Világjárvány lehet a sertésinfluenzából

2009.05.01. 22:28

Fontosabb részletek
  • Magyarországon is megjelent a vírus. Először május végén egy brazil turistáról bizonyosodott be, hogy megfertőzödött, majd két New Yorkból hazaérkező férfinél diagnosztizálták a H1N1-et.
  • Már 69 országban 22 ezernél is több esetben jelentettek fertőzést.
  • Eddig 125 ember halt meg a járványban, többségük Mexikóban és az Egyesült Államokban.
  • A WHO továbbra sem emeli a legmagasabb, hatos fokozatúra a riasztási szintet.
  • A betegség sertéshús fogyasztásával nem terjed, ember-ember közti érintkezéssel viszont igen.
  • Kell-e félni a sertésinfluenzától? - kérdések és válaszok

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az utóbbi 24 órában összesen 52 személy töltötte ki az új influenza A/H1N1 vírussal kapcsolatos kérdőívet Ferihegyen, mivel olyan helyről érkeztek, Mexikóból vagy az Egyesült Államokból, ahol nagy a fertőzésveszély - mondta Falus Ferenc pénteken.

    Az országos tisztifőorvos a Ferihegyen tartott tájékoztatón beszámolt arról is, hogy csütörtöki működése óta az infra mérőrendszer előtt 51 járat 4200 utasa ment el és közülük 8 embernél mutatott a műszer 38 foknál magasabb hőmérsékletet. Később az újboli mérésnél azonban kiderült egyikőjük hőmérséklete sem volt magasabb 37,5 foknál. (FH)

  • Több mint 300 embert, egy hotel összes vendégét és a személyzet minden tagját karanténba helyezték pénteken a hatóságok Hongkongban, miután kimutatták az új influenza vírusát az egyik szállóvendég szervezetében.

    hongkong

    A 25 éves férfi Shanghaj érintésével repült Mexikóból a különleges igazgatású kínai területre.A helyi tévécsatornák híradásai szerint a szálloda bejáratait arcmaszkot viselő rendőrök felügyelik. Ezalatt Kanada, az Egyesült Államok, Spanyolország és Németország után Nagy-Britanniában is bejelentették, hogy az új influenza vírus országon belül emberről emberre terjedt át. (FH)

  • Pénteken tízre nőtt azoknak a briteknek a száma, akik bizonyítottan a Mexikóból kiindult új influenzavírussal fertőződtek, és hatszáznál több, fertőzésgyanús brit beteget vizsgálnak. Németországhoz hasonlóan Nagy-Britanniában első ízben azonosították a kórokozót egy olyan beteg szervezetében, aki előzőleg nem járt Mexikóban. Ez utóbbi fertőzött az állami egészségügyi szolgálatnál (NHS) dolgozik, de nem itt kapta el az új influenzatörzset, hanem az első brit betegtől, aki a barátja. (MTI)

  • Nem kerülhető el, hogy Magyarországon is járványt okoz az új influenzavírus, ami még megbetegedést nem okozott hazánkban - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a Ferihegyi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón, miután hazaérkezett az egészségügyi miniszterek luxembourgi tanácskozásáról. A tárcavezető kérdésre közölte: az sem kerülhető el, hogy halálesetek legyenek.

    D KOS20090501005

    "Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy biztos lesznek halálesetek, minden influenzavírus és -megbetegedés okoz haláleseteket mert általában a legyengült szervezetet támadja meg, olyanokat, akiknek egyéb betegségeik is vannak, éppen ezért kell időben az intézkedéseket életbe léptetni" - fogalmazott. Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint az új influenzavírus a "normál" influenza-szezonnal egy időben érkezik majd meg Magyarországra.

