Világjárvány lehet a sertésinfluenzából

2009.04.27. 13:37

Fontosabb részletek
  • Magyarországon is megjelent a vírus. Először május végén egy brazil turistáról bizonyosodott be, hogy megfertőzödött, majd két New Yorkból hazaérkező férfinél diagnosztizálták a H1N1-et.
  • Már 69 országban 22 ezernél is több esetben jelentettek fertőzést.
  • Eddig 125 ember halt meg a járványban, többségük Mexikóban és az Egyesült Államokban.
  • A WHO továbbra sem emeli a legmagasabb, hatos fokozatúra a riasztási szintet.
  • A betegség sertéshús fogyasztásával nem terjed, ember-ember közti érintkezéssel viszont igen.
  • Kell-e félni a sertésinfluenzától? - kérdések és válaszok

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Keddtől él az infóvonal

    Akik kaptak védőoltást az idei influenzaszezonban, nagy valószínűséggel védettebbek az új fertőzéssel szemben. Az ingyen hívható 06-80-204-217 számon kaphatnak tájékoztatást az emberek az új betegségről. Megerősítik az influenzafigyelő szolgálatot is, a Ferihegyi repülőtéren az egészségügyi szolgálat kiemelt tájékoztatást ad a helyzetről.

  • Hétfő délután, fél négykor rendkívüli sajtótájékoztatót tart Székely Tamás egészségügyi miniszter, Falus Ferenc az ÁNTSZ országos tisztifőorvosa és Bujdosó László a Pandémiás Bizottság elnöke a Mexikóban kialakult, új típusú influenza A-vírusról az Egészségügyi Minisztériumban. Az eseményről tudósítunk.

  • A román repülőtereken szigorúbban ellenőrzik az unión kívüli országokból érkező gépeket, az élelmiszermaradványokat elégetik, az utasokkal kérdőívet töltetnek ki egészségi állapotukról. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a nagyobb klinikákon külön kórtermeket rendeznek be az esetleges fertőzöttek fogadására. A szaktárca azt javasolja, hogy akik az utóbbi hetekben megfordultak Mexikóban és az Egyesült Államok fertőzött területein, azonnal forduljanak orvoshoz, ha influenzás tünetek jelentkeznek rajtuk.

     

    000T TRHkg2321940
    Hőkamera akcióban

    A bukaresti állat-egészségügyi hatóságok szerint aggodalomra nincs ok, egyelőre semmi jele nincs annak, hogy Romániában is felütötte volna a fejét a vírus.  Marian Zlotea, az Országos Állategészségügyi Hatóság vezetője szerint Románia még semmilyen figyelmeztetést nem kapott ugyan a vírusveszélyt illetően, azonban megelőző tájékoztató kampányba fognak a lakosság, főleg a sertéstenyésztők körében. Habár sertéshúst nem importálnak a fertőzött területekről, az állati eredetű élelmiszereket szigorúbban ellenőrzik. A biztonság érdekében a hatóság tájékoztatást vár az unióba érkező sertéshús szállítmányokról annak érdekében, hogy más országokon keresztül se érkezzen fertőzött hússzállítmány Romániába. Figyelemmel követik ugyanakkor a konstancai kikötőbe érkező tengerentúli szállítmányokat is. (Független Hírügynökség)

  • Az Európai Bizottság, az Európai Unió végrehajtó szerve hétfőn javasolta, hogy akinek nincs sürgős dolga, az ne menjen olyan helyekre, ahol sertésinfluenza fordult elő. Ezt Andrulla Vasziliu, az EU egészségügyi biztosa jelentette be Brüsszelben videónyilatkozat formájában. Az óvatosságra azért van szükség, "hogy minimálisra csökkentsük a személyes kockázatot, és csökkentsük a mások megfertőzésének rizikóját" - mondta az EU egészségügyi biztosa. (Független Hírügynökség)

  • Az agrártárcának nincs közvetlen teendője a sertésinfluenzával kapcsolatos ügyekben, azt egyértelműen humán-egészségügyi kérdésnek tekinti, mondta  Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek hétfőn Budapesten. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetője közölte: Magyarországon a sertéshús nem rejt semmiféle veszélyt e tekintetben az emberekre, mivel Magyarországra sem az USA-ból, sem Mexikóból nem hoznak sertéshúst, és oda sem szállítanak. A miniszter jelezte azt is, hogy tudomása szerint a sertésekben még az említett két országban sem fordult elő nagyszámban influenzás megbetegedés.

