Világjárvány lehet a sertésinfluenzából

2009.04.29. 23:18

Fontosabb részletek
  • Magyarországon is megjelent a vírus. Először május végén egy brazil turistáról bizonyosodott be, hogy megfertőzödött, majd két New Yorkból hazaérkező férfinél diagnosztizálták a H1N1-et.
  • Már 69 országban 22 ezernél is több esetben jelentettek fertőzést.
  • Eddig 125 ember halt meg a járványban, többségük Mexikóban és az Egyesült Államokban.
  • A WHO továbbra sem emeli a legmagasabb, hatos fokozatúra a riasztási szintet.
  • A betegség sertéshús fogyasztásával nem terjed, ember-ember közti érintkezéssel viszont igen.
  • Kell-e félni a sertésinfluenzától? - kérdések és válaszok

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A WHO szakértői úgy értékelték, hogy a vírus "a lassulás minden jele nélkül terjed", ezért hívták össze a nemzetközi szakértőkből álló vészhelyzeti bizottságot, amely megemelte a riasztási szintet.

    000T TRMvd917209

  • Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) egyetért a WHO-val, amely 5-ös szintűre emelte a sertésinfluenza miatti riasztási fokozatot, miután MExikóban és az USA-ban is bebizonyosodott, hogy emberről emberre is terjed a vírus. Az influenza komoly fertőzés, amely nagyon sok ember halálát okozza minden évben a világban, figyelmeztet a szervezet. Európa azonban soha nem volt jobban felkészülve egy világjárványra, mint most. Az emberek megkapták a megfelelő tájékoztatást, a járványügyi intézkedések kiszélesedtek az elmúlt években, a betegségről az egészségügyi hatóságok sokat tudnak, az EU országai pedig intenzíven dolgoztak a világjárványra való felkészülésen.

    A vizsgálatok most arra irányulnak, hogy megállapítsák, milyen gyorsan terjed a vírus. Fontos feladat a járvány terjedésének nyomonkövetése, az eseti ellátás kiszélesítése és az antivirális szerek használata, olvasható a szervezet közleményében.

  • A WHO este hat órakor kiadott összesítése szerint kilenc ország jelentett összesen 148 igazolt fertőzéses esetet:

    Mexikó: 26 igazolt fertőzés, 7 haláleset

    Egyesült Államok: 91 igazolt fertőzés, 1 haláleset

    Kanada: 13 igazolt fertőzés

    Egyesült Királyság: 5 igazolt fertőzés

    Spanyolország: 4 igazolt fertőzés

    Németország: 3 igazolt fertőzés

    Új-Zéland: 3 igazolt fertőzés

    Izrael: 2 igazolt fertőzés

    Ausztria: 1 igazolt fertőzés

    12


  • Az Egészségügyi Világszervezet a hatos skálán 5-ös fokozatúra emelte szerdán a sertésinfluenza terjedése miatti riasztást - közölte az Európai Bizottság. Ez azt jelenti, hogy a betegség ugyannak a térségnek több mint két országában önálló gócokban alakul ki. Küszöbön áll egy világjárvány és igen kevés idő van a felkészülésre. Minden országnak életbe kell léptetnie a pandémiára való felkészüléssel kapcsolatos terveit, közölte Margaret Chan, az ENSZ szakosított szervezetének főigazgatója.

  • Az  Egészségügyi Világszervezet (WHO) hatfokozatú riasztási skálája:

    1. fokozat: Az emberi esetek kis kockázatát jelenti, az állatokat megfertőző vírus emberre nem terjed át.

    2. fokozat: A vad- vagy háziállatok között terjedő vírus néhány esetben emberre is átterjed.

    3. fokozat: A vírus korlátozott gócokban aktívan fertőz, de nincs tömeges emberről emberre terjedő fertőzés.

    4. fokozat: Az állati eredetű vírus bizonyítottan képes járványt előidézni egy emberi közösségben. Ebben a fokozatban még nem tartják elkerülhetetlennek a világjárványt.

    5. fokozat: A betegség ugyannak a térségnek több mint két országában önálló gócokban alakul ki. Küszöbön áll egy világjárvány és igen kevés idő van a felkészülésre.

    6. fokozat: Hivatalosan megállapítják a világjárvány kialakulását. Ehhez arra van szükség, hogy a vírus a világ két különböző régiójában önálló gócokban fertőzzön.

  • Az Egészségügyi Világszervezet várhatóan órákon belül a második legmagasabb szintre, 5-ös fokozatúra emeli a sertésinfluenza miatti riasztási szintet - közölték szerdán illetékesek. "A dolgok gyorsan haladnak" - mondta egy jól értesült forrás. Egy másik illetékes, aki szerint az ENSZ szakosított szervezete a sertésinfluenza terjedése miatt a jelenlegi 4-ről várhatóan 5-re emeli a riasztási fokozatot, közölte: szerinte a legmagasabb, 6-os riasztási fokozatot nem rendelik el.