  • "Szerencsére a vírus nem annyira agresszív, mint a madárinfluenza, amelynek 70 százalékos a halálozási aránya" - jelentette be pénteken a mexikói egészségügyi miniszter. Jose Angel Cordoba egyúttal megerősítette, hogy a laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint a sertésinfluenza új vírusa miatt eddig 15 ember halt meg, és 328-an fertőződtek meg a kórral a közép-amerikai országban.

    A tárcavezető szerint az új, A (H1N1) influenza vírus ugyan jóval fertőzőbb mint a madárinfluenzáé, de azzal szemben könnyen gyógyítható - feltéve, hogy a kezelést a fertőzést követően hamar megkezdik. Az egészségügyi miniszter pénteken azt mondta, hogy az esetek számának ugrásszerű emelkedése nem azt jelzi, hogy ilyen sokan kapták el a kórt hirtelen. Ehelyett a növekedés inkább annak tudható be, hogy a sok influenza-gyanús esetek vizsgálati eredményeit bizonyos késéssel kapták meg. (FH)

  • "Megvan az első megerősített hongkongi sertésinfluenzás, egy mexikói férfi" - jelentette be a hongkongi kormányzó, Donald Cang. - A riasztási fokozatot megemeljük." Ez egyben az első megerősített ázsaiai eset. A fertőzött csütörtökön érkezett Hongkongba, és még aznap este bejelentkezett egy kórházba. Pénteken pozitív lett a tesztje, de stabil állapotban van. (AFP)

    000T TRHkg2335973
  • Megvizsgálja az Egészségügyi Világszervezet, hogy mennyire reagált megfelelően a sertésinfluenza megjelenésére, jelentették be pénteken. "Állandóak a különböző influenzás megbetegedések, de amint megtudtuk, hogy itt egy új vírus fertőz, órákon belül megtettük az első lépéseket" - nyilatkozta Thomas Abrahams, a WHO szóvivője, miután Mexikó járványügyi főnöke azzal vádolta meg a szervezetet, hogy hiába értesítették őket, nyolc napig nem csináltak semmit. (AFP)

  • A külügyi tárca azt javasolja, hogy az országba készülők különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, és ottlétük alatt fokozottan legyenek elővigyázatosak. Az Egyesült Államokba tervezett utak lemondását nem tartják indokoltnak. (FH)

  • Csütörtökön már csak negyvenhat új beteg jelentkezett sertésinfluenzára jellemző tünetekkel a mexikói állami kórházakban, ahol az ország lakosságának nagyjából felét látják el. Április 20-án ehhez képest még 212 fertőzésgyanús embert vettek fel. „Ez bíztató jel" - nyilatkozta Jose Angel Cordova egészségügyi miniszter. (Reuters)

  • Azóta meg is gyógyult az ápolónő, aki úgy kapta el a vírust, hogy nem járt Mexikóban, csak a Mexikóból hazaérkezett betegek egyikével állt kapcsolatban. A Németországban korábban azonosított három fiatal beteg az orvosok szerint szintén túl van már a veszélyen.(MTI)

  • cikkünk a témában:

    Mexikóban öt napra leáll az élet

    Példa nélküli országos leállás veszi kezdetét Mexikóban, miután a kormány elrendelte a gazdaság jelentős részének ötnapos szüneteltetését, és az embereket felszólította, hogy ne hagyják el a lakásukat. „Az otthonukban kerülhetik el a legbiztosabban a sertésinfluenzát" - mondta tévébeszédében Felipe Calderón mexikói elnök, aki a krízis kezdete óta most lépett először a nyilvánosság elé. Az intézkedés május 5-ig van érvényben. (Guardian)

  • Már 312 igazolt esetet jelentettek Mexikóból az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ pénteki közleménye szerint (ECDC). Az USA-ban 109-en fertőződtek meg, az összes igazolt eset száma 481. Európában eddig huszonheten betegedtek meg, ebből nyolcat az elmúlt huszonnégy órában jelentettek. A WHO legfrisebb jelentésében összesen 331 igazolt esetet tartanak számon 11 országból, ebből 156-ot Mexikóból.

