Sólyom az ukrajnai magyarságért aggódik

2009.04.28. 15:26
Ellehetetleníti a magyar oktatást Kárpátalján az ukrán oktatási törvény, mondta Sólyom László ukrán kollégájának budapesti találkozójukon. Sólyom Juscsenko személyes segítségét kérte a magyar emlékművek elleni támadások elkövetőinek felderítésében, valamint a gázellátás garantálását követelte.

A két éve bevezetett új oktatási rendszer ellehetetleníti a magyar iskoláztatást Kárpátalján, ez pedig az ukrajnai magyarság fennmaradását veszélyezteti, jelentette ki Sólyom László az ukrán elnökkel folytatott budapesti tárgyalásai után. A törvény rendelkezései szerint felsőfokú oktatási intézményekbe kizárólag emelt szintű ukrán érettségivel lehet bejutni, ez pedig ellehetetleníti a magyar nyelvű oktatást.

A témában hamarosan egyeztet az ukrán és a magyar oktatási miniszter. Sólyom a két ország viszonyát rontó másik ügyben, a kárpátaljai magyar emlékművek megrongálóinak kézrekerítésében Juscsenko ukrán elnök személyes segítségét kérte. Juscsenko szerint mindent megtesznek az esetek felderítéséért és az elkövető "beteg emberek" elfogásáért.

Ezeket leszámítva Sólyom jónak és szorosnak nevezte Magyarország és Ukrajna együttműködését. örömmel nyugtázta, hogy Juscsenko szerint a történelmi eseményeken túllépve a szomszéd népekkel baráti viszonyt kell ápolni.

A találkozón emellett szó esett a gázellátás biztonságáról is. Sólyom László határozottan kérte Juscsenkótól, hogy Ukrajna biztosítsa a magyar gázellátást. Mint mondta, "[Juscsenko] biztosított róla, hogy Ukrajnán nem fog múlni". Azt állította, hogy Ukrajna soha nem akadályozta az orosz gáz eljutását a magyar és az európai piacra, és sosem zárja majd el Magyarország hozzáférését az orosz gázhoz.