Világjárvány lehet a sertésinfluenzából

2009.04.29. 12:21

Fontosabb részletek
  • Magyarországon is megjelent a vírus. Először május végén egy brazil turistáról bizonyosodott be, hogy megfertőzödött, majd két New Yorkból hazaérkező férfinél diagnosztizálták a H1N1-et.
  • Már 69 országban 22 ezernél is több esetben jelentettek fertőzést.
  • Eddig 125 ember halt meg a járványban, többségük Mexikóban és az Egyesült Államokban.
  • A WHO továbbra sem emeli a legmagasabb, hatos fokozatúra a riasztási szintet.
  • A betegség sertéshús fogyasztásával nem terjed, ember-ember közti érintkezéssel viszont igen.
  • Kell-e félni a sertésinfluenzától? - kérdések és válaszok

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A legutóbbi adatok alapján a következő országokban igazoltak az A/H1N1 vírus által okozott megbetegedést

    Mexikó 26 igazolt eset, 7 halálozás

    Egyesült Államok 64 igazolt eset, halálozás nem történt

    Kanada 6 igazolt eset, halálozás nem történt

    Új-Zéland 3 igazolt eset, halálozás nem történt

    Izrael 2 igazolt eset, halálozás nem történt

    Egyesült Királyság 2 igazolt eset, halálozás nem történt

    Spanyolország 2 igazolt eset, halálozás nem történt

    Németország 3 igazolt eset, halálozás nem történt

    Costa Rica 2 igazolt eset, halálozás nem történt

  • A WHO továbbra sem tanácsolja az utazási szigorítások bevezetését vagy a határok lezárását. Az Egészségügyi Világszervezet azonban azt javasolja, hogy a beteg emberek halasszák el a nemzetközi utazásaikat és azok az emberek, akiknél a tünetek nemzetközi utazást követően jelentek meg, forduljanak orvoshoz.

    D  ZA20090429021
    Hőkamerák Ferihegyen
  • Izraelben egy újabb esetről bizonyosodott be, hogy a sertésinfluenza vírus okozta. A vírust egy 47 éves férfi szervezetében azonosították, aki korábban Mexikóban volt.

  • A Robert Koch Intézet megerősítette, hogy Németországban három ember fertőződött meg az A/H1N1 vírussal. Egy 22 éves hamburgi nő nemrég tért vissza Mexikóból. A második beteg egy férfi, akit a regensburgi klinikán kezelnek, a harmadik pedig egy 37 éves nő, aki valószínűleg szintén mexikói utazásán fertőződhetett meg.

  • Nagy-Britanniában eddig két igazolt sertésinfluenza-esetet észleltek. Egy fiatal skót házaspár mexikói nászútjáról hazatérve betegedett meg; őket Glasgow közelében, Airdrie kisváros kórházának elkülönítő részlegében kezelik. Betegségük a hatósági tájékoztatás szerint nagyon enyhe lefolyású volt. Éppen az enyhe tünetek miatt a két beteg napokig nem ment orvoshoz, abban a hitben, hogy az időeltérés miatt nem érzik jól magukat. Szakértők szerint ez annak a kockázatával járhat, hogy esetleg akár több száz személyt is megfertőzhettek.

    A skót egészségügyi szervek 23 további gyanús esetet vizsgálnak. A vizsgált személyek közül tizennégyen Mexikóból, illetve az Egyesült Államokból tértek haza, és nem ismerik a bizonyítottan sertésinfluenzával fertőzött házaspárt, Iain és Dawn Askhamet. Kilencen viszont nem jártak külföldön, hanem közvetlenül kapcsolatban voltak Askhamékkel, és ezután jelentkeztek náluk a tünetek. Ha ez utóbbiak közül bármelyik személyről bebizonyosodik, hogy a sertésinfluenza vírusával fertőződött, az azt jelentené, hogy a kór Nagy-Britannián belül is továbbterjedt.