  • Túl lassan reagált Mexikó figyelmeztetésére a WHO, állítja az ország járványügyi központjának igazgatója, Miguel Angel Lezana, ezért vizsgálatot követel. A központjuk április 16-án értesítette a szervezet amerikai osztályát, de a WHO nyolc napig nem tett semmit. Utána adtak csak ki egy közleményt, hogy „egy új járvány kialakulásától tartanak". (AP)

    000T TRMvd918315
  • Ellepték az amerikaiak a kórházakat, és azok is sertésinfluenza-tesztet követelnek, akiknél a betegség tünetei nem jelentkeztek. Naponta az átlagosnál százzal többen jelentkeznek a sürgősségi ambulanciákon New Yorkban, ahol eddig 49 esetet erősítettek meg. Itt a Mexikóból hazaérkező emberek első útja általában a kórházba vezet. Az országban több mint háromszáz iskola zárt be, és 170 ezer diák maradt otthon. Egy pennsylvaniai egyetemen azokat a diákokat, akik vendégtanárként jártak nemrég Mexikóban, felszólították, hogy ne vegyenek részt a ballagási ünnepségen. Chicagóban néhány katolikus pap nem oszt bort a misén, és a kézfogást is hanyagolják. Sokan viszont arra panaszkodnak, hogy a média csak felfújja a vírust. (NY Times)

  • Az energetikai minisztérium munkatársa az első tesztek alapján a feleségének, a fiának és az unokaöccsének is átadta a vírust, de Obamához két méternél nem került közelebb az elnök áprilisi útja alatt. „Az elnöknek nincsenek tünetei” - mondta a Fehér Ház sajtósa. (Politico)

  • Mexikóban csütörtök estére 300-ra nőtt a H1N1 jelű influenzavírussal megfertőzödtek száma, jelentette be az ország egészségügyi minisztere.
    Itt mintegy 3000-en vannak azok, akiket gyaníthatóan ez a vírus fertőzött meg, ezek közül 679 ember vírusmintáját vizsgálták meg hiteles laboratóriumban. (MTI)

  • A legfrissebb adatok szerint Mexikóban 260-ra nőtt az igazolt esetek száma, 12 ember halálát biztosan az új influenzavírus okozta, írja az AP hírügynökség. A mexikói egészségügyi miniszter a gyanús esetek számát nem módosította, továbbra is körülbelül 2500 megbetegedésről és 168 halálesetről beszél.

  • A The Washington Post szerint Barack Obama amerikai elnök egyik közvetlen munkatársa, a biztonságáért felelős csapat tagja elkaphatta az új vírust, amikor nemrég Mexikóban jártak. A lap úgy tudja, a férfi Steven Chu energetikai miniszter stábjában dolgozik, további részletek egyelőre nem ismertek.

  • cikkünk a témában:

    Levágják a bagdadi állatkert vaddisznóit

    Az iraki mezőgazdasági minisztérium döntése értelmében "a sertésinfluenza veszélye miatt" elővigyázatból le kell vágni a bagdadi állatkertben élő három vaddisznót - közölte a minisztérium állategészségügyi osztályának vezetője. (MTI)

  • Az eddiginél is szorosabb együttműködésben igyekeznek szembenézni az Európai Unió tagországai az új influenzavírus jelentette fenyegetéssel, ugyanakkor továbbra is érvényes az, hogy az egészségügyi kockázatokkal szembeni felkészülés és védekezés nemzeti illetékességi körbe tartozik - áll az egészségügyi miniszterek közleményében, amit a rendkívüli luxembourgi ülés után adtak ki. (MTI)

  • Kolumbiában kell megrendeznie soron következő hazai Libertadores Kupa-mérkőzését két mexikói labdarúgóklubnak, a Chivasnak és a San Luisnak. Mindkét találkozó Bogotában lesz jövő szerdán. A hétvégén az összes bajnoki találkozót zárt kapuk mögött játsszák. (MTI)

  • A laboratóriumi vizsgálat nem mutatta ki az új influenzavírust az Újvidéken kórházba szállított nő szervezetében - közölte Tomica Milosavljević szerb egészségügyi miniszter a Tanjug hírügynökség szerint. Az asszony jól érzi magát, otthon kezelik tovább. A mintát elküldik Londonba, az Egészségügyi Világszervezet laboratóriumában is megvizsgálják.