    A hatfokú skálán az 1-es az emberi esetek kis kockázatát jelenti, a 6-os pedig a kór erőteljes, hosszan tartó terjedését emberről emberre. A négyes fokozat azt jelenti, hogy egy új vírus által okozott, emberről emberre terjedő megbetegedés bukkant fel, amely képes közösségi szinten járványt előidézni, és a világméretű járvány kockázata jelentősen megnövekedett, de kitörése még egyáltalán nem biztos. Az ötös-hatos fokozat már a fertőzés elterjedésének jelentős veszélyét jelzi.

  • cikkünk a témában:

    Az 5-ös riasztástól sem kell bepánikolni

    Nem kell, hogy pánikot keltsen az, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 5-ös fokozatú riadót rendel, ami azt jelenti: a világjárvány kitörése küszöbön áll - nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek Sylvie Briand, a genfi székhelyű szervezet influenza járványügyi programjának megbízott igazgatója.

    000T TRMvd917313
  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé került szerdán a sertésinfluenza ügye; a soros elnöki tisztséget betöltő Mexikó külügyminisztere a nemzetközi szervezetek szerepét és a nemzetközi együttműködés fontosságát hangsúlyozta az egészségügyi válság kezelésében. A világszervezet legfontosabb testületében első ízben esett szó az új influenza terjedéséről. Patricia Espinosa mexikói külügyminiszter azt sürgette, hogy a nemzetközi közösség tagjai fogjanak össze az influenzaválság leküzdésére. (MTI)

  • Horvátország szerdán jelezte első sertésinfluenza-gyanús esetét. Egy 22 éves eszéki nőről van szó, aki a minap tért vissza az Egyesült Államokból - közölte a zágrábi egészségügyi minisztérium. A beteget tamiflu vírusölő gyógyszerrel kezelik.

  • Eddig 91 influenzás megbetegedésről bizonyosodott be az Egyesült Államokban, hogy a sertésinfluenza vírusa okozta - jelentették be szerdán Washingtonban. Richard Besser, a járványos betegségek megelőzéséért és megfékezéséért felelős központ ügyvezető igazgatója közölte ezt az adatot, hozzátéve, hogy a 91 beteg közül ötöt kellett kórházba szállítani. Mint elmondta, immár az Egyesült Államok tíz szövetségi államában találtak sertésinfluenzás eseteket.

    11
  • Az USA-ban és a Kanadában talált fertőzöttek mindegyike korábban Mexikóban járt. Ugyanígy a Costa Ricában, Izraelben és Új-Zélandon azonosított személyekről is kiderült, hogy voltak az észak-amerikai országban. Az USA-ban meghalt kisfiú is mexikói volt.

    A jelek szerint a vírus leginkább Mexikóban terjed emberről emberre, olvasható az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentésében. Az Európai Unióban felderített esetek közül egyelőre nincs arra utaló nyom, hogy a megfertőződött személyek továbbadták volna a vírust környezetükben. Bár mindezek alapján az A/H1N1 nem tűnik nagyon virulensnek, az ECDC arra figyelmeztet, hogy a kórokozó szerkezete megváltozhat, ezért folyamatosan nyomon kell követni.

  • Az ENSZ szerint Afrika országait különösen veszélyezteti a Mexikóból kiinduló sertésinfluenza. Michele Montas, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szóvivője elmondta, hogy az egyébként is segélyekre szoruló szegény afrikai országokat megfelelő óvintézkedések nélkül teljesen felkészületlenül érheti a vírus. A nemzetközi szervezet támogatásáról biztosította az afrikai országokat.

    Több afrikai ország már életbe léptetett elővigyázatosságból intézkedéseket. A Spanyolországhoz közeli Marokkóban megszigorították az ellenőrzéseket a reptereken és a határátkelőhelyeken, de Algériában, Ghánában és Togóban is terveznek biztonsági intézkedéseket. Egyiptomban a sertésállomány leöléséről döntöttek. (Africa News)

  • Mexikói volt a sertésinfluenza eddig egyetlen egyesült államokbeli halálos áldozata, tudta meg szerdán a CNN hírtelevízió. A korábbi hírek arról szóltak, hogy a 23 hónapos gyerek járt az országban, de azt nem lehetett tudni hogy onnan való.