  • Maszkok és tájékoztató szórólapok tízmillióit rendelte meg a brit kormány a sertésinfluenza elleni harc jegyében. Az egészségügyi minisztérium összesen 32 millió, egyszer használatos szájmaszk beszerzését kezdeményezte, nem elsősorban a lakosság, hanem az egészségügyi szakszemélyzet részére. A hatóságok emellett a 25 millió brit háztartás mindegyikébe szórólapokat juttatnak el, tájékoztatva a lakosságot a sertésinfluenza jellemzőiről, illetve a fertőzés megelőzésének módjairól.

  • A sertésinfluenza csak a mexikói és az ázsiai szegénynegyedekben élők tragédiája, állította Michael O'Leary a Ryanair fapados légitársaság vezetője. Az influenzából nem lesz világjárvány, akárcsak a korábbi fertőző betegségekből sem, és Európára nem jelent veszélyt, hangoztatta az ír légitársaság elnöke. A rövidtávú európai járatokon utazókat egyáltalán nem fenyegeti a veszély, hogy elkapják a fertőzést, tette hozzá.

    O'Leary eltúlzott nyilatkozatában szerepet játszhatott, hogy a fenyegető világjárvány miatt várhatóan jelentősen visszaesik majd a légiforgalom. A Ryanair vezetője nem először kelt feltűnést nyilatkozataival. Korábban felvetette, hogy az utasszállító gépeken fizetőssé kellene tenni a vécéhasználatot, legutóbb pedig bejelentette, hogy a Ryanair különdíjat akar felszámítani a túlsúlyos utasokra.

     

  • A müncheni repülőtér felkészült a dél körül érkező mexikói járat fogadására. A Cancunban felszállt Airbus 330-ason 275 utas érkezik. Ha a gépen találnak utasokat sertésinfluenzára jellemző tünetekkel, őket egy elkülönített helyiségbe irányítják, közölték a hatóságok.

  • Németországban egy hamburgi nő is nagy valószínűséggel elkapta a vírust, jelentette a Financial Times Deutschland. A teszteredmény várhatóan délutánra készül el. A nőt kedden reggel szállították be a hamburgi egyetemi klinikára magas lázzal és más jellemző tünetekkel. A beteg állapota kielégítő, közölte a klinika. A nőt elkülönítették, és gyógyszerekkel kezelik. Korábban ő is Mexikóban volt, a napokban tért haza Németországba.

  • Felbukkant a sertésinfluenza Németországban. A tesztek megerősítették, hogy egy ember elkapta a kórt - jelentette az AFP a bajor kormányra hivatkozva. A tartományi egészségügy-minisztérium szerint a beteg Regensburg körzetéből való.

    000T TRHkg2328059
  • Szórólapkampányt indítanak Nagy-Britanniában. Minden otthonba eljuttatnak egy tájékoztatót, ami leírja a betegség tüneteit, és tanácsokat ad a fertőzés kezelésére. Növelni akarják az ország szájmaszk-készletét is, erről egyelőre tárgyalások folynak a gyártókkal.

  • Rendkívüli állapotot hirdettek ki a Costa Rica-i hatóságok, miután megerősítették két ember sertésinfluenzás megbetegedését, jelentette be Maria Luisa Avila egészségügy-miniszter. Két fertőzött, egy 21 éves nő és egy 30 éves férfi egyaránt Mexikóban járt az elmúlt napokban. Állapotuk nem életveszélyes. Ők voltak az első megerősített sertésinfluenzás betegek Mexikón kívül Közép-Amerikában. (MTI)

  • New York-ban attól tartanak, hogy diákok százai fertőződhettek meg a sertésinfluenza vírusával, írja a The Times Online. Jelenleg az a legvalószínűbb, hogy a járvány három iskolát érint, az egyiket már kedden bezárták, miután autista gyermekek tucatjain észleltek tüneteket. Michael Bloomberg, New York polgármestere igyekszik megnyugtatni mindenkit. "Az összes beteg gyógyul, többségüknél csak enyhe lefolyású a kór" - mondta.

  • Hétfőig biztosan nem szállhatnak le Argentínában a Mexikóvárosból érkező repülőgépek, jelentette be az argentin kormány. Ugyanakkor felszólították azokat az utasokat, akik az elmúlt 20 napban érkeztek Észak-Amerikából, hogy vegyék fel a kapcsolatot az egészségügyi minisztériummal, írja a BBC.