    000T TRMvd918648
  • Az USA-beli Delaware állam egészségügyi hatóságai négy újabb megerősített esetet jelentettek be, írja a Reuters. Az abc2news.com jelentése szerint a Delaware Egyetem diákjai otthon gyógyulnak. További hat mintát még vizsgálnak.

  • Az előzetes vizsgálatok szerint a Világbank egyik washingtoni alkalmazottja is megfertőződött a H1N1-es vírussal, írja a Guardian. Április 14-18. között járt Mexikóban üzleti úton. Jelenleg a második teszt eredményére várnak.

  • Amerikai laboratóriumot telepítettek Mexikóba, hogy a kutatók gyorsan azonosítani tudják a sertésinfluenza vírusát, és közelebbről tanulmányozhassák az általa okozott betegséget - jelentette be Richard Besser, az amerikai járványügyi központok (CDC) igazgatója. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    A WHO nem használja a sertésinfluenza elnevezést

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte: felhagy a sertésinfluenza elnevezés használatával, hogy ne adjon okot félreértésre a sertések járványügyi veszélyességére vonatkozóan. Dick Thompson, a WHO szóvivője Genfben elmondta, hogy a szervezet mostantól a tudományos meghatározásnak megfelelő, A típusú H1N1-es influenzavírus elnevezést használja majd.

    A szóvivő ezt azzal indokolta, hogy az agráripar és az ENSZ élelmezésügyi ügynöksége aggodalmát fejezte ki, amiért az eddig használt elnevezés félrevezeti a fogyasztókat, és számos országban a disznók kényszervágásának értelmetlen elrendeléséhez vezet. (MTI)

    Olvassa el a témához kapcsolódó írásunkat!>>>

     

    who
  • A Ferihegyi repülőtéren felállított hőkamerák este hat óráig nem találtak beteget, egyszer jeleztek magasabb testhőmérsékletű utast, de ő egészséges volt. Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője azt mondta, hogy a reggel üzembe állított kamerák és az ÁNTSZ adatrögzítése nem zavarta a reptér forgalmát. (FH)

  • Nem váltják le a mexikói egészségügyi minisztert amiatt, hogy két napon át tévesen tájékoztatott az áldozatok számáról. José Córdova Villalobos miniszter csak szerdán adta tovább azt az információt, hogy nem húsz, hanem csak hét esetben erősítette meg a járványügyi központ a vírus jelenlétét a halottakban, noha már hétfőn tudnia kellett róla. A miniszter lényegében bevallotta, hogy rendkívüli helyzetben kommunikációs zavarok vannak a tárcánál. (MTI)

  • Androulla Vassiliou, az Európai Unió egészségügyi biztosa óvott a pánikkeltéstől, ugyanakkor éberséget és felkészültséget kért mindenkitől. Az EU szakminiszterei ezekben a percekben is tárgyalnak az óvintézkedésekről. A Mexikóba tartó légi járatok felfüggesztéséről nincs egyetértés. (BBC)

  • A mexikói egészségügyi hatóságok tömeges szűrővizsgálatot indítottak a sertésinfluenzával leginkább fertőzött fővárosban és környékén.  A mentőkben és kisteherautókban berendezett szűrőállomások meghatározott terv szerint járják a településeket, és mintát vesznek az egészségükért aggódó lakosoktól. A módszerrel az is felmérhető, hogy hol, és milyen mértékben terjed a fertőzés. (MTI)