)

  • Kínába is megérkezett az új típusú influenzavírus, az első H1N1-gyanús esetről a délnyugati Szecsuán tartományból érkezett jelentés - közölte vasárnap a pekingi egészségügyi minisztérium. Az új vírust egy egyesült államokbeli tanulmányútról hazatérő kínai férfi szervezetében mutatták ki. A 30 éves férfi tokiói és pekingi átszállással szombaton érkezett meg a tartományi fővárosba, Csengtuba, ahol a tünetek és az előzetes laboratóriumi vizsgálatok alapján H1N1-fertőzöttként kezelik. (MTI)

    000T TRHkg2364944
  • A WHO vasárnapi közleménye szerint már 4379-en fertőzödtek meg a H1N1 influenzával a világ 29 országában, a halálos áldozatok száma az egészségügyi világszervezet szerint 49. Szombaton még csak 3440 igazolt megbetegedésről számoltak be, azonban a szervezet rendre alacsonyabb számokat közöl, mint az érintett államok egészségügyi hatóságai, mert előírt eljárásrend szerint ellenőrzi a bejelentéseket. Éppen ezért az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada járványügyi hatóságainak összesített adatai alapján már az influenzás betegek száma már az előző nap meghaladta a 4 ezret. (Earth Times)

  • Costa Ricán meghalt egy 53 éves H1N1 influenzával fertőzött férfi, jelentette be Maria Luisa Avila, a közép-amerikai ország egészségügyi minisztere még szombaton. A férfiről annyit közöltek, hogy cukorbeteg volt, emellett súlyos tüdőbetegséggel küzdött. Avala elmondta, hogy egyelőre nem tudták megállapítani, hogyan kapta el az áldozat a betegséget, mert az elmúlt hónapokban nem járt külföldön. Az országban rajta kívül még hét emberről bizonyosodott be, hogy elkapta az új típusú influenzát. (Sky News)

  • Az egészségügyi hatóságok vasárnap bejelentették, hogy két Mexikóból hazatérő fiatal szervezetében megtalálták a H1N1 vírusát. A fiatal férfi és lány egyikéhez közelálló harmadik személyen is jelentkeztek az influenzára emlékeztető tünetek. (Sky News)

  • Április 24-én utazott diákcserére Kanadába az a két diák és egy tanár, akikről először bizonyosodott be Japánban, hogy elkapták a H1N1 vírust. Szombaton érkeztek haza Tokióba, ahol a kormány rajtuk kívül azonnal tíznapos karanténba helyezte a velük egy gépen utazó 49 embert is. Az elkülönített diákok már jobban vannak, a tanáruk lassabban reagál a kezelésre.

    Egy Los Angeles-ből a héten hazatérő nő személyében Ausztráliában is regisztrálták az első fertőzöttet. Az asszony elsősorban április végén érezte rosszul magát, és az ausztrál egészségügyi minisztérium szerint hazatérésekor már gyakorlatilag meggyógyult. Ettől függetlenül megkeresik a vele egy repülőn utazókat. (Bloomberg)

  • Újabb halálos áldozata van az új típusú influenzavírusnak az Egyesült Államokban; egy harminc év körüli férfi a kór harmadik megerősített halottja az országban - jelentették be az egészségügyi hatóságok helyi idő szerint szombaton. A férfi, aki krónikus szívbetegségben is szenvedett, április 30-án betegedett meg és szerdán halt meg az északnyugati Washington államban. Halálát a jelek szerint az új típusú, H1N1-es influenza szövődményei okozták. Korábban egy texasi nő és egy kisgyerek halt meg a betegségben.

    Az új influenza Mexikóban jelent meg, ahol eddig 48 halálos áldozatot követelt, és több mint 1500 embert betegített meg. Az Egyesült Államokban 2254 megbetegedést tartanak számon, így ott már több a megerősített fertőzés, mint Mexikóban. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Az USA-ban már 2254 sertésinfluenzás beteg van

    Az Egyesült Államok járványügyi központja 2254 sertésinfluenzás esetről tud, és ezzel a megbetegedéssel 104 embert kellett kórházba vinni. Az intézmény szerint számos további valószínű esetet is regisztráltak az országban; a megerősített és a valószínű esetek együttes számát csaknem háromezerre tette az atlantai központ.

  • Az A/H1N1, azaz a sertésinfluenza vírusa okozta egy nő halálát a nyugat-kanadai Albertában, erősítette meg hivatalosan is a tartomány főtisztiorvosa. Az április 28-án meghalt nőnek már meglévő egészségügyi problémái voltak, és egészségügyi tisztségviselők elmondása szerint még nem teljesen egyértelmű, milyen szerepet játszott a vírus a nő halálában. Eleinte a már meglévő betegségeihez kapcsolták halálát, de később elvégezték rajta az influenzatesztet, miután egyik családtagjáról kiderült, hogy megfertőződött. (FH)

    000T TRMvd924545
  • cikkünk a témában:

    Mire elég 300 millió forint?