    A mexikói család éppen azért érkezett az Egyesült Államokba, hogy a beteg kisgyermekkel orvoshoz forduljanak. A gyerek végül Texas államban hunyt el. Ez az első bizonyítottan sertésinfluenzás haláleset az Egyesült Államokban, egyúttal Mexikón kívül. (FH)

  • Az egyiptomi egészségügyi minisztérium elővigyázatosságból elrendelte az országban található 300 ezer sertés leölését, annak ellenére, hogy Egyiptomban egyelőre nem merült fel a sertésinfluenza gyanúja. Egyiptomban a muszlim lakosság nem fogyaszt sertéshúst, azonban ez nem vonatkozik az országban élő többi lakosokra. (AP)

    000T TRNic357392
  • Az amerikai kormány kész bármilyen lépésre a sertésinfluenza terjedésének megfékezéséért  - közölte szerdán Barack Obama, akit éppen 100 napja iktattak be hivatalába. Az elnök azt mondta, itt az ideje, hogy maximális elővigyázatossági lépések történjenek a vírustörzs terjedésének meggátolására, miután megtörtént az első sertésinfluenzás haláleset az Egyesült Államokban. Obama szerint "nyilvánvalóan súlyos a helyzet". (MTI)

    000T TRWas2307324
  • Az Európai Bizottság megerősítette szerdán: úgy döntött, hogy ezentúl nem a sertésinfluenza vírusának, hanem "új influenzavírusnak" nevezi azt a vírust, amely a Mexikóból kiinduló járványt okozza. Andrulla Vasziliu egészségügyi biztos szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy így elkerülhető a zűrzavar az állatbetegség és az emberi megbetegedés megnevezésében, illetve mérsékelhető a sertéstenyésztő ágazatnak okozott kár.

    Azt nem tudta megmondani, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyesli-e ezt a döntést.  A világszerte gyorsan terjedő influenzának a megnevezése vitákat okoz, és ezekben a vitákban gazdasági és tudományos megfontolások keverednek.

  • Szerdán letette esküjét Katherine Sebelius amerikai egészségügyi miniszter, miután a szenátusban 65-31 arányban jóváhagyták kinevezését. Barack Obama amerikai elnök már korábban hangsúlyozta, hogy Sebeliusra nagy szükség van a sertésinfluenza miatt kialakult helyzetben. Korábban Janet Napolitano nemzetbiztonsági miniszter nyilatkozott a fertőzés ügyében. (CBN News)

  • Időközben Kubában bejelentették, hogy a járvány miatt helyi idő szerint csütörtök nulla órától határozatlan időre felfüggesztik a Mexikó és a szigetország közötti repülőjáratokat. A kommunista ország előző nap még azt közölte, hogy a felfüggesztés 48 órára szól. (MTI)

  • Dél-Koreában öt, Izraelben egy újabb influenzás beteget vizsgálnak, mert a gyanú szerint a sertésinfluenza vírusa betegíthette meg őket - közölték szerdán hivatalos forrásból. Az öt dél-koreainál, köztük egy 15 hónapos kislánynál azután jelentkeztek a tünetek - köhögés, orrfolyás, magas láz -, hogy hazatértek Mexikóból, illetve az Egyesült Államokból.

    000T TRHkg2328669
    Karantén csoport Tokió repterén

     

    Izraelben egy újabb sertésinfluenza-gyanús esetről tettek bejelentést. A zsidó államból eddig két megerősített megbetegedésről és egy gyanús esetről érkezett hír. Legújabban egy 9 éves kisfiúról gyanítják, hogy sertésinfluenzával fertőződhetett meg. A beteget - aki ugyanazon a New Yorkból érkező repülőjáraton utazott, mint az eddig megerősített két izraeli sertésinfluenzás egyike - karanténba helyezték egy izraeli kórházban. A másik vizsgált beteg egy ötéves kislány. (MTI)

  • Semmiféle magyarázat nincs arra, hogy a Mexikóban történt megbetegedések miért lényegesen súlyosabbak, mint az Amerikában történtek, miközben bizonyított, hogy mindkét országban ugyanaz a vírustörzs fertőz, mondta Falus Ferenc országos tisztifőorvos az országgyűlés egészségügyi bizottsága előtt. Továbbá aggodalomra ad okot az, hogy a Mexikóban megbetegedettek többsége egészséges fiatal, tehát nem idős, kórházban lévő vagy gyerek. A feltételezett halálozási adatszám a megbetegedésekhez képest azonban csökkent - tette hozzá Falus Ferenc. Európában a szakembereknek betegről betegre terjedésről még nincs tudomásuk, ezért a Magyarországon eddig hozott intézkedéseknél többre egyelőre nincs szükség. (MTI)

  • Napokon belül Magyarországra érkezhet az az új, A/H1N1 típusú influenzavírus-törzs, amelynek segítségével elindulhat az oltóanyaggyártás - mondta Bujdosó László, a Pandémiás Bizottság elnöke szerdán a parlament egészségügyi bizottsága előtt. A szakember közölte: az úgynevezett vadvírust már korábban megkérték, a törzs az Egyesült Államokból érkezik. Amint a magyar szakemberek megkapják a vírustörzset, 8-12 héten belül elkészülhet az első 500 ezer adag oltóanyag - mondta Bujdosó László.

