Mladic naplójától retteghetnek

2009.06.04. 18:42
A háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic naplója alapján ítélhetnek el több váldottat is Hágában. A 2008 végén megtalált naplóból az egyik belgrádi napilap részleteket is közölt.

Az egykori boszniai szerb hadsereg parancsnoka, Ratko Mladic naplója nem csupán szerzőjére, de a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által vád alá helyezett további szerbekre nézve is tartalmaz terhelő részleteket, állítja a Blic című belgrádi napilap csütörtöki számában.

Ratko Mladic
Ratko Mladic

A lap kivonatokat is közöl az 1992-1995 között zajló boszniai háborúról alapos részletességgel beszámoló naplóból. A háborús bűnök elkövetésével vádolt Mladic csaknem 14 esztendeje van szökésben.

Mladic kézzel írott naplóját felesége belgrádi lakásában találták meg a 2008 végén, és át is adták az NT-nek. Mladic feljegyzéseiben rendkívül részletesen eleveníti fel a belgrádi állami és katonai vezetőkkel, köztük Slobodan Milosevic elnökkel és Jovica Stanisic titkosszolgálati főnökkel folytatott megbeszéléseit.

Milosevic 2006-ban meghalt az ENSZ hágai börtönében, mielőtt véget ért volna pere, a Stanisic elleni eljárás még folyamatban van.  • Hírek
  • Hírek