    300 millió forintot költene a kormány az antivirális gyógyszerkészlet növelésére. Soknak tűnik, de ennyiből legfeljebb a lakosság egy százalékát lehet ellátni. Bővebben itt.

  • Kanadai kutatók szerint heteken előállítható a vakcina a sertésinfluenza ellen. A Manitoba tartományban működő Nemzeti Mikrobiológiai Laboratórium kutatói feltörték a H1N1 vírustörzs genetikai kódját, ezért úgy vélik, "néhány héten belül meglesz a vakcina tenyésztörzse". Az influenzavírus elleni vakcina kifejlesztésének hagyományos útja az, hogy egy olyan vírust állítanak elő, amelyik hatékonyan szaporodik tojásokban. A vírust tenyészvakcina készítéséhez használják, amelyet aztán gyógyszercégeknek küldenek tesztelésre és gyártásra. (MTI)

  • Kétmilliárd embert is megfertőzhet az új vírus, ha valóban kitör a járvány. Az Egészségügyi Világszervezet szerint egy járvány legalább két évig tart. Keiji Fukuda, a WHO egyik vezetője szerint egyelőre nem lehet megjósolni, hogy pontosan hány áldozatot szed majd az új vírus, csak annyit lehet állítani, hogy a járványok általában a Föld lakosságának egyharmadát szokták érinteni. Fukuda ugyan valószínűnek tartja, hogy a közeljövőben ki fog törni a járvány, de azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy sikerül megúszni.

    Most még nem tudni, hogy az új vírusnak milyen hatása lesz a déli féltekén, ahol a fejlődő országok vannak többségben, és most kezdődik a téli influenzaszezon. A Föld déli felén nagyobb a sebezhetőbbek aránya, az alultápláltság, a háborúk vagy a HIV-fertőzöttség miatt, magyarázta Fukuda.

    "Hetekig, de inkább hónapokig is eltarthat míg kitör a járvány, semmiképpen nem napokról van szó. Ha visszamegyünk a történelemben, azt látjuk, hogy egy év is lehet" - nyilatkozta.

    000T TRMvd923748
  • cikkünk a témában:

    Itthon nagyobb a pánik, mint Mexikóban

    Az Index olvasója a járvány kitörése előtt ment el nyaralni Mexikóba, és a járvány kellős közepén tért haza Magyarországra. "Úgy éreztük, itthon jóval nagyobb a pánik-hangulat, mint kint Mexikóban" - írta levelében. Amikor Ferihegyre érkeztek, nyugodtan kisétálhattak volna a reptérről, de becsületből odamentek a fehér köpenyes egészségügyisekhez, és elmondták nekik, hogy Mexikóban voltak. "Láthatóan nagyon megijedtek: az egyik nő azonnal felkapta a telefont, a főorvos úrral beszélt, a másik arról érdeklődött, hogy hogyan sikerült kijutnunk Mexikóvárosból." A teljes levél a címre kattintva olvasható.

  • A CBC televízió csütörtök esti híre szerint Kanadában, Alberta tartományban meghalt egy idős nő, akit megfertőzött az új típusú influenza vírusa. Egyelőre nem tudni, hogy ez okozta-e a halálát. Ha igen, akkor ő lenne a betegség első kanadai áldozata. Eddig csak Mexikóban és az Egyesült Államokban haltak meg emberek az új influenzától. Ami az amerikai halálos áldozatokat illeti, egy csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentés szerint mindketten több betegségtől is szenvedtek: márpedig ez megnöveli az influenza súlyosbodásának beszélyét.

  • Két újabb országban jelent meg bizonyíthatóan az új típusú influenza vírusa: Argentínában egy esetről számoltak be csütörtökön az egészségügyi hatóságok, a szomszédos Brazíliában viszont rögtön négy embernél diagnosztizálták a kórt. Az argentínai férfi Mexikóból tért vissza, a braziloknál pedig hárman Mexikóból, a negyedik pedig az Egyesült Államokból érkezett.