    000T TRHkg2328078
  • cikkünk a témában:

    Változtak a mexikói adatok

    Valószínűleg 159 ember halálát okozta a sertésinfluenza Mexikóban, de a megerősített esetek számát húszról hétre csökkentették, közölte az ország egészségügyi minisztere a BBC szerint. Jose Angel Cordova "többé-kevésbé stabilnak" nevezte a helyzetet, annak ellenére, hogy a gyanús esetek száma kissé emelkedett.

  • cikkünk a témában:

    Két gyanús haláleset Kaliforniában

    Elképzelhető, hogy a sertésinfluenza okozta egy 45 éves kaliforniai férfi halálát április 22-én. Egy másik gyanús halálesetet is vizsgálnak, a 33 éves férfit szombaton sertésinfluenzára utaló tünetekkel szállították kórházba.

  • Rendkívüli állapotot hirdetett ki kedden Kaliforniában Arnold Schwarzenegger kormányzó a sertésinfluenza-járvány miatt, amely mintegy 150 embert ölt meg a szomszédos Mexikóban. Ez lehetővé teszi az Egyesült Államok e szövetségi állama számára, hogy pótlólagosan megemelje az egészségügyi hatóságok költségvetési kereteit, s gyorsabban és könnyebben vásárolhasson orvosi berendezéseket és anyagokat. Eddig tizenhárom helyi sertésinfluenzás emberi megbetegedést erősítettek meg a kaliforniai hatóságok.

  • Izraelben megerősítették a második sertésinfluenzás emberi megbetegedés tényét. Egy 47 éves férfi két nappal ezelőtt tért haza Mexikóból, és orvoshoz fordult, mert rosszul érezte magát. A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy ugyanaz a vírusfajta van a szervezetében, amely világszerte riadalmat váltott ki.

  • Eddig 88 esetben igazolták a laborvizsgálatok, hogy sertésinfluenza betegített meg embereket. Az eddig igazolt esetek:

    Egyesült Államok - 40
    Mexikó - 33
    Kanada - 6
    Új-Zéland - 3
    Izrael - 2
    Nagy-Britannia - 2
    Spanyolország - 2

    000T TRWas2305842
  • Nem elkerülhetetlen egy nagy sertésinfluenza-járvány kitörése, de célszerű, ha minden ország felkészül a világjárvány leküzdésére, jelentette ki genfi sajtóértekezletén Fukuda Keidzsi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezérigazgató-helyettese. (MTI)

  • Az Európai Bizottság közleménye szerint az EU nem tervezi semmilyen  hús, sertéshús, vagy élelmiszertermék behozatalának a korlátozását az Egyesült Államokból, mert jelen ismeretek szerint nincs közvetlen kapcsolat az élelmiszer és a sertésinfluenza között. Az EU nem tervezi továbbá amerikai élőállat importjának a korlátozását sem. Egyelőre hat állam, köztük Oroszország és Kína tiltotta meg a sertéshúsból készült élelmiszertermékek behozatalát az Egyesült Államok néhány térségéből, illetve Mexikóból. (MTI)

  • A már igazoltan sertésinfluenzával fertőzött fiatal skót házaspár mellett Skóciában még 23, Walesben pedig 8 gyanús esetet vizsgálnak a brit közegészségügyi hatóságok. A Skóciában  vizsgált személyek közül tizennégyen Mexikóból, illetve az Egyesült Államokból tértek haza, és nem ismerik a bizonyítottan sertésinfluenzával fertőzött házaspárt, kilencen viszont nem jártak külföldön, hanem közvetlenül kapcsolatban voltak a fertőzöttekkel, és ezután jelentkeztek náluk a tünetek. A skót egészségügyi miniszter szerint valamennyi gyanús beteg tünetei enyhék. (MTI)

  • Új Zélandon 3, Izraelben 1 igazolt sertésinfluenza-fertőzést jelentettek. Az új-zélandi iskolácsoport Mexikóból tért haza, és 11 embernél jelentkeztek tünetek. A tesztek 3-nál igazolták a vírus jelenlétét. Az izraeli beteg korábban szintén Mexikóban járt.

