Busht nem pipálta le

2009.04.29. 11:15 Módosítva: 2009.04.29. 11:16
George Bush visszavonulásával messze nem ért véget az elnöki bakik sora, Barack Obama első száz napja alatt rendszeresen szállította a kínos elszólásokat és humoros helyzeteket. Azért elődjét még nem sikerült megközelítenie.
000T TRPar2367718

Január közepén azt gondoltuk, hogy George W. Bush visszavonulásával egy időre búcsút mondhatunk az amerikai elnököt körüllengő számtalan bakinak, elszólásnak és humoros szituációnak, azonban Barack Obama első száz napja rácáfolt a várakozásokra. Az egy éven keresztül tartó választási kampányt még legtöbbször profin, komolyabb hiba nélkül végigcsináló demokrata politikus az elmúlt három hónapban sokszor az előző elnökre emlékeztetett, bár nyelvújítással még nem próbálkozott.

Már Obama január 20-i beiktatása sem zajlott problémamentesen. A Washingtonban összegyűlt óriási tömeg és az ünnepélyes eseményt a tévéképernyők előtt követő százmilliók előtt elmondott eskütétel elején a demokrata politikus először belevágott a szöveget előmondó legfelsőbb bíró szavaiba, majd nem tudta elsőre megismételni a 35 szavas esküt. Obama végül másnap a biztonság kedvéért újságírók előtt újból letette azt, bár jogászok szerint egyébként sem kellett volna aggódnia.

A kavarodást eredetileg a legfelsőbb bíró improvizálása okozta, azonban az elnök kritikusai szerint csak bebizonyosodott, hogy Obama súgógép nélkül két mondatot sem tud helyesen összerakni. A kiváló szónoknak tartott politikus legtöbb nyilvános beszédét súgógépről olvassa, és éppen a megjelenítő meghibásodásához kötődnek az első száz nap legemlékezetesebb bakijai.

A Fehér Házban rendezett Szent Patrick napi díszvacsorán Obama együtt nevetett az ír miniszterelnökkel, aki néhány mondat után észrevette, hogy egy technikai hiba miatt véletlenül az amerikai elnök beszédét kezdte lelkesen felolvasni. A demokrata politikus ennek ellenére minden gond nélkül előadta a vendégül látott ír miniszterelnök előre megírt szövegét, és a végén még az sem tűnt fel neki, hogy saját magának köszöni meg a fehér házi meghívást.

obama sugo

Egy másik rendezvényen szintén a teleprompter megakadásának tulajdonították, hogy a lendületesen szónokoló Obama váratlanul megfagyott és végül a közönségnek kellett befejeznie a francia forradalomból jól ismert Liberté, Égalité, Fraternité (Szabadság, Egyenlőség, Testvériség) hármast.

Obama az amerikai elnökök közül elsőként szerepelt hivatali ideje alatt éjszakai beszélgetős showműsorban, azonban a Jay Lenónál tervezett kötetlen beszélgetés sem sült el a legjobban. Az elnök ugyanis a műsor alatt az értelmi fogyatékosoknak rendezett Speciális Olimpiához mérte saját gyenge bowling-tudását, a Fehér Ház pedig magyarázkodhatott.

Az első száz nap alatt a demokrata politikusnak sikerült már szinte teljesen George Busht megidéző bakikat is összehoznia. A beiktatását követő héten a Daily News szerint véletlenül egy ajtóra emlékeztető ablakon keresztül próbált bemenni a Fehér Házba, míg nem sokkal később elődjéhez hasonlóan beszállás közben lefejelte az elnöki helikoptert.

A nagy nemzetközi találkozókon egyelőre nem pótolta Bush emlékezetes magánszámait, egyedül abból lett kisebb botrány, amikor a G20 csúcson mélyen meghajolt a szaúdi király előtt. A Fehér Ház később azt állította, hogy az elnök csak 185 centis magassága miatt volt kénytelen majdnem orra bukni egy kézfogáshoz.

000 DV490219

Külföldi látogatásai során a brit sajtó alaposan felháborodott, amikor az amerikai elnök a „25 kedvenc DVD-jéből" álló csomagot ajándékozott Gordon Brownnak, miközben a brit miniszterelnök többek között olyan ritkaságokkal lepte meg kollégáját, mint egy viktoriánus korabeli hajó gerendáiból készített díszes tolltartó, vagy éppen Churchill hétkötetes életrajzának első kiadása. Az egyesek szerint egy útszéli szupermarketben beszerzett DVD csomagban egyébként állítólag olyan klasszikus amerikai filmek szerepeltek, mint az Óz, a nagy varázsló.

Tanulva a történtekből, Obama a brit királynő esetében már biztosra ment, és a II. Erzsébet 2007-es amerikai látogatásáról készült videókat és hanganyagokat tartalmazó iPodot ajándékozott az uralkodónak. A királynő egy saját magát ábrázoló ezüstkeretes fényképpel válaszolt, ez sem okozhatott kisebb sokkot a másik oldalon.