  • Ha az új típusú influenza világjárvánnyá válik, a Föld lakosságának a egyharmada fertőződhet meg, nyilatkozta Fukuda Keidzsi, a WHO főigazgató-helyettese. Ezt a korábbi járványok tapasztalataira alapozta. Ha valóban megfertőződne a Föld lakosságának egyharmada, nagyon sokan hallhatnak meg a szövődmények fellépése miatti tüdőgyulladásban megbetegedve halnak meg. (MTI)

    000T TRMvd924714
  • Európa addig nincs veszélyben, amig a kontinensre főleg turizmussal kerül csak be az új influenza vírusa, és nem terjed hatékonyan emberről emberre - nyilatkozta Jakab Zsuzsa, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) igazgatója. Véleménye szerint Magyarország, illetve a kelet-európai országok azért érintettek kevésbé, mert a mexikói turizmus ebben a régióban kevésbé elterjedt, szemben például Spanyolországgal, ahonnan a hétvégéken naponta 5 géppel viszik a turistákat a Közép-Amerikai országba. Arra azonban számítani kell, hogy a járvány nem fog lecsöngeni rövid idő alatt, hanem ősszel esetleg egy erősebb hullámmal visszatér. (FH)

  • cikkünk a témában:

    Megkezdték a vadvírus vizsgálatát

    Megkezdődött az új típusú influenza vadvírusának vizsgálata, a következő lépés a tesztvakcina elkészítése, majd annak vizsgálata lesz - közölte Németh Zsolt, az oltóanyag gyártására felkészült pilisborosjenői cég, az Omninvest Kft. szóvivője. (MTI)

  • Két nap alatt negyven százalékkal nőtt az igazolt sertésinfluenzás esetek száma, derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb összesítéséből. Május 5-én még csak 1419 igazolt megbetegedésről tudott a WHO. Csütörtök reggeli jelentésükben már 1893, csütörtök délutáni összesítésükben azonban már 2099 igazolt fertőzésről írtak, ami a fertőzés gyors terjedésére utal. A WHO összesítése szerint eddig igazoltan sertésinfluenzában 44-en vesztették életüket, 42-en Mexikóban, ketten az Egyesült Államokban.

    000T TRMvd922410
  • cikkünk a témában:

    Az USA szerint nem szabad elbagatellizálni a járványt

    Miközben az enyhe lefolyású influenzás fertőzések miatt az amerikai lakosságot egyre kevésbé érdekli az új influenzavírus, az amerikai egészségügyi hatóságok folytatják a felkészülést a tömeges megbetegedések kezelésére. Az USA-ban nem akarnak pánikot kelteni, de érzik a felelősségét annak, hogy figyelmeztetni kell a lakosságot a veszélyekre.

  • Lengyelországban a hatóságok megerősítették az első új típusú influenzás megbetegedést az országban. Egy nőnél azonosították a H1N1 vírust, aki nemrégiben tért vissza az Egyesült Államokból - közölte Ewa Kopacz egészségügyi miniszter. (MTI)

  • A svéd hatóságok megerősítették az első új típusú influenzás megbetegedést a skandináv országban. A svéd Fertőző Betegségek Intézete közölte, hogy egy nemrégiben az Egyesült Államokban járt nőnél pozitív volt a teszt. Az ötvenes éveiben járó asszony azóta felépült. Elővigyázatosságból influenza elleni szerrel kezelték azokat, akik a nővel kapcsolatba kerültek, de senkinél sem tapasztalták a fertőzés jelét. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Megérkezett a vadvírus

    Megérkezett az új típusú influenza vadvírusa az Egyesült Államokból Magyarországra, el lehet kezdeni az oltóanyag gyártásának előkészítését - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter. Az oltóanyag 80-120 nap múlva készülhet el, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy mennyit gyártanak belőle. Ahhoz azonban, hogy piacképes vakcinát lehessen gyártani, szükség van az Egészségügyi Világszervezettől kapott vírusra is. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Karanténba zárták az egyetlen afganisztáni disznót

    A kabuli állatkert vezetése jobbnak látta karanténba zárni az ország valószínűleg egyetlen disznóját, mert a látogatók aggódtak, hogy megbetegedhetnek tőle. A disznót az állatkert Kínától kapta ajándékba, ahol korábban száznál is több külföldit zártak karanténba a sertésinfluenza miatt.

  • Újabb áldozata van az influenzavírusnak az Egyesült Államokban: az egészségügyi hatóságok keddi közlése szerint meghalt egy texasi nő, aki korábban az A/H1N1 vírussal fertőződött meg.

    Ő a betegség második halálos áldozata az Egyesült Államokban. Korábban egy kisgyerek halt meg ebben a kórban, aki Mexikóból érkezett.

    Az Egészségügyi Világszervezet keddi - még az amerikai bejelentést megelőző - összesítése szerint az új influenzavírus eddig 30 halálos áldozattal járt: közülük 29-en Mexikóban haltak meg. (MTI)

  • Mexikói kormányzati adatok szerint az új influenza eddig legalább 2,2 milliárd dollárjába került az országnak. A kormány ennek nyomán 1,3 milliárd dolláros konjunktúracsomagot tervez: ez mindenekelőtt a kisvállalkozásokat és az idegenforgalmat támogatná, amelyeket legerősebben sújtanak a betegség következményei. A csomagterv keretében csökkentik a kisvállalkozások által kötelezően fizetendő egészségügyi hozzájárulást, valamint a légi- és hajótársaságok adóterheit. (MTI)