  • A WHO közlése szerint világszerte összesen 1757 gyanús esetet jelentettek. Ezek közül 82 esetben igazolták az A/H1N1 vírus jelenlétét.

    Mexikóban 33 igazolt eset

    Egyesült Államokban 40 igazolt eset

    Kanadában 6 igazolt eset

    Egyesült Királyságban 2 igazolt eset

    Spanyolországban 1 igazolt eset

    000T TRDV501310
  • Nincs szükség uniós szintű utazási korlátozások elrendelésére a sertésinfluenza miatt - közölte kedden Brüsszelben Andrulla Vasziliu, az Európai Bizottság egészségügyi kérdésekkel foglalkozó tagja. Sajtóértekezleten tett bejelentésének előzménye, hogy hétfőn - hangsúlyozottan személyes véleményeként - még azt mondta: a maga részéről elhalasztana minden, nem feltétlenül szükséges utazást a sertésinfluenza által érintett mexikói, illetve egyesült államokbeli térségekbe.

  • A sertésinfluenza lappangási ideje a WHO szerint 4-6 nap. Aki több mint  tíz napja ért haza Mexikóból és csak most jelentkeznek nála influenzaszerű tünetek, biztos, hogy nem sertésinfluenzával fertőződött meg, hanem valamilyen más influenzavírussal, mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter.

  • A repülőtéren elvileg alkalmas egy hőkamera arra, hogy a magasabb testhőmérsékletű, feltehetően lázas betegeket kiszűrjék, de ezt csak körültekintően lehet alkalmazni, mivel sok vakriasztást ad, mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter. A hőkamera olyan embereket is kimutat, akik egyáltalán nem a sertésinfluenza miatt lázasak, ezért Ferihegyen egyelőre keresik azt a helyet, hol lenne a legjobb ilyen berendezést elhelyezni.

    000T TRHkg2324474

    A ferihegyi repülőtéren regisztrálják a Mexikóból valamint az Egyesült Államok déli részéről érkező utasokat, és javasolják nekik, hogy vegyenek részt egészségügyi vizsgálaton. Megkezdték 25 egészségügyi szakember kiképzését a reptéri beléptetéshez.

  • Az európai egészségügyi hatóságoknak egyelőre nincs tudomása arról, hogy egy sertésinfluenzával fertőzött ember környezetében mások megbetegedtek volna, mondta Falus Ferenc országos tisztifőorvos. (A WHO ugyanakkor azért emelte 4-es fokozatúra a riasztást, mert a vírus korlátozottan képes emberről emberre terjedni.) A tisztifőorvos megerősítette: a fertőzést sertéshús fogyasztásával nem lehet elkapni. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyelőre nincs olyan gyógyszer vagy oltás, amivel a fertőzést meg lehet előzni.

  • A sertésinfluenza kifejezés használatával fel kellene hagyni, mert indokolatlanul kárt okoz a húsiparnak, mondta kedden Brüsszelben Andrulla Vasziliu, az Európai Bizottság egészségügyi kérdésekkel foglalkozó tagja. Ez az elnevezés - mondta - félrevezető, hiszen a sertéshús fogyasztása az emberre halálos veszélyt jelentő járvány ellenére is teljesen biztonságos. Jobb javaslata egyelőre nincs, mint hogy nevezzék a betegséget "újszerű influenzának". (MTI)

    000T TRHkg2325538
  • Sertésinfluenza gyanújával kezelnek egy nőt a felső-ausztriai Steyr kórházában - jelentette kedden az osztrák közszolgálati televízió. A betegnek, aki nem sokkal korábban érkezett haza mexikói nyaralásáról, orvosai szerint olyan tünetei vannak, amelyek a sertésinfluenza esetében is jelentkeznek - tudósított az ORF híradója. Egyelőre nem tudni, hogy valóban sertésinfluenzától vagy pedig "hagyományos" influenzától betegedett-e meg. Az orvosok mintát vettek tőle, és azt egy bécsi laborba küldték elemzésre.