Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre

2009.05.26. 10:52 Módosítva: 2009.05.26. 10:52
Az egyre harciasabb phenjani vezetés hadüzenetnek tekinti, hogy Dél-Korea csatlakozott a tömegpusztító fegyverek elleni egyezményhez, és deklarálta, hogy Washingtont is ellenségnek tekinti.

Újabb rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea kedden – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség szöuli kormányforrásokra hivatkozva. Észak-Korea keleti partvidékén két rövid hatótávolságú rakétát lőttek ki, egy nappal az ENSZ Biztonsági Tanácsában is elítélt kísérleti atomrobbantás és három rövid hatótávolságú rakéta kilövése után.

A fegyverkísérletek ellen tüntető Dél-koreaiak Szöulban
A fegyverkísérletek ellen tüntető Dél-koreaiak Szöulban

Most két 130 kilométer hatótávolságú rakétát lőttek ki helyi idő szerint kedd délután egy keleti partvidéki indítóállásból. Az egyik légi, a másik tengeri célpontok ellen használható - írta a Yonhap. A kilövés nem volt váratlan, Észak-Korea hétfő és szerda közötti időszakra megtiltotta a Dél-Phonjan tartománya közelében zajló sárga-tengeri hajóforgalmat, ami a készülő rakétakísérlet nyilvánvaló jele volt.

A nukleáris kísérleten felbátorodott phenjani vezetés közben egyre harciasabb kijelentéseket tesz. A kommunista diktatúra vezetése tudatta: az Egyesült Államok a januárban hivatalba lépett Barack Obama elnöksége alatt is ellenséges maradt a távol-keleti országgal szemben, Észak-Korea hadserege és lakossága azonban teljesen felkészült egy esetleges "meggondolatlan" amerikai támadás visszaverésére.

Casus belli?

A 2003-ban útjára indított kezdeményezés (angol nevének kezdőbetűivel rövidítve PSI) nem irányul egyetlen konkrét ország ellen sem. Célja a vegyi, biológiai és atomfegyverek terjedésének, a nukleáris és rakétatechnikával történő kereskedelemnek a megakadályozása. Észak-Korea azonban – amelyet régóta gyanúsítanak rakéta- és egyéb fegyvertechnológia terjesztésével – úgy tekinti, hogy a PSI elsősorban ellene irányul.

Dél-eddig csak megfigyelőként vett részt a kezdeményezésben. A teljes körű csatlakozásról Szöul azután döntött, hogy Phenjan április ötödikén nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával végzett kísérletet. A hivatalos bejelentést akkor még elnapolták, abban reménykedve, hogy sikerül felújítani a Korea-közi párbeszédet. A kísérleti atomrobbantás után Szöul azonban nem lát okot arra, hogy tovább halogassa a csatlakozást.

Szöul a hétfői kísérleti atomrobbantásra adott válaszul bejelentette, hogy teljeskörűen csatlakozik a tömegpusztító fegyverek elterjedését gátló kezdeményezéshez. A szöuli külügyminisztérium ezt annak ellenére jelentette be, hogy északi szomszédja nemrégiben figyelmeztette: hadüzenettel felérő lépésnek tekintené Szöul részvételét az Egyesült Államok által javasolt kezdeményezésben.

Elemzők szerint Észak-Korea a vártnál hamarabb hajtotta végre a kísérleti atomrobbantást, hogy ezzel magára irányítsa az Obama-kormányzat figyelmét és növelje a tétet az esetleges közvetlen észak-koreai-amerikai tárgyalásokon. A nukleáris kísérlet egyúttal erősítheti Kim Dzsongil hatalmi bázisát, s az észak-koreai belső utódlás előkészületeivel is összefügghet: a kényes időszakban mindenkit el akarnak rettenteni a külső beavatkozástól.

Az USA "egyértelműen elkötelezett" Dél-Korea megvédelmezése mellett – erről biztosította Barack Obama amerikai elnök telefonon dél-koreai kollégáját az észak-korai kísérleti atomrobbantást követően. A washingtoni Fehér Ház közlése szerint Obama és Ri Mjong Bak a hétfői beszélgetésben szoros együttműködésben állapodott meg annak érdekében, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa konkrét lépéseket tartalmazó, "erőteljes" határozatot fogadjon el Észak-Korea nukleáris és rakétatevékenységének korlátozása végett.

Obama Aszo Taro japán kormányfőt is telefonon biztosította arról, hogy Washington "egyértelműen elkötelezett" a szigetország megvédése, valamint az északkelet-ázsiai béke és biztonság fenntartása mellett.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hétfőn nyilatkozatban ítélte el Észak-Korea második nukleáris robbantását, amely a testület szerint egy BT-határozatba ütközik.