    Hozzátette: "nem elképzelhetetlen", hogy a már korábban beadott humán vírus elleni oltóanyag egyfajta keresztvédettséget biztosít az újfajta vírus ellen. Az, hogy fennáll-e a keresztvédettség, a vírustörzs Magyarországra érkezése után 1-2 héten belül derül ki.

    000T TRMvd916759
    Reptéri dolgozók Buenos Airesben
  • Szlovákiában is van két sertésinfluenza-gyanús személy - jelentette Ivan Rovný ((ivan rovní)) országos tiszti főorvos szerdán. A SITA hírügynökség híradása szerint mindkét személy esetében fennáll annak lehetősége, hogy külföldről sertésinfluenza-vírust  hoztak haza, de egyelőre egyik esetben sem nyert megerősítést, hogy vírushordozók lennének. Az egyik eset pozsonyi, a másik nyitrai. Rovný hangsúlyozta, egyelőre semmi sem biztos, de mindkét személyt orvosi megfigyelés alatt tartják.

  • Három újabb sertésinfluenza-fertőzést azonosítottak a brit hatóságok az eddig ismert két igazolt megbetegedésen túl - közölte szerdán a brit kormányfő. Gordon Brown a parlament alsóházában ismertette az újabb megbetegedések tényét.

    Közölte: szerdán egy 12 éves kislány és két felnőtt lelete bizonyult pozitívnak. A gyermek a délnyugat-angliai Torbay városában, a két felnőtt Londonban, illetve Birminghamben él. Előzőleg egy fiatal skót házaspár szervezetében mutatták ki a sertésinfluenza vírusát, de ők szerdán már tünetmentesek voltak.

  • Eddig tizennégy EU-tagállam jelentett sertésinfluenza-gyanús eseteket, közölte az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC). A jelentett esetek enyhe tünetekre utalnak, haláleset Európában nem történt. Az országoknak ugyanakkor meg kell erősíteniük az egészségügyi szolgáltatást, mert a járvány gyanúja miatt várhatóan a szokásosnál nagyobb mértékű terhelés éri az egészségügyi rendszert.

  • Spanyolországban két további megerősített eset van, így ott már négyen fertőződtek meg a H1N1-gyel, állítólag mindannyian jól reagálnak a gyógyszeres kezelésre. Országszerte 59 embert vizsgálnak influenza gyanújával.

  • Az osztrák egészségügyi miniszter szerdai közleménye szerint egy, a mexikói Guadalajarában járt 28 éves nő kapta el a kórt.

  • Mindhárom német sertésinluenza-fertőzöttnek javult az állapota. A Mexikóból hazétérő 37 éves nőn csak enyhe tünetek jelentkeztek, és mivel  nem volt semmilyen egyéb betegsége, az influenzát jól lehetett kezelni. Egy 30 éves német férfi esete orvosilag összetettebb, mert neki van egy alapbetegsége is. Az influenza miat fellépő láz növelte a komplikáció veszélyét, de a lázat sikerült levinni, így most állapota javult.

    Sikeresen kezelik a harmadik beteget, egy 22 éves nőt is. Az orvosok azt is vizsgálják, a nő kivel került kapcsolatba Mexikóból való hazaérkezése után és ezeken az embereken megjelennek-e a jellemző tünetek.

  • A kínai külügyminisztérium szerdán visszautasította azokat a nyugati sajtóban megjelent beszámolókat, amelyek a sertésinfluenza forrásaként Kínát nevezték meg. "Minden valóságalapot nélkülöznek a sertésinfluenza kínai keletkezéséről szóló feltételezések" - közölte Mao Csün-an (Mao Qunan) kínai külügyi szóvivő. Az A/H1N1 típusú influenzavírus-törzs a kínai lakosság körében és az ország sertésállományában eddig még nem okozott megbetegedést. (MTI)

    000T TRHkg2325149
  • Egy 23 hónapos gyermek halt meg Texasban bizonyítottan a sertésinfluenza fertőzés következtében, jelentette a CNN. Ő a sertésinfluenza járvány első Mexikón kívüli halálos áldozata. Mexikóban 7 halálesetnél igazolták, hogy azt az A/H1N1 vírus okozta.

  • Roselyne Bachelot francia egészségügy miniszter arra szólítja fel az Európai Uniót, hogyfüggesszen fel minden légi járatot Mexikóba.