    Szerinte más a helyzet, mint korábban a madárinfluenza  terjedése esetén volt. Akkor ugyanis a vírushordozók a madarak, elsősorban a vándormadarak voltak. Ezért tartozott szinte a lehetetlen kategóriába a megbetegedések kivédése. Most viszont az a probléma, amitől korábban az orvosok féltek, hogy a madárinfluenzát okozó vírus és az embert megbetegítő vírustörzs valamilyen módon egyesül és új vírustörzsként okoz emberi megbetegedéseket.

  • A spanyol kormány hétfőn bejelentette, hogy egy Mexikóból nemrég visszatért férfi sertésinflunzás. A tesztje pozitív lett. Ez az első megerősített sertésinfluenzás eset Európában. A vizsgálati eredményt Trinidad Jimenez egészségügyi miniszter jelentette be. A beteg egy 23 éves férfi a dél-spanyolországi Almensában. Április 22-én, szerdán tért vissza egy mexikói utazásból, és szombaton este helyezték karanténba. A madridi külügyminisztérium korábban már figyelmeztette a spanyol állampolgárokat, hogy csak fontos esetben utazzanak Mexikóba. (Független Hírügynökség)

    000T TRDV500685
  • Légúti tünetek, magas láz és bágyadtság jelzik a betegséget azoknál az állatoknál, amelyek elkapták a sertésinfluenzát, közölte Bognár Lajos, az országos főállatorvos-helyettes hétfőn. A sertéseknél 2-3 napos lappangási idő után jelentkeznek a tünetek. A betegség gyors lefolyású; amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan el is múlik. Azonban ha az állat legyengült, vagy ha szövődmények alakultak ki, akár el is pusztulhat.

    A sertésinfluenza megjelenése nem újdonság, szinte mindig jelen van, és nem is bejelentendő állatbetegség. A mostani helyzet annyiban más, hogy egy új típusa jelent meg a sertésinfluenzának. Az eddigi sertésinfluenzák is fertőzhették az embereket, itt az újdonság az, hogy egy új, az eddigieknél fertőzőképesebb vírustörzs jött létre, mondta Bognár Lajos. Általában a rosszabb higiéniájú telepeken tud az emberi és a sertésvírus találkozni egymással. A sertésinfluenza "kontaktfertőzéssel" terjed, az állatok vagy az emberek belégzéssel kaphatják el a betegséget. (MTI)

  • A sertésinfluenza-járvány kitörése sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint a madárinfluenza, mert könnyen terjed emberről emberre, jelentette ki hétfőn egy ausztrál szakértő. Paul Kelly epidemiológus professzor szerint az nem vigasz, hogy a sertésinfluenzának alacsonyabb a halálozási aránya, mint a madárinfluenzának, mert ettől csak gyorsabban fog terjedni. Egy vírus ugyanis akkor tud nagyobb területen elterjedni, ha a megfertőzött emberek életben maradnak. A madárinfluenza azért nem terjedt el lényegesen, mert nem jut át emberről emberre. A sertésinfluenza viszont erősen fertőző. A sertésinfluenza sokkal aggasztóbb, jelentette ki a professzor az ABC rádiónak nyilatkozva.

    A sertésinfluenza éppen olyan vírustörzs, amilyennek a felbukkanásától évek óta féltek a szakemberek. Vagyis ez a törzs különböző állati influenzavírusok keveredéséből jött létre, amely könnyen jut át egyik emberről a másikra. John Mackenzie professzor, a perth-i Curtin Egyetem professzora szerint az új sertésinfluenza-vírus legalább két korábbi sertésvírus és egy madárvírus génjéből alakult ki. A következő néhány napban derül ki, hogy a vírus okoz-e világméretű járványt. (Független Hírügynökség)

  • cikkünk a témában:

    Pánikolnak a befektetők a járvány miatt

    Kevesebb lehet a turista, betiltják a húsimportot – esnek a légitársaságok és az élelmiszercégek papírjai.

    000T TRHkg2321962
    Hőkamerával pásztázzak az érkezőket a bangkoki reptéren
  • cikkünk a témában:

    Kihaltak az utcák Mexikóvárosban

    A sertésinfluenza miatt a 20 milliós Mexikóvárosban szinte teljesen leállt a közösségi élet: bezártak az éttermek, bárok, mozik és színházak. Üres nézőtér előtt játszottak a százezres Azték Stadionban, a sertésinfluenza miatt mérlegelik a tömegközlekedés leállítását is. A katonaság maszkot oszt az embereknek az utcán, a repülőtéren megpróbálják kiszűrni a fertőzött személyeket. A város polgármestere azt mondta: gondolkodnak a tömegközlekedés leállításán.

    000T TRMvd914386
    Kihaklt stadion egy mexikói futballmérkőzésen
  • Valós a veszélye a sertésinfluenza elterjedésének Lengyelországban, figyelmeztetett hétfőn Adam Rapacki helyettes belügyminiszter. Rapacki elmondta, hogy Lengyelországban már készen állnak azok a helyek, ahol vesztegzár alá helyeznék azokat az embereket, akik gyaníthatóan megfertőződtek a kórral. A hatóságok szigorítják az ellenőrzést a repülőtereken, főleg az olyan országokból érkező járatokat, amelyekben felbukkant a kór.

    Ezzel egy időben az országos tisztiorvosi szolgálat tájékoztató kampányt kezdett, hogy elmagyarázza a lakosságnak a sertésinfluenza mibenlétét. A kampány során hangsúlyozzák, hogy a sertésinfluenza gyógyítható betegség, de nem biztos, hogy a szokásos influenza elleni oltások védelmet nyújtanak. A hatóságok szerint a disznóhús fogyasztása teljesen kockázatmentes. Lengyelországban mostanáig nem észlelték a sertésinfluenza tüneteit. (MTI)

  • Franciaországban mind a négy sertésinfluenza-gyanús megbetegedés negatívnak bizonyult, és kiderült: "banális influenzás esetekről" van szó, közölte hétfőn a francia egészségügyi miniszter. Roselyn Bachelot a France Info hírrádiónak adott interjúban elmondta: a szakemberek Franciaországot a leginkább felkészült országok között tartják számon. Az egészségügyi sürgősségi ellátásra létrehozott intézetben - ahol rendszeresen végeznek járványok leküzdése céljából gyakorlatokat - 33 millió oltóanyag áll azonnali rendelkezésre. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Kell-e félni a sertésinfluenzától?

    Alapvető kérdések és válaszok az új fertőző, világjárvánnyel fenyegető betegségről. Mik a tünetek? Hogyan lehet elkerülni, hogy megbetegedjek? Ha ez olyan, mint egy sima influenza, mire fel a nagy pánik? Mekkora pusztításra lehet számítani? Van-e ellenszere a sertésinfluenzának? Sertésinfluenza GYIK.

  • A londoni Tansy Huws három hete tartózkodik Mexikóban, és a BBC-nek elmondta hogyan betegedett meg, mik az eddigi tapasztalatai az emberrei is veszélyes sertésinfluenzával kapcsolatban: "Múlt vasárnap kezdődtek a tüneteim, amikor hazaértem. Az egyik pillanatról a másikra náthás lettem és belázasodtam. Egy hétig ki sem bírtam kelni az ágyból." Tansy Huws egy barátja tanácsára hívta a helyi brit követséget, majd a kórházat. A kórházban rengetegen voltak, vártak a diagnózisukra. Tansy Huws szerint a sertésinfluenza sokkal másabb a "normál náthánál", mert egyszerűen ki sem bírt kelni az ágyból. A lánynak Tamiflut írtak fel a kórházban és most már sokkal jobban van. Abban azonban nem erősítették meg, hogy valóban sertésinfluenzával fertőződött-e meg. A lány gyanúja szerint az igazán betegek nem képesek elmenni a kórházig, aki eljut a kórházba, az szerinte nem sertésinfluenzás.

  • cikkünk a témában:

    Magyarország: nincs megbetegedés, de felkészültünk

    Az országos tiszti főorvos szerint hazánkban nincs járvány, így nincs izgalomra ok. Falus Ferenc azonban arra kér mindenkit, aki Mexikóból tér vissza, hogy ha bármilyen, betegségre utaló tünetet tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz.

  • Az 1918-as spanyolnáthajárvány az ember történetének legpusztítóbb járványkitörése volt, világszerte mintegy 50 millió halálos áldozattal járt. Amerikai és japán kutatók nemrég megtalálták az okát annak, miért halt meg ilyen sok ember a múlt század első felében.

    spanyolnatha.png
    Katonai kórház az USA-ban az 1919-es járvány alatt

    Azonosítottak egy három génből álló csoportot, amely lehetővé tette, hogy a vírus betörjön a tüdőbe és tüdőgyulladást váltson ki. A hagyományos influenzavírus főként a felsőbb légutakban szaporodik: a szájban, orrban és a torokban. Az 1918-as vírus a felső légutakban is, de a tüdőben is sokszorozódott, ezáltal elsődlegesen tüdőgyulladást okozott áldozatainak.

  •  

    virus
    TÜNETEK: Hirtelen láz, 38 fok feletti, köhögés, fejfájás, ízületi fájdalom, orrdugulás és általános levertség.

    DIAGNÓZIS MÓDSZERE: A tünetek mutatkozása után 24-72 órán belül orr- és szájváladék kórházi vizsgálata és vérteszt.

    KEZELÉS: Bebizonyosodott fertőzések esetében a betegek szigorú orvosi ellenőrzés mellett oseltamivirt (kereskedelmi neve Tamiflu) vagy zanamivirt (Relenza) kapnak. Antivirális gyógyszert csak azoknak adható, akiknél a fertőzést a tesztek megerősítették. A két szer nem megfelelő alkalmazása mellékhatásokkal járhat.

    MEGELŐZÉS: Orr-száj maszkot kell viselni, kerülni a kézfogást, puszit, nem szabad másokkal egy tányért, evőeszközt, poharat használni. Gyakran kell szellőztetni a lakásokat, munkahelyeket, tisztán kell tartani az olyan gyakran érintett tárgyakat, mint például a telefonkészülék.
  • Ázsia más térségeknél jobban fel van készülve a sertésinfluenza-járványra, mert már tapasztalatokat szerzett olyan járványokkal, mint a SARS, jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn. A 800 emberéletet követelő SARS-járvánnyal nagy tapasztalatot szereztek az ázsiai országok a fertőzés-ellenőrzési mechanizmusok működtetésében, jelentette ki Peter Cordingley, a WHO nyugat-csendes-óceáni irodájának szóvivője az AFP francia hírügynökségnek.

    Cordingley szerint a most felbukkant vírus az első tapasztalatok szerint "viszonylag jóindulatú", de hozzátette, hogy a vírusnak veszélyesebb változata is kialakulhat, ezért nem szabad tétlenül ülni. "Nem tudjuk, milyen irányban fejlődhet tovább a vírus, milyen mutációja alakulhat k, mert ez egy új vírus" - mondta a WHO-szóvivő. "Minden ország veszélyben van" - húzta alá, kiemelve, hogy Ázsia különösen, mivel a földrészről nagy tömegben dolgoznak vendégmunkások az Egyesült Államokban, ahol már szintén találtak megerősített sertésinfluenzás eseteket. (Független Hírügynökség)

    000T TRMvd914180
  • Rendkívüli egészségügy-miniszteri tanácskozást javasolt hétfőn az Európai Unió bizottsága a sertésinfluenza-veszély miatt, jelentette be Brüsszelben a bizottság szóvivője. Mint Johannes Laitenberger közölte, Andrulla Vasziliu egészségügyi biztos az unió cseh soros elnökségéhez fordul a tanácskozás mielőbbi megrendezéséért. A biztos még a hétfői nap folyamán Luxemburgba utazik, hogy találkozzon az európai külügyminiszterekkel a helyzet értékelésére. (MTI)

  • Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi szolgálat honlapján egyelőre semmilyen információ nem olvasható a sertésinfluenzáról. A legfrissebb, április 27-i hír Budapest aktuális levegőegészségügyi helyzetéről szól.

  • Semmilyen élelmezésügyi kockázat nem merül fel a magyar sertéshússal szemben a mexikói sertésinfluenza megbetegedések kapcsán, közölte a Magyar Sertéstartók Szövetsége az MTI-vel hétfőn. A szövetség közleményében kiemeli: a magyar sertéstelepek állategészségügyi szempontból teljesen zártak, ezért a magyar sertéshús biztonsággal fogyasztható. A vírust hordozó emberek nagyobb kockázatot jelentenek egymásra jelenleg, mint a sertések, vagy a sertéshús az emberre. A sertéshús esetében még ha jelen is lenne a vírus, az a sütés-főzés hatására elpusztul, ezáltal nem fertőződhet meg a fogyasztó.

    Ezzel együtt a szövetség arra kéri a magyar állategészségügyi hatóságot, hogy azonnal kezdeményezzen Brüsszelben uniós szintű fellépést minden Amerikából, különösen Közép-Amerikából érkező hústermék behozatali tilalmának azonnali bevezetésére. Emellett a humán egészségügyi szolgálatok fokozottan ellenőrizzék a Magyarországra beutazókat az influenza miatt, és ha kell, állítsanak fel karantén állomásokat a repülőtereken.

  • Oroszországban is betiltották a sertés és sertéshús behozatalát Mexióból és néhány amerikai államból.

  • cikkünk a témában:

    Sertésinfluenza: élőben online

    A MedIQ blog friss bejegyzésében összefoglalja az Amerikában terjedőfélben lévő új influenzajárvány netes hírforrásait, interaktív térképeit, percről percre frissülő adatbázisait.

  • Kína felfüggesztette a sertés és a sertéshús behozatalát Mexikóból és három amerikai államból, Texasból, Kansasból és Kaliforniából. A kínai mezőgazdasági minisztérium és karanténügyekben illetékes hatóság együttes közleményében jelentette, hogy a behozatali tilalmat azonnali hatállyal érvényesítik annak érdekében, hogy elkerüljék az A/H1N1-es vírus Kínába való bekerülését.

    A kínai hatóságok a járvány veszélyére és óvatosságra figyelmeztették a hétvégén a lakosságot azzal együtt, hogy közölték: Kínában még nem észleltek sertésinfluenzás megbetegedést.  Az ázsiai piacokat máris befolyásolta a járvány mexikói kirobbanása. A dollár a jenhez képest egy havi mélypontjára süllyedt és a befektetők máris a biztosabbnak látszó valuták és az arany felé fordultak.

    000T TRHkg2321909
  • cikkünk a témában:

    Európában is terjed a sertésinfluenza

    Mexikóban 103-an meghaltak sertésinfluenzában. Amerikában 20 esetet jelentettek, Spanyolországban nyolc, Franciaországban négy gyanús esetet talátak. A magyar külügy szerint most ne menjünk Mexikóba, Amerikában közegészségügyi vészhelyzetet hirdettek.

  • cikkünk a témában:

    A spanyolnátha rokona a sertésinfluenza

    A sertésinfluenza Mexikó után Ázsiában és az Egyesült Államokban is felbukkant. Az antivirális szerek egyelőre képesek megfékezni a kórt, azonban bármilyen mutáció katasztrofális következményekkel járhat. Az USA-ban közegészségügyi vészhelyzetet hirdettek.

  • cikkünk a témában:

    A magyar szakemberek is megvizsgálnák a mexikói vírust

    Akár Magyarország is gyárthatná a védőoltást, ehhez azonban tisztázni kell, pontosan mi ellen. Megpróbálnak mintát szerezni a vírusból, hogy Magyarországon is vizsgálhassák. A mostani technika mellett valószínűleg jövő héten már elkészül a laboratóriumokban a vírus nemzetközi meghatározása, és ennek alapján el lehet készíteni a védőoltást is - mondta. Bujdosó László magyar Pandémia Prevenciós Bizottság elnöke. Magyarország oltóanyag "nagyhatalom", így akár a segítségét is felajánlhatja az Egyesült Államoknak a vakcina gyártásában.

    000T TRHkg2321797
  • cikkünk a témában:

    Világjárvány lehet a mexikói halálos influenzából

    A WHO arra figyelmeztet, hogy akár világjárvány is lehet a Mexikóban terjedő influenzából, ami már nyolcvanegy áldozatot szedett. A páciensek jellemzően fiatal felnőttek, akik egyébként teljesen egészségesek.

  • cikkünk a témában:

    Hatvan halott a mexikói influenzajárványban

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint sertésinfluenza okozhatta hatvan ember halálát Mexikóban, legalább nyolcszázan pedig megfertőződhetett az újfajta vírussal, írja a BBC. A páciensek elsősorban fiatal felnőttek, akik korábban nem szenvedtek semmilyen komolyabb